top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Roztroušená skleróza, kauza paní E.H.

Na poslední kontrole u Vás jsme s mamkou slíbily, že se ozveme, jakmile bude mít výsledky z odběrů krve. V RES ambulanci bylo mamce sděleno, že má veškeré hodnoty z vyšetření krve optimální, v normě.

Také jsme slíbily, že sepíšeme maminčin příběh. Myslím postačí sken ambulantní zprávy, kterou přikládám. Co se týče zdravotního stavu mé mamky, nyní má za sebou další, zatím poslední, odčervovací vlasovcovou kúru, kterou jste ji doporučila při poslední návštěvě. Dobírá troje poslední kapky a neustále pije roztok, na který si zvykla jako na součást svého denního života. Imuran samozřejmě nebere. MR ji čeká v 10/2013.



Všem nám se jeví neuvěřitelně vitální, svěží a plná energie, její únava je pryč. S nohou nemá problémy, jazyk jí netrne a dovádí s naší malou dcerkou, jako kdyby byla ona její mamka. Vnímám to především já, protože jsem se svou maminkou asi nejvíce ze všech členů rodiny. Jsem na mateřské a bydlíme v jednom domě. Její stav se neskutečně zlepšil, a za to jsme vám všichni vděční. I cizí lidé mi sami od sebe říkají, že mamka od loňska opravdu prokoukla a prospěla. Tak to asi nebude jen můj dojem. Taťka je teď také klidnější. Situace, že jsem já pomáhala mamince, se otočila. Teď ona pomáhá mně, především s hlídáním dcerky, protože své druhé těhotenství snáším opravdu mizerně… A já jsem strašně vděčná za to, že se můžeme s maminkou navzájem tak krásně užívat Mějte se moc hezky! A mockrát Vám za všechno děkujeme!

K. J.

Komentář:

Paní H. měla řadu drobných, později stupňujících se obtíží. Začalo to zánětem zrakového nervu, pokračovalo problémy s chůzí, necítila pravou horní končetinu a později celou pravou polovinu těla, měla nekoordinované pohyby, zakopávala levou nohou, chůze byla nejistá - točila se jí hlava. Trpěla silnou únavou, měla ochablý jazyk, takže špatně vyslovovala. Pro učitelku pohroma. MR a lumbální punkce potvrdily ,,mnohočetná ložiska vysokého signálu“ na telencefalu i míše. Byla stanovena diagnóza RS. Dostala invalidní důchod. Brala PREDNISON, MEDROL. Zpočátku si píchala REBIF, po půl roce ji z biologické léčby vyřadili, protože věkově nespadala do kategorie pacientů, kteří měli na léčbu nárok. Tehdy jí bylo 55 let. Místo toho jí nabídli IMURAN, který však nebrala, protože věděla, jak záludné jsou kortikoidy. Během užívání REBIFU se ataky pohybového aparátu opakovaly třikrát, trvaly drobné neurologické obtíže, jako špatná výslovnost, pálení na patře, únava, zakopávání. Po jeho vysazení se však únava prohloubila.

Naměřila jsem:

Parazity typu Cestoda, pomalé viry, obrnu, aktivní borrelii, FSME, spalničky, EBV, Entamoebu, Endolimax nana, vlasovce, Balantidium coli. Dále v krvi a lymfě evropské typy malárií, vlasovce…. Klientka splňuje na 120 % kritéria pro RS i po mikrobiální stránce. Doporučila jsem: PLASMODIUM, CRANIUM, VELIENDREN, SPIROBOR, roztok a antihelmintika na první návštěvě.


Na druhé: GLIE, PLASMODIUM, POMALÉ VIRY, ENTAMOEBA/ obě/. Doporučeno kapat roztok, ale BEZ doplňků stravy. Zopakovala zesílenou protivlasovcovou kúru, a navýšené dávky antihelmintik proti plochým červům. Hned jsme naplánovaly i další kolo informatik, MINDDREN, SPIROBOR, DEIMUNACTIV, FSME.


Na třetí kontrole vidím už jen zbytek borrelie na nervové soustavě, vlasovce už jen dospělé na slezině a ve svalech. Joalisky: VELIENDREN, PERIFRENÍ NERVY, MUSCUDREN, třetí protivlasovcová kúra. Pokračujeme s roztokem. Jiné léky nebere.

Kontrola u neurologa: neurologický nález stabilizovaný, bez nových příznaků, cítí se dobře, laboratorní testy v normě. Počet návštěv – tři.


Čtvrtá kontrola u mne byla velmi rychlá. Klientka nemá vůbec nic. Od té doby, co jsme se neviděly, bere pouze udržovací dávku roztoku, tři kapky jednou denně, jiné léky nebere. Koncem října ji čeká MR, ale zda ji na ni opravdu pošlou, je ve hvězdách. S klientkou přijela celá rodina, je babičkou ,,na plný úvazek“, cítí se dobře, není unavená a je mladé rodině velkou oporou. Ode mne dostala, tak jako všichni vyléčení, prázdný pentagram s jediným slovem: BLAHOPŘEJI.


Dodatek po dvou letech-2016, klientka se stále cítí dobře. Neurolog tuší, jak se léčila, protože mu něco naznačila. Když na otázku Jak se Vám daří odpovídá, že výborně, s úsměvem ji opraví: ,,Nemůžete říkat, že výborně. Musíte říkat, že se cítíte přiměřeně své diagnóze.“


Dodatek po dalších dvou letech, leden 2018: Klientka za mnou jezdí celou tu dobu dvakrát za rok na kontroly, stále bez neurologických potíží. Píši to hlavně pro neurology a jejich pacienty. Neurologové straší pacienty, kteří jim utíkají k alternativě: ,,Jen počkejte za čas, ataky se vrátí. Přechodné remise, těch už jsme viděli!“

HB

551 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page