top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Biologická léčba: Plýtvání ve velkém

aneb proč chybí peníze v našem zdravotnictví


Vážení přátelé, v detoxikační medicíně pracuji 16 let, při své práci kladu důraz na zjišťování mikrobiální zátěže. Máme dobré výsledky v léčbě střevních chorob neznámé etiologie, údajně ,,autoimunitní“, jako jsou: ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, celiakie a intolerance lepku, dráždivý tračník, diabetes mellitus. Za všemi těmito nemocemi stojí kombinace zcela konkrétních virů, bakterií a parazitů, nikoliv pomýlený imunitní systém. U metabolických poruch bývají pravidelně přemnožení prvoci, zvláště lamblie, améby a chlorrezistentní prvoci /Cryptosporidium, Blastocystis hominis, Isospora belli, Sarcocystis ssp.,/. Můžete si být jisti, že tito pacienti mají doma závadnou vodu, aniž tuší, že není tak docela pitná, takže to je první krok, který je nutno v jejich domácnosti vyřešit. Bohužel taková voda vám může téci z kohoutku a přicházet z běžného vodovodního řadu. Dále mívají viry závažných hepatitid, které jim dosud za celý jejich život žádná laboratoř neobjevila. Mohou se vyskytovat i bakterie Helicobacter pylori, nebo Campylobacter, a nacházíme občas i parazity větší, hlísty a tasemnice.



Krev ve stolici může způsobit:


  • Améba

  • Lamblie

  • Helicobacter,

  • Campylobacter,

  • chlorezistentní prvoci

  • vzácně schistosomy, ancylostomy


Naše léčba postupuje krok za krokem při odstraňování jednotlivých druhů patogenů, samozřejmostí je převařování ,,pitné“ vody a instalace UV-filtru. Pořízení UV-filtru tvoří také nejdražší položku z celé léčby. Pokud na sobě klient poctivě pracuje, i u nejtěžších případů střevních dysbalancí lze počítat s horizontem 6 - 12 měsíců léčby do úplného a trvalého uzdravení. Srovnáme-li rychlost, účinnost a ekonomickou stránku alternativní a konvenční léčby, alternativní medicína jednoznačně vítězí. Protiprvokové léky i antihelmintika se cenově pohybují v řádu stokorun.


Jak postupuje klasická medicína?


Cituji MF DNES ze soboty 14. 1. 2012:

,,Když vše ostatní selže, nastupuje biologická léčba“

,,Speciální biologickou léčbu využívají v liberecké nemocnici v gastroenterologii, onkologii, revmatologii, či hematologii. Pro pacienty představuje naději, jak plnohodnotně žít se závažnou nemocí. Přes sto pacientů prošlo v loňském roce biologickou léčbou na gastroenterologickém oddělení liberecké nemocnice. Pomoci jim má od nespecifických zánětů střev, mezi něž patří Crohnova choroba a ulcerosní kolitida. Drahou léčbu nabízejí odborníci v případech, kdy selhaly všechny možné léky a pacientům nezabírají antibiotika ani kortikosteroidy. Ne všichni pacienti se na biologickou léčbu hodí.


U některých může vyvolat alergickou reakci nebo kožní problémy, například lupénku.!!!! To zažili lékaři loni u dvou případů. V takové situaci musí být léčba ukončena. Biologická léčba má nadpoloviční úspěšnost, přesto ji lékaři nenasazují hned, ale až po vyzkoušení běžných léků. Jedním z důvodů jsou i náklady. Za jednoho pacienta uhradí pojišťovna za rok půl milionu korun. V loňském roce jen na gastroenterologickém oddělení této nemocnice spotřebovali na biologickou léčbu svých pacientů 26 miliónů korun. Celá nemocnice pak ročně vydá na biologickou léčbu pacientů všech oddělení 150 000 000,- Kč.


Crohnova choroba i ulcerosní kolitida se vyznačují příznaky jako je krev ve stolici a průjmy, které mohou být i dvacetkrát za den. U Crohnovy choroby může přistoupit navíc náhlé hubnutí, bolesti břicha, dlouhodobá anemie, kožní projevy, u dětí nedostatečný růst. Lékaři se domnívají, že jde o civilizační onemocnění, kdy svou roli hrají gene-tické faktory i stres.

Starověké národy měly na nevysvětlitelné děje v přírodě bohy. Naši lékaři mají genetiku a stres.


Liberecká nemocnice je jednou z 22 center v republice, které biologickou léčbu aplikují .

22 x 150 000 000 rovná se 3.300 000 000, tedy za celou republiku jsou to tři miliardy.

Kazuistika: Už rok podstupuje biologickou léčbu na gastroenterologickém oddělení této nemocnice pan J. H. z Jablonce. Dochází jednou měsíčně na infuze. Trpí ulcerosní kolitidou. Říká: trpěl jsem průjmy, ve stolici se mi začala objevovat krev. Šel jsem k lékaři a procházel jsem různými vyšetřeními. Trvalo dva měsíce, než jsem se dostal na kolonoskopii, kde se přišlo na to, že mám ulcerosní kolitidu. Nejdřív jsem dostal ATB a další léky. Biologickou léčbu mám rok. Musel jsem upravit stravování, zjistit, co nemohu jíst. Pomáhá vám biologická léčba? Určité zlepšení pociťuji, břicho už mne tolik nebolí a nemám ani průjmy. Jak dlouho ale léčba bude ještě trvat, to nedokážu odhadnout.

……………………………………………………………………….

Určité zlepšení pociťuje, a to po půlmilionové roční léčbě! A ještě není doléčen! Alternativní léčba je řádově cca stokrát levnější, a navíc opravdu účinná.

Ing. Hana Bláhová

412 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page