top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Toxocara

Toxocara cati - Škrkavka psí

Toxocara cati - Škrkavka kočičí


Velikost: 8-12 cm, vajíčka 0,5 mm, larvy několik mm. Může se vyskytovat všude. Larvy dlouhodobě putují tělem (larva migrans).


Larválni toxokaróza má formu oční a útrobní. Přítomnost larev v oku vede k poruchám vidění a ke granulomatózním lézím na sítnici, které mohou symptomaticky simulovat retinoblastom. Oko může být vážně poškozeno. Slepota způsobená larvální toxokarózou je nicméně vzácná (1 případ ročně). Závažnost viscerální formy zcela odvisí od počtu spolknutých vajíček.


Larva vypouští enzymy, jimiž rozIeptává tkáň před sebou a uvolňuje si cestu. Po průchodu larvy se tkáň zajizví. Její migraci doprovází zvýšená teplota, zvětšení jater a astmatický kašel. Astma souvisí i s larvami jiných parazitů, pokud se dostanou do plic. Larvy toxocary mohou proniknou i do mozku. Nákaza je frekventovaná, trpí jí často chovatelé zvířat, děti se nakazí na pískovišti, dospělí na zahrádce, vajíčka lze polknout s neomytou zeleninou. Trus, moč a sliny všech štěňat jsou v prvních měsících života infekční, vajíčka


Mohou být přilepena na srsti. Postupným odčervováním se promořenost dospělých psů snižuje. Toxocara projde placentou feny, u koťat se předpokládá přenos sáním mateřského mléka. Její vajíčka jsou odolná, v hlíně neo písku vydrží až dva roky. K nákaze dojde i na ulici vdechnutím rozšlapaných a větrem rozvířených psích výkalů. V těle se údajně nemnoží. Jednorázové užití antihelmintik nestačí, je potřeba opakovat terapii s přestávkami několik týdnů. Majitelé by měli psy a kočky odčervovat 4x ročně, aby nedocházelo k reinfekcím v rodině. Při kontaktu se zvířetem dodržovat zvýšenou hygienu.



Toxocara canis Toxocara cati

Toxocara canis

Toxicara cati

T

507 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page