top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Vertigo, menier, epilepsie, kauza paní I.D.

Dobrý den pani Bláhová.

Spatna vazba odo mne. Po poslednej konzultácii v polke marca a po Vašom doporučení v maili sa mi úspešne a okamžite podarilo zastavit motanie sa hlavy- albendazol a lieh do uši a súčasně branie mms. Zo srdca vám ďakujem. Je to lepšie. To motanie sa hlavy bolo už na hranici únosnosti - únava z motania, znížená chuť do jedla. Žila som v predstave, že sa s tým už nic lnedá robit, že to už je nenávratné poškodenie mozga. Podľa Vašich slov sa dá eště dalej s tým robit. Mám teraz takú velkú nádej, že to ide, a že aj to niekoľko rokov trvajúce motanie sa dá celkom zastaviť. Prosím o konzultaciu, čo dalej. Čo ešte môžem urobit? Dakujem za odpoveď a pekný den Vám prajem. I. D.

KOMENTÁŘ HB:

Všechny, naprosto všechny! případy vertiga/ závratě a motání hlavy /, morbus Menier a epilepsie, jsou způsobeny cystami parazitů v mozku nebo ve vnitřním uchu.

Tedy nejsou vůbec nutná doživotní antiepileptika. Je potřeba odčervit, což je záležitost několika týdnů až měsíců, v závislosti na množství průvodních infekcí. Chodí k nám velké množství klientů, kterým se točí hlava jen občas, nebo jen mírně, což je zatím nedonutilo navštívit neurologa. Svoje problémy přičítají nízkému krevnímu tlaku. V 90 % případů se jedná o cysty tasemnic v malém mozku nebo poblíž malého mozku, tedy na mozkovém kmeni nebo prodloužené míše, nebo v horším případě ve vnitřním uchu, kde je další rovnovážný aparát- ,,hlemýžď“. Právě epileptici mívají parazity hlavně v hůře dostupném uchu, někdy současně v mozku i v uchu. V 9 % případů se jedná o cysty hlístů, převážně toxocar, toxascaris, méně měchovců, škrkavek nebo roupů. Jedno procento připadá na vlasovce. V uších bývá také sbírka prvoků, kteří se tam dostávají při koupání ve znečištěné vodě, nebo při sprchování v běžné vodě z vodovodního řadu, kontaminované prvoky- častý jev. Prvokový zánět středouší a statoakustického nervu pak přispívá k diagnóze. Prvoci se mohou dutinou v kosti skalní po ušním nervu dostat až do mozku. Prvním krokem je zjistit kvalitu vody v domácnosti klienta, aby se dále neinfikoval. Prvoky, kteří už v těle jsou, musíme bohužel vyhubit chemickou cestou, a musíme počítat se dvěma typy prvoků, běžnými a chlorrezistentními. Najdeme-li toxocaru v uších nebo v mozku, podáváme dvojnásobnou dávku albendazolu, raději večer před spaním. Případné bolesti hlavy netrvají déle než 24 hodin a je možno je tlumit analgetiky. Stejně tak postupujeme při nálezu toxocary v oku. V případě, že jde o cysty tasemnic, podáváme trojnásobnou dávku praziquantelu, opět raději na noc, a grepovou šťávou prodlužujeme působení praziquantelu v krvi. Točení hlavy se obvykle do dvou hodin po podání léku výrazně zhorší, ale do osmi až dvanácti hodin, pokud se podařilo cystu /nebo dokonce několik cyst/ rozbít a zlikvidovat, potíže ustupují a už se nevrací. Průvodní nauzea není přítomna u všech klientů a je také dočasná. Takovým poměrně jednoduchým způsobem se dá pomoci mnoha pacientům, kteří jsou kvůli závratím odsouzeni k zákazu řízení, jsou omezeni v pracovních i volnočasových aktivitách, je omezena jejich samostatnost.

Bohužel musím zdůraznit, že se většinou jedná o chovatele zvířat, nebo zvířata chová některý jejich příbuzný, s nímž jsou v pravidelném kontaktu. V menší míře je to infekce z jídla / řádně tepelně neupravené maso /. Zvířata je nutno odčervovat čtyřikrát ročně a byt vydesinfikovat, včetně všech textilií, kde se zvíře pohybuje. Evidujeme i opakované případy infekce, i několik měsíců či let po prvním vyléčení. Obecně jsou chovatelé zvířat našimi nejčastějšími klienty.

534 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page