top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Pili vodu s arsenem ...

Obyvatelé slovenské obce Brehov v okresu Trebišov pili několik let vodu obsahující jedovatý arsen. Voda v obci je už v pořádku, ale obyvatelé se rozhodli v této věci podat trestní oznámení.


Celá vesnice roky pila vodu s arsenem, starosta o tom věděl a mlčel ...


„Než ve vsi začala téct nezávadná voda, trvalo to dlouho. Loni koncem června nám pustili do vodovodu městskou vodu, která měla být nezávadná. Ani ta však nebyla v pořádku, protože potrubí ještě vyplavovalo arsen. Rozhodnutí z hygieny, že arsen je pod limitem, přišlo až loni v říjnu,“ uvedl starosta obce Ján Balog pro server aktuality.sk.


Právě starosta čelí hněvu občanů, kteří jsou přesvědčeni, že o znečištění vody věděl delší dobu, ale nechtěl šířit paniku. Balog dal totiž obyvatelům podepsat petici se dvěma možnostmi: chcete levnější vodu z obecního vodovodu, nebo dražší dodávanou východoslovenskou vodárenskou společností. Obyvatelé si vybrali levnější vodu a tuto informaci obdržel také regionální úřad veřejného zdravotnictví v Trebišově. Nikde však nebyla ani zmínka o arsenu.


„Otázka byla položena špatně. Starosta se nás měl zeptat, zda chceme vodu čistou, nebo kontaminovanou arsenem,“ říká obyvatel obce Slavomír Sabo.


Arsen se měl do obecního vodovodu dostat z nedalekých, již nefunkčních, andezitových dolů. Místní děti si začaly loni stěžovat na bolesti břicha a někteří obyvatelé měli po těle vyrážky.


Hygienici navíc v letech 2012 až 2014 nedodrželi pravidelnou frekvenci analýz kvality. Při kontrole loni v dubnu naměřili ve vodě zvýšené množství arsenu a pít zdejší vodu obyvatelům zakázali.



Právě na úřady nyní míří oznámení. O arsenu prý věděly, a nejenže o riziku neinformovaly obyvatele, ale ani prý vodu dostatečně nekontrolovaly.


Úřad veřejného zdravotnictví tvrdí, že není důvod k panice a voda by byla pro lidi nebezpečná pouze v případě, že ji pili delší dobu. Problém je v tom, že voda „obohacená“ o arsen tekla z kohoutků několik let. Někteří obyvatelé obce tvrdí, že to mohlo být už od roku 2011.


Limit pro arsen ve vodě je na Slovensku 0,01 miligramu na litr. V Brehově podle serveru pluska.sk naměřili hodnoty 0,041 miligramu nebo 0,035 miligramu.


Voda s vysokým obsahem arsenu může způsobit slepotu, rakovinu močového měchýře, plic, kůže, ledvin, střev a prostaty. Vědci to zjistili na základě výzkumu v Bangladéši, Indii, Brazílii a dalších zemí, kde lidé konzumují vodu s vysokým obsahem arsenu.


157 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page