top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Dětské roupy, kauza paní L.Š.

Žijeme s rodinou na statku a chováme koně, ovce, kozy, psy. Ty pravidelně odčervuji a provádím u nich koprologické vyšetření trusu, abychom mohli lépe určit, které odčervovací přípravky použít.


Protože vím, že i přes pravidelné odčervování zvířata parazity mají, chtěla jsem odčervit i rodinu, a šla za pediatrem, aby nám dal léky či recept. Přesvědčoval mne, že se to nedělá, že to není potřeba, že je normální mít parazity, že si s nimi tělo umí poradit, že paraziti zvířecí nejsou přenosní na lidi, a že mi to zásadně nedoporučuje. Že lidé mají své vlastní parazity. Odešla jsem od něj tedy s prázdnou, bylo mi to ale divné, že by zvířata odčervování potřebovala, a my lidi ne. Znám i fatální případy úhynu téměř celého stáda na přemnožené střevní parazity, přestože ta zvířata byla pravidelně odčervovaná. Nechápala jsem, proč by zvířata měla být k parazitům náchylnějí, než my lidé. Stále mi to vrtalo hlavou a snažila jsem se o tom něco zjistit z internetu.

roupy

Po nějaké době jsem měla podezření na napadení roupy u svého tehdy 7-letého syna. Tak jsem opět šla za svým pediatrem a chtěla jsem nechat udělat koprologii, tak, jak jsem zvyklá u zvířat, abych nedávala odčervovací preparát zbytečně i své tehdy ani ne roční dceři. Pediatr mi vyšetření neudělal, ani nevěděl, co po něm chci. Tak jsem vzala dceru na veterinární kliniku a nechala ji vyšetřit u známé veterinářky tam. Na veterině se potvrdily roupy a tak jsem oběma dětem dala Vermox, který mi doktor teď už napsal. Ale nedal mi ho pro celou rodinu. To mi bylo opět divné, protože vždy odčervuji u zvířat celé stádo, jinak to nemá cenu. Samozřejmě, že se nakazila i zbylá rodina, a doteď s tím bojujeme. Navíc Vermox podle návodu nezabral…To je asi celý náš příběh. Začíná mě děsit celá ta moderní medicína. Přeju vám hodně síly ve vašem boji, a děkuji za Váš čas, s pozdravem L. Š.

S paní Š. jsme si telefonovaly, poradila jsem nejen orální, ale i anální aplikaci antihelmintik, souběžně, nikdy ne jednorázovou dávku, jak jsou zvyklí dávat pediatři. Kvůli rozmnožovacímu cyklu parazitů je nutno pokrýt minimálně měsíční interval, raději šestitýdenní, vždy s přestávkami. Roupi jsou přes den zalezlí do žilních pletení kolem análu /hemoroidy/, a vylézají v noci. Vermox se do krve nevstřebává, projde jen střevem a likviduje jen to, co potká. Takže roupy naše denní užívání Vermoxu přežijí a z žil prolézají v noci do střeva. My jim však do jejich ,,obýváku“ nastražíme bombu. Roztlučený Albendazol nebo Vermox smícháme s krémem a po večerní hygieně vetřeme těsně před spaním krém do konečníku. Aplikujeme několikrát, souběžně s orálním užíváním, do vymizení potíží. Vhodná a pohodlná je i Ivermectinová koňská pasta, nemusíte nic roztloukat, Ivermectin hubí i hlísty. Odčervit se musí celá rodina. Nutno dodržovat vysokou hygienu lůžkovin, denně převlékat a vyvařovat, v noci dochází k otěru vajíček do nočního prádla a lůžkovin. A pak peřiny natřásáme, vajíčka rozséváme po koberci… Podlahy setřít chloraminem na mokro, na WC umýt desinfekcí podlahy, kliky, splachovadla a prkénko. Malé děti do omrzení kontrolovat při umývání rukou po WC. Čím dříve se to naučí a bude na ně už spolehnutí, tím dříve bude mít rodina klid. Děti do tří let Vermox 1-0-0, 4-6 sobot po sobě, děti 3-12 let 1-0-1, 4-6 sobot po sobě, dospělí Albendazol 2-0-0, 6 sobot po sobě. Plus pár tablet od všeho doma jako rezervu. Vše po jídle. Lékaře, který se na vás dívá opovržlivě, že jste nečistotní, když se stále vracíte s roupy do ordinace, ignorujte. To on dělá chybu ve špatně naplánované léčbě. Promořenost populace dětskými roupy je obrovská a spousta lidí se zbytečně trápí jen proto, že se o parazitech pediatři a obvodní lékaři řádně neučili. Podobných příběhů už vyslechl každý poradce na desítky a stačí se podívat na internet, kolik nešťastníků roupy trpí, je špatně léčeno, a stydí se stále chodit za lékařem pro léky. Koneckonců, už je tu celá řádka poradců, kteří umí poradit s roupy lépe,takže se už bez pomoci nekompetentních lékařů obejdete. HB

689 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page