top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Chronické choroby zažívacího traktu

Crohnova choroba, celiakie, anorexie, ulcerosní colitida, diabetes

Chronické choroby zažívacího traktu jsou způsobeny kombinací těchto patogenů:

  • viry hepatitid – A,C,B,G,D, E…přispívají k chronickým průjmům a zánětům, bolestem břicha a bolestem v pravém či levém podžebří, ale nejsou hlavními spouštěči průjmů. Většinu z nich zdědíte, nebo dostanete od partnera. Naše laboratoře hrají tragickou úlohu při řešení tohoto problému. Stovky našich spoluobčanů běhají se žloutenkami, se žlutým bělmem, žlutou kůží a vysokým bilirubinem, aniž by kdy někdo jejich žloutenku odhalil. Tedy se neutěšujte: ,,kdybych ji měl, to by mi už přeci dávno našli, krev mi brali mnohokrát“. Lidé s oranžovými dlaněmi mívají tu nejhorší žloutenku D.

  • amébami, právě ty způsobují krvavé a hlenové průjmy, Nakazit se můžete kontaminovanou vodou-studny, studánky, nebo při koupání v přírodních tocích, termálních bazénech nebo špatně nachlorovaných běžných bazénech, v cizině s nízkým standardem kvality pitné vody / Indie, Egypt…/ Améby také mohou vytvářet cysty a pseudocsyty podobné nádorům

  • lambliemi, neboli giardiemi, které mohou téci z vašeho kohoutku –nutno testovat domácí vodu, klikněte na odkaz Prvoci v pitné vodě. Kromě toho se giardiemi můžete nakazit od zvířat, neomytou zeleninou nebo ovocem, z tepelně špatně upraveného masa, obecně orofekální cestou. Giardie způsobují chronické záněty a vředy žaludku a tenkého střeva, pocit ,,překyselení“, pálení žáhy, říhání.

  • prvoky rezistentními na chlór, Cryptosporidium ssp., Isospora belli, Blastocystis hominis, Sarcocystis ssp., tyto prvoky můžete opět pravidelně popíjet ve své vlastní kuchyni, mohou kontaminovat vodu především v menších městech, kde se voda ve vodárnách pouze chloruje, a neupravuje se dalšímu postupy, jako ozonizací nebo ozařováním UV-lampami. Bývají ve studnách a množí se v uhlíkatých vrstvách domácích vodních filtrů na bázi reverzní osmózy. Způsobují chronický průjem, bolesti a křeče břicha, záněty jater a slinivky, ale mohou napadat i močopohlavní a respirační trakt. Toto téma je natolik nové, že dosud nebyly zpracovány normy pro vodárny, které by stanovovaly, jaké je ještě bezpečné množství oocyst v hektolitru pitné vody. Obecně se má za to, že zdravý člověk si s prvoky v pitné vodě poradí, ale do našich poraden chodí stovky lidí, kteří na prvoky právě citliví jsou. Pak nepomůže jen zničit prvoky v jejich zažívacím traktu, je potřeba také naprosto striktně zajistit pacientovi kvalitní pitnou vodu všude, kde se pohybuje, jinak jeho nemoc není natrvalo vyléčitelná. Protože lékaři o tomto problému neví a pacienty na ně neupozorní, stávají se tito pacienti chronickými, ať projdou jakoukoliv léčbou. Pro školní medicínu jsou pak tyto nemoci naprostou záhadou a dostávají nálepku ,,autoimunitní“, jako vše, s čím si lékaři neví rady. Řešením je instalace domácího UV-filtru.

  • helicobacterem nebo campylobacterem, nakazíte se jídlem, příbory, slinami, dojídáním zbytků po členech rodiny, tepelně neupraveným masem… Helicobacter podobně jako giardie způsobje vředy a záněty žaludku a dvanácterníku. Vředy mohou praskat a krvácet. Způsobuje také pálení žáhy, pocit překyselení a říhání, jícnové varixy…

  • plasmodii, infikuje vás hmyz, komáři, plasmodia mohou způsobovat průjmy a napadají játra i slinivku

  • tasemnicemi-především u Crohnovy choroby

  • hlísty, jsou méně častí


Všechny tyto patogeny způsobují pochopitelně spolu s průjmem také dehydrataci, a jako vedlejší symptom malabsorbci, špatné vstřebávání živin, vitamínů a minerálů, což má za následek kolotoč dalších problémů, například se žlázami s vnitřní sekrecí, které nedostávají stavební materiál na tvorbu svých enzymů. Lidé nekontrolovaně hubnou a slábnou, omezují druhy jídla, které jejich zánětlivé střevo snese, a žaludek se sníženou hladinou HCl propouští do zažívacího traktu další patogeny, které by měl eliminovat ihned prvním poschodí“. Mnohé anorektičky hostí některého z těchto patogenů, a každé jídlo jim způsobuje větší či menší těžkosti, takže v podvědomé snaze vyhnout se potížím jí co nejméně nebo nejí vůbec. Pak by stačilo vyčistit zažívací trakt, a ,,psychická porucha“ by odezněla. U ANOREXIE je potřeba podívat se také na zátěže na hypotalamu, na žlázu s vnitřní sekrecí, která rozhoduje o pocitech hladu a žízně a o distribuci živin v těle. Někdy je to až neuvěřitelné, že například zrovna tady, zcela prvoplánově, sedí parazitární cysta, která negativně ovlivňuje produkci řídících hormonů hypotalamu. V takovém případě vedeme detoxikaci stejným způsobem, jako u RS.


[endif]

ULCEROSNÍ COLITIS

už sám název říká, že tu jde o ulcerace- vředy, tedy budeme hledat hlavně to, co vředy způsobuje, a to

  • helicobacter

  • giardie

  • améby

CROHNOVA CHOROBA je více zastoupena žloutenkami a tasemnicemi

CELIAKIE

má méně hlístů a plochých parazitů, převažují lamblie. Žloutenky mohou být nahrazeny mírnějším a běžnějším EBV. Slinivka napadená lambliemi není schopna produkovat trávící enzymy, které by štěpily lepek a mléko. Současně giardie tyto potraviny preferují a potřebují ke svému růstu a množení.

DIABETES obou typů

způsobují především plasmodia, závažné žloutenky /C,G,D/, běžní a rezistentní prvoci… Je napadena především vnitřní sekretorická část slinivky-beta-buňky.

Rozdíly mezi těmito diagnózami spočívají v intenzitě jednotlivých infekcí, v jejich vzájemné kombinaci, a liší se i napadenými orgány. Čím menší je patogen, tím je nebezpečnější. Nejhorší není tasemnice, ale žloutenka nebo prvok.

Všichni tito pacienti mají NEDOSTATEK HCL v žaludku a dvanácterníku. (viz. článek Jim Humble - Podvody kolem pH). Také proto se jejich zažívací trakt neubrání nejrůznějším patogenům. Slabá HCl je nerozloží. Všeobecně se traduje, že tito pacienti jsou ,,překyselení“. Bez dostatku HCl, která by spolehlivě natrávila potravu, vznikne v distální části tenkého střeva a v tlustém střevě kyselé prostředí z dlouho stagnující, hnijící potravy a nezpracovaných patogenů. To se však týká až dolních střev, nikoliv žaludku, kde je naopak kyseliny zoufalý nedostatek. Ten ještě lékaři prohlubují podáváním jedlé sody nebo Helicidu. Pacienti s chronickými zažívacími potížemi mívají poškozenou, erodovanou sliznici žaludku nebo dvanácterníku. Vidíme potravu, sliníme, a ze stěn žaludku začíná prýštit naše čerstvá HCl- žaludek se chystá trávit. Naše HCl vniká na poškozená místa na sliznici a my v tu chvíli cítíme bolest. Soda bikarbona sice zředí naši HCl, takže máme na chvíli po bolesti, ale současně o další stupínek hůř trávíme a prvokům a bakteriím se v neutrálním prostředí dobře daří. Spouští se začarovaná spirála.


Jak postupuje dobrý detoxikační poradce: Zkontroluje pacientovi vodu a podle okolností doporučí vodu si vozit –například z domu do práce nebo na chatu, vodu převařovat a mrazit, a pokud je závadná voda doma, doporučí nainstalovat UV filtr. Není rizikové pouze vodu pít, ale také si v ní čistit zuby a koupat se v ní. Události posledních týdnů nás přesvědčily, že vodárny nejsou pokaždé schopny nám zajistit kvalitní pitnou vodu a mohou se v ní objevit kromě prvoků salmonelly, noroviry či legionelly. Poradce doporučí užívat roztok, zprvu jen několik kapek denně, později dávku navyšujeme.


Začínáme prvoky, a podle toho, která infekce je nejsilnější, se rozhodujeme, zda začneme hubit jako první plasmodia, prvoky běžné či rezistentní. Nemá smysl začínat velkými parazity, hlísty a tasemnicemi, protože se léky přes zánětlivé střevo nevstřebají efektivně a velcí paraziti přežívají. Tasemnice, hlísti a vlasovci přijdou na řadu až jako čtvrtí v pořadí!


Informatika soustředíme na plasmodia, žloutenky, prvoky rezistentní, játra, slinivku, žlučník, beta-buňky….dle okolností, vyměřujeme pacientovi na tělo.


Komplexní léčba u člověka, který nebere a nikdy nebral kortikoidy, trvá zhruba 7- 12 měsíců. U člověka, který dlouhodobě kortikoidy bral, je nutno počítat s delším léčením. Je důležité, aby sexuální partner nemocného se solidárně čistil, protože to může být tzv. ,,zdravý vironosič", který sám nemá potíže, ale žloutenky nebo prvoky předává pohlavní cestou stále dokola.


Na závěr je vhodná očistná kúra jater a žlučníku pomocí Epsomovy soli, olivového oleje a grepfruitové šťávy. Žloutenkáři mívají sklon k tvorbě žlučových kaménků. Kúra se opakuje několikrát, zhruba po měsíci, tak dlouho, dokud WC- mísa není prázdná. Průměrný počet opakování je 4-6x.


Léčba ulcerózní kolitidy helminty

je léčba typu ,,vytloukání klínu klínem“, aneb ,,proč něco dělat jednoduše a levně, když to jde složitě a draze.“ Autoři tohoto projektu se chlubí zastavením autoimunitních pochodů v zažívacím traktu. Trichuris suis je parazit vepře domácího a naše střeva pro něj nejsou ideálním stanovištěm. Proto časem hyne a je potřeba nasadit nová vajíčka. Každá taková umělá infekce je velmi drahá záležitost a je potřeba ji stále opakovat, jinak se situace v zažívacím traktu brzy vrací do původního režimu. Navíc jsem měřila několik lidí s UC nebo morbus Crohn, kteří měli mimo jiné ve střevu i Trichuris trichiura, lidského tenkohlavce, aniž jim vylepšil zdravotní stav. Proto jsem si jistá, že cesta přidávání dalších parazitů k těm stávajícím není ta pravá.

Chtěla bych zdůraznit význam plasmodií u takzvaných autoimunitních chorob všeho typu, včetně neurologických. Je to patogen, s nímž klasická medicína nepočítá. Čím jsou pro nás plasmodia v tomto případě zajímavá? Málo se ví, že plasmodia spouštějí průjmy, jejich metabolity jsou neurotoxické, takže se pojí s depresemi, a ničí červené krvinky, takže pacienti s maláriemi jsou anemičtí nejen kvůli krvácení ze střev. Také způsobuje nechutenství a úbytek váhy, zvýšené teploty, horečky a únavu. Uvádím zkratkou varování německého lékaře svým spoluobčanům v tisku: ,,Při chronických průjmech po návratu z dovolené myslete i na malárii! Dále uvádí nově zjištěná ohniska malárie v poklidném středomořském Řecku- konkrétní pacienty, konkrétní ostrovy. Přitom nemocní Řeci- prokázaní malarici- nevytáhli paty ze svých ostrovů. Ale malárie, spolu s různobarevnými turisty přicestovala za nimi.

Když studujete symptomy malárie, najdete ještě jednu překvapivou zmínku. „Komplikací malárie je hypoglykémie, snížení hladiny cukru, u některých lidí tak vzniká cukrovka. Ve střední Africe je každý druhý člověk cukrovkář následkem malárie.“ Zatím jsem neměřila ani jediného pacienta s DIABETEM prvního i druhého typu, kde by malárie nebyla přítomna! Z typických projevů malárie nám nahrávají další symptomy: ,, nevolnost, zvracení, průjem nebo naopak zácpa, horečka. Uvolněné barvivo z hemoglobinu se mění na žlučový bilirubin a vzniká žloutenka. Je tu minerální deficit, hlavně draslíku a hořčíku, deficit vitamínů skupiny B, zvláště thiaminu. U evropských druhů malárie jsou projevy mnohem mírnější. Inkubační doba je obvykle 1-2 týdny, první příznaky onemocnění se dostavují nejdříve týden až 10dní od nákazy, ale počátek nemoci se může protáhnout i na několik měsíců, především u Plasmodium vivax.“ To by mohlo vysvětlovat ty případy, které ,,spadly z čistého nebe“. Z plného zdraví je naráz i z mladého člověka úplná troska a běžné léky na průjem nezabírají. A nikdo už si nevzpomene na dovolenou před několika týdny nebo měsíci. A nemusíte ani odjet do ciziny, evropskými typy malárií se můžete nakazit i u českého rybníka.

Ing. Hana Bláhová

813 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page