top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Bechtěrevova nemoc, kauza pana J.O.

V dnešní době, která je mnohdy oprávněně nazývána dobou jedovou, se musíme zamýšlet nad kvalitou vody. Když onemocníme např. střevními nebo žaludečními problémy, obvykle přemýšlíme o tom, co jsme snědli, ale již ne o tom, co jsme vypili. A to bychom měli. Pojďme se podívat, jak je to ve skutečnosti. Zdroje pitné vody – městské dodávky vody, vodovodní potrubí, studny….jsou plné živých organizmů -virů, bakterií, prvoků. Pokud jsou ale dokonce ve vodě, kterou běžně používáme na pití, vaření nebo koupání, je tato voda zdravotně závadná. Dennodenním užíváním této vody se v našem těle množí, a způsobují vážné zdravotní problémy: ekzémy, lupenku, gynekologické záněty, chronické záněty močového měchýře, celiakii, ulcerozní kolitidu, Crohnovu chorobu atd.).

Často se ve vodě vyskytují tyto patogenní mikroorganismy:

Cryptosporidium –způsobuje: vodnatý průjem, dehydrataci, úbytek na váze, žaludeční křeče nebo bolesti, horečku, nevolnost, zvracení, podvýživu v důsledku špatného vstřebávání živin z trávícího traktu (malabsorpce), narušení střevních sliznic, odvodnění organismu

Giardie lamblie – vyskytuje se v rybnících, potocích, řekách, jezerech, stejně jako v městských vodovodních řadech, studnách. Následky: únava, deprese, poruchy spaní a koncentrace, škytavka, nesnášenlivost lepku a mléka, průjmy s bolestivým nucením na stolici, gastritida, pálení žáhy, hubnutí, zpomalení duševního i fyzického vývoje dětí, suchá kůže a sliznice, svědivé ekzémy.

Staphyloccosus aureus – hnisání, abscesy, vředy

Streptoccocus pyogenes- původce hnisavých zánětů, angíny, revmatické horečky, spály

Salmonella enteritidis – průjmy, zvracení, bolesti hlavy, horečka

Rotaviry, polioviry, reoviry, noroviry, virus hepatitidy typu ABakterie E coli, – střevní potíže, záněty močového měchýře,

Legionella –dýchací potíže

Další prvoci, jako Chilommastix, Sarcocystis, Blastocystis, Isospora

Tyto organizmy se nacházejí téměř ve všech zdrojích vod.

Dnes se ve velké míře voda desinfikuje chlórem, ale ten je proti některým patogenům neúčinný. Je nutné zbavit vodu mikroorganismů účinnou desinfekcí. Nejúčinnější desinfekce vody je UV lampou, ta zničí všechny živé organizmy (viry, bakterie, parazity – prvoky). Používá se k čištění vody v rodinných domech, bytových domech, chalupách, kde voda pochází z vrtů nebo ze studny. Pro kvalitní čištění vody je vhodné k UV lampě nainstalovat filtr, který odstraňuje mechanické nečistoty.

Pokud máte naměřenou špatnou kvalitu vody, doporučujeme vám desinfekční zařízení instalovat. V dnešní době se kvalita vody často velmi mění. Stačí silnější déšť, i malý průsak povrchové vody, špatné zkontrolování vody ve vodárnách, což může vést k závažným zdravotním problémům. Desinfekce UV lampou je založena na bezchemickém, čistě fyzikálním principu. Na rozdíl od ostatních metod je ekologická, a ve vztahu k vodě velmi šetrná. Jednou za půl roku provozu je vhodné vyměnit mechanický filtr a jednou za rok lampu. UV- lampa je to zároveň jediný způsob úpravy, kterým se smí upravovat voda kojenecká (vyhláška č. 275/2004 Sb., §2, odst. 1c - požadavky na jakost a zdravotní nezávadnost balených vod). Velikost UV lampy je stanovena podle počtu členů domácnosti a předpoklá-daného odběru. UV záření prostupuje přes stěnu buňky bakterie, prvoka nebo viru, energie UV záření změní strukturu DNA mikroorganizmu, ten se stane neaktivní, dál nešíří infekci a nemůže se dále rozmnožovat. Spotřeba elektrické energie je velmi malá v řádech několika desítek watů.

Mechanická filtrace by měla být na vstupu každého domácího rozvodu pitné i užitkové vody, ať se jedná o studnu nebo vodovodní potrubí. K čemu je vlastně mechanická filtrace? Mechanické nečistoty se vyskytují ve všech vodovodních potrubích. Může se jednat o malé mikroskopické částečky, ale i o velké, až milimetrové kousky rzi. Ničí vše, s čím přijdou do styku. Ucpávají a zanášejí vodovodní baterie i další instalovaná zařízení, které se potom musí často čistit, popřípadě až vyměnit. Způsobují zapírání prádla a jsou příčinou podtékání splachovadel. Mechanické filtry jsou samozřejmou a povinnou součástí vodoinstalace řady vyspělých zemí, a v zahraničí bývá dokonce mechanická filtrace podmínkou kolaudace nových budov. Předchází se tím reklamacím baterií, bojlerů, splachovadel, aj. Před některé další úpravy vody je dokonce nutnost mít filtr na tyto nečistoty, aby je tyto částečky nepoškodily.

Pořizovací cena UV lampy a mechanického filtru se pohybuje kolem 15.000 Kč, do rodinných domků až 30.000. Roční údržba (výměna UV žárovky + výměna filtrační vložky) cca 2.100Kč. Cena je orientační – přesný druh UV lampy se určí podle počtu obyvatel v domácnosti a odběru vody

Moje cesta k pořízení UV lampy byla poměrně klikatá. Při měření u paní Ing. Hany Bláhové byli v naší pitné vodě zjištěni běžní i rezistentní prvoci, kteří nám způsobovali zdravotní problémy. Ze strany vodáren byla voda čistá. Při komunikaci s některými prodejci UV lamp jsme narazili na nekvalitní, neúplné informace. Ze strany prodejců jsme zažívali nepochopení „Proč vlastně potřebujete UV lampu do bytu? Lampa je potřebná jen pro rodinné domy se studnou. V bytě musíte mít vodu čistou.“ Když jsme pochopili, že ani někteří prodávající neví nic o problematice týkající se vody, rozhodli jsme se situaci vzít do vlastních rukou. Pátrání nás postupně dovedlo k odborníkům, kteří nám dokázali kvalifikovaně poradit, a problematice rozumí. Nakonec jsme si vybrali UV – lampu a instalovali jsme ji pod kuchyňskou linku. Je napojena na hlavní řad vody v bytě, díky tomu nám teče čistá voda v celé domácnosti.

Mé zkušenosti s půlročním užíváním jsou prozatím takovéto: v době, kdy v naší domácnosti netekla čistá voda, a snažil jsem se léčit, výsledky byly velmi kolísavé. Po nainstalování UV lampy nastalo velké zlepšení zdravotního stavu, a to za poměrně krátkou dobu. Zbavil jsem se únavy. Trpím Bechtěrevovou nemocí. Před instalací UV lampy byly změny mého zdravotného stavu velmi pomalé. Po instalaci UV nastal velký posun kupředu. Bolesti zad jsou nepatrné, jsem mnohem ohebnější, pružnější. Dříve jsem byl doslova ztuhlý jako kámen. Dále mi zmizel rozsáhlý ekzém na noze. Trpěl jsem značnými zažívacími potížemi, míval jsem časté průjmy a zvracení. Pochopili jsme, že voda může být závažnou překážkou v léčení. Po půl roce bylo potřeba vyměnit vložku mechanického filtru, která stojí cca 100 Kč, takže žádné velké výdaje, a výměna mi zabrala 15 minut.

J.O.

Komentář HB: U klienta jsme kromě nekvalitní vody řešili i nerozpoznanou borrelii, plasmodia, vlasovce, a zapouzdřené cysty parazitů uložené v paravertebrálních svalech kolem páteře. Morbus Bechtěrev je léčitelné a vyléčitelné onemocnění.

508 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page