top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Antiparazitika - co to je? ptá se lékařka. Kauza paní A.K.

Dobrý den, paní Bláhová,

můj 10-ti letý vnuk byl minulý týden hospitalizovaný na dětské chirurgii s diagnózou dráždění slepého střeva.


Lékařka, se kterou se osobně znám, mě informovala o odběrech krve, které mu udělali, a

mezi nimi bylo vyšetření, které jsem neznala (jsem původní profesí zdravotní sestra). Byla jsem mile překvapená, když mi vysvětlila, že se jedná o vyšetření na parazity, kteří někdy mohou způsobovat podobné příznaky, jako zánět slepého střeva. Říkala jsem si super - už se o parazitech ví i v okresní nemocnici, skvělé! Ptala jsem se lékařky, jak často se parazité potvrdí. Uvedla, že asi v 5%, což mi sice přijde málo pravděpodobné, myslím, že realita je vyšší, ale budiž, alespoň něco. A tak se ptám dál - co pak s těmi dětmi děláte, jak ty potvrzené parazity řešíte? Odpověď – NIJAK! Já - vy to neřešíte? Lékařka - ne, neřešíme, ony na to antibiotika stejně nezabírají. Já - antibiotika na parazity? Neměly by to být spíš antiparazitika? Lékařka - antiparazitika? To nevím, neznám. Nevím, co k tomu dodat.

Jinak můj vnuk je po operaci, měl silný zánět apendixu, hrozila perforace, operace to potvrdila.


Přesto, že jsem bývalý zaměstnanec tohoto zařízení a všichni se ke mně chovali velmi mile a vstřícně, došlo k tomu, že si ve službě zapomněli předat, že nález u mého vnuka se zhoršuje a směřuje to k operaci. Celé odpoledne jsem čekala, až někdo vyhodnotí kontrolní odběry krve a sáhne mu na břicho. Když jsem se do osmi večer nedočkala, vyžádala jsem si sloužícího lékaře, který se mi omlouval, že o mém vnukovi vůbec nevěděl, že mu ho nikdo nepředal. Po vyšetření břicha řekl, že musí okamžitě na sál. Diagnóza - flegmonózní apendicitida.


Když jsem se další den ráno ptala, jak se něco takového mohlo stát, bylo mi řečeno, že se až tak moc zase nestalo, že by to snad do rána neprasklo....

Operatér říkal, že velmi pravděpodobně prasklo...


Jsem ráda, že mě životní situace před 20 lety vytáhla ze zdravotnictví, dnes bych tam už pracovat nechtěla.


Nechci všechny házet do jednoho pytle, nakonec ten sloužící lékař určil správnou diagnózu a vnuka spolehlivě odoperoval. Někdy jsou lékařské zákroky nevyhnutelné.

Přesto preferuji převzít maximální zodpovědnost za své zdraví a zdravotnictví se vyhýbat.


Paní Bláhova, moc vám děkuji za to, co děláte, moc vám fandím a ať se vám daří.

S pozdravem A. K.

374 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page