top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Granuloma annulare, kauza paní A.A.

Paní inženýrku Bláhovou jsem navštívila pro potíže, kterými jsem trpěla několik roků. Především mě trápily bolesti hlavy migrenózního charakteru, křeče ve svalech dolních končetin i trupu, třasy ruky. Před asi pěti lety se mi objevily po těle tmavě červené fleky. Nebolely, nesvědily, jen nevypadaly pěkně. Poslední půlrok jsem se cítila hodně unavená a bez nálady. V minulosti jsem pomáhala s chovem kokršpanělů, v rodině jsou tři velcí psi a dvě kočky. Navštívila jsem se svými problémy lékaře.




Diagnóza byla stanovena z histologického vyšetření a zněla: Difusní forma granuloma annulare. Byla mi doporučena třítýdenní léčba PUVA lampou, ozařování každý den, což jsem tehdy nemohla z pracovních důvodů podstoupit, proto mi kožní lékařka napsala mast s kortikoidy, ta ale nezabrala. Já jsem pak ani neměla zájem v této terapii pokračovat.


Paní inženýrka po proměření nasadila léčbu, během které postupně ustupují bolesti hlavy, výrazně se zmírnily svalové křeče, ustoupila únava i špatná nálada, tmavé skvrny zcela vymizely na končetinách a hrudníku, postupně ustupují i velké skvrny na břiše. Cítím se dobře, jsem ráda, že jsem vyhledala pomoc paní inženýrky.


A. A.



GRANULOMA ANNULARE-pohled celostní medicíny:

G. A. je chronické nezhoubné onemocnění kůže, zmnožení vaziva ve škáře. Původ onemocnění není znám. Uvažuje se o souvislosti s tuberkulózou, cukrovkou, revmatickou artritidou, o zvýšeném výskytu kolagenu v kůži.

G. A. se nejčastěji projevuje ve formě kroužků z drobných uzlíků, uspořádaných do kruhového valu, v centru je vkleslina. Nejčastěji se G. A. objevuje na rukou a pažích, někdy na nohou, vzácně na trupu. Existují i generalizované formy. Nemoc se léčí glukokortikoidy.


Klientka ke mně poprvé přišla v listopadu 2013. Byla jsem překvapena diagnózou, kterou dostala, protože skvrny na kůži byly ploché, tmavě červené, a velkého rozsahu. Největší skvrny měla na břiše, velikosti dlaně.


Prvoci: Chilommastix mesnilii, Dientamoeba fragilis, Trichomonada hominis i vaginalis, plasmodia evropská, Toxoplasma gondii

Hlísti: Toxascaris leonina, Dirofilaria immitis

Cestoda: obecně k anatomii

Viry: virus hepatitidy E, HSV, EBV, paramyxoviry

Bakterie: Bartonella, Brucella canis

Žádný poxvirus, žádné mycobacterie, proto se domnívám, že diagnóza nakonec možná ani nebyla správná, byl to prostě ekzém.


Klientka dostala doporučení a návod k užívání MMS, na koupele v sulfatanu, doporučení na Artemisinin, Entizol, albendazol, praziquantel, ivermectin, Hetrazan, Macmiror, opakoval se praziquantel a vlasovcová kúra.

Informatika Joalis: na játra, žíly, zooinfekce, herpetické viry, mozek, nervy, cévy, svaly.

Informatika Naděje: Krevčistící, Parkinsonik, Sklerotik.

Dosud proběhly tři návštěvy, listopadová, únorová, červnová. Na červnové návštěvě zbývá z posledního velkého fleku na břiše jen okrajový lem, který posupně bledne. Podle jejích slov největší skokové zlepšení bylo po Entizolu a Macmiroru, tedy po lécích na prvoky.



Dodatek z ledna 2018:


Lékaři se nemýlí, považují-li granuloma annulare za tuberkulózu kůže. S dalším případem G. A. jsem se setkala později, a vypadal zcela jinak: klientka měla na prstech rukou typické uzlíky, podobné bradavicím, uprostřed každého uzlíku vkleslina. Klientka jako děvčátko chodívala za maminkou dojičkou do stájí a hladívala si tam telátka. U ní jsem naměřila kravské poxviry, které mají popisovaný vzhled - vklesliny uprostřed - ale naměřila jsem také několik druhů mykobakterií, tedy se jednalo o kombinaci poxvirů a tuberkulózy kůže. /Otec zemřel na Ca plic, bratr intenzivně kašle/. Mycobacterií je asi dvacet druhů, každá z nich má trochu jiné projevy, takže na kůži rukou to u ní mohl být i tuberkuloidní uzlík.


G. A. jsme zmohly po téměř dvou letech detoxikace, kdy jsme vícekrát opakovaly informační kapky na poxviry a mycobakterie, čistily prvoky /studna bez filtru, na statku, kde žila její rodina/, a vlasovce s hlísty v oběhovém systému rukou i nohou. Případ se výrazně hnul k lepšímu v době, kdy jsme zapojily dostředné masáže rukou. HB

977 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page