top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Zahrádkařením k trvalé invaliditě, kauza paní J.N.

Od roku 2007 jsem začala mít bolesti na pravém předloktí. Nejprve se to léčilo mastmi (Dolmina gel a Fastum gel). V rozmezí let 2007 – 2016 jsem postupně navštívila neurologii, ortopedii, revmatologii a byla mě provedena kontrola karpálních tunelů. Podstoupila jsem několikrát rehabilitaci. Při odběrech krve jsem upozorňovala, že jsem v roce 2002 prodělala boreliózu. Ve výsledcích se nikdy borelióza nevyskytla. Bolest se stupňovala a z předloktí se rozšířila postupně po celé ruce od ramene až po prsty, které začaly otékat. Ruka bolela a byla „těžká“. Nic jsem v ní neudržela, nemohla jsem plést ani háčkovat. V práci jsem si musela myš u počítače předělat na levou ruku. Zkoušela jsem infralampu a magnety. Vše bez nějakého viditelného zlepšení. Naposledy jsem byla na odběru krve v únoru 2016 a dle výsledků jsem byla zdravá a bez výskytu borreliózy. V březnu 2016 jsem navštívila ing. Hanu Bláhovou, kterou mi doporučila dcera, a ta mi boreliózu v kloubech zjistila a začala léčit. Při třetí návštěvě v říjnu 2016 jsem mohla konstatovat, že bolest ustoupila a já jsem si po sedmi letech dopletla svetr. Ruka není ještě úplně v pořádku, ale je tady výrazný posun k lepšímu a to během pouhých sedmi měsíců.

J. N.

Pohled terapeuta:

S léčbou jsme pokračovaly a dnes začátkem roku 2017 je žena zcela zdráva. Její velmi stručný popis uvedu na pravou míru, protože se může hodit mnoha dalším lidem. Jedná se totiž o častý jev, a na vině nebyla jen nerozpoznaná borrelie:


V březnu 2016 ke mně přišla žena s bolestmi ruky. Ruka byla dokonce mírně nateklá a svědila. Ženu bolelo zápěstí už několik týdnů, ztrácela cit v ruce, neměla v ní sílu, nemohla pracovat na počítači. Navíc začala z ničehož nic kašlat. Měla i mírně zvýšenou teplotu. Vydala se za obvodním lékařem. Ten ji odeslal-kvůli bolestem v zápěstí- na ortopedii. Tam si udělali rozbor krve na borrelii, ale ta se nepotvrdila. Vrátila se tedy zpátky k obvoďákovi, že ruka je čím dál horší a potřebuje prodloužit neschopenku. Protože ruka natékala, odeslal ji obvodní lékař na alergologii, na kožní, a kvůli úpornému kašli na plicní. Na alergologii udělali pár testů, jejichž výsledky budou hotové za několik týdnů. Nic zásadního ale neshledali a klientka odešla opět bez léků. Na plicním a kožním také nic nenašli, podle nich je zdravá. Klientka má dům se zahradou, kočky, které běhají po zahradě. Třetí návštěva u praktika. Ruka mezitím trochu splaskla a na první pohled na ní nebylo nic vidět. Její funkčnost ale dále klesala. Praktik odeslal ženu k neurologovi, zda nemá v zápěstí skříplý nerv. Tam se opět nic nezjistilo. Vše v pořádku, žena ,,zdravá“. Mezitím se přidaly arytmie a tachykardie, žena musela ke kardiologovi. EKG nic


neukázal. Bez léků odešla opět domů. Všechny tyto potíže se stupňovaly, a žena postupně bolestmi a starostmi přestala spát. Přijde o práci? Už jí chyběl jen psychiatr! V takovém stavu dorazila ke mně. Tato ,,kolečka“ po specialistech, která připomínají pohádku o kohoutkovi a slepičce, ovšem s nulovým výsledkem, jsou velmi běžná. Často takové příběhy od klientů slýcháme. Pacient se pak zuby nehty drží takového lékaře, který vysloví alespoň nějaké podezření, i kdyby bylo zcela mimo mísu, například ,,Máte to od páteře“.


Co se tedy vlastně stalo:

Žena začala na jaře pracovat na zahradě. Tam ji musel poštípat nějaký hmyz do ruky. Nevšimla si žádného vpichu, ale muselo to být štípnutí hmyzem, protože jsem našla čerstvou a aktivní borrelii v kloubech, krvi i lymfě. Laboratoře borrelii nenajdou, pokud používají levný test ELISA. Test Elisa je nepřesný, v případě podezření na borrelii požadujte od svého lékaře test Western-blot, máte na něj nárok. Také se stává, že laboratoř najde jen protilátky proti borrelii, a lékař sdělí pacientovi, že sice borrelii asi v minulosti někdy prodělal, ale v současné době ji nemá a není potřeba to léčit. I tento postup slýcháme často. Kromě borrelie však klientka dostala dávku mikrofilárií a plasmodií. Proto ruka otekla a svědila. Mikrofilária jsem našla ještě i v plicích a srdci.


Navíc jsem v plicích a srdci našla Ancylostomu - měchovce, a Toxocaru cati, škrkavku kočičí. Larvy ancylostom žijí na rostlinách, trávě, v půdě, písku. Projde-li kolem zvíře nebo člověk, přichytí se na srsti nebo oblečení a aktivně se provrtávají kůží do krevního oběhu. Jsou to čistí hematofágové, zachytí se ústním otvorem na vnitřní straně cévy a sají krev. Nedobrovolný hostitel může být za čas unavený, může být anemický a mít sníženou hladinu železa. Ancylostoma na srdci nebo ve věnčitých tepnách, či v aortě - způsobuje potíže s tlakem a arytmií. Ancylostomy, stejně jako třeba háďátka, jsou běžná ,,letní“ a prázdninová“ nákaza. Sotva začnou práce na zahrádkách a chodí se na výlety, míváme týdně několik případů.


Toxocara cati je takzvaná larva migrans, putující larva. Do člověka se může dostat právě například při práci na zahrádce, v místech, kde pobíhají kočky, a nechávají tam své výkaly včetně zárodků škrkavek. Neznám zahrádkáře, kterému by po zahradě neběhaly kočky, ať jeho nebo cizí. Vajíčka škrkavek jsou mikroskopická a jsou infekční týdny. Při obracení půdy, pletí, rytí a okopávání se může s prachem hlíny zárodek vdechnout, nebo se spolkne s nečistotami na ruce. Proto je nutné nosit při práci na zahradě rukavice. Larva putuje nejprve ze střeva do jater, plic, srdce, pak znova do střeva, nebo putuje napříč orgány nazdařbůh a ,,hledá kočku“. Těsně po vniknutí parazita do těla bývají první dny zvýšené teploty, nevysvětlitelný kašel, případně opět arytmie.


Její manžel cukrovkář a prostatik se zhoršil s oběma nemocemi, sotva se začalo s pracemi na zahradě. Hladina cukru v krvi se zvedla a v noci musel najednou často běhat na WC.


Na jeho slinivce a močovém ústrojí jsem našla amébu. Na slinivce měl navíc také toxoplazmózu a toxocaru kočičí. I on pracuje s půdou. Pamatoval si, že byl poštípaný klíštětem - také on dostal svou dávku borrelie. Pátrali jsme po zdroji améb. Améba z kohoutku neteče, bývá ve venkovních stojatých vodách. Voda z domu byla dobrá, testovala jsem ji. Dům je napojen na městský vodovodní řad. Vodou ze studny však postřikoval zahradu, a navíc ji poléval dešťovou vodou z barelů, které stojí pod okapem. Do barelů napadá prach, listí, okvětní lístky, pyl ze stromů, všechno to ve vodě hnije a to je ideální líhniště prvoků. Zalévání zahrady byla mužova práce. Muž se dušoval, že vodu ze studny nepije, nikde se nekoupal a na dovolené ještě nebyl. Muselo se to pak odehrát jedině tak, že vdechoval aerosol špinavé vody, jak hadicí rozprašoval vodu ze studně. Také se touto kontaminovanou vodou polévala zelenina, která se pak už dále neoplachovala, když přišla v kuchyni na stůl.


Žena dostala pokyn natřít si ruku střídavě Fenistilem a Polarem – masážní chladivý gel, který koupíte ve Sportu. Ruku si bude sama masírovat od zápěstí do podpaždí. Pytlík se zmrazenou zeleninou /ideální je hrášek nebo kukuřice/ bude čas od času přikládat na ruku a chladit. Žena dostala informatika na borrelii, klouby, svaly a šlachy, anthelmintika na hlísty, a dále preparáty na plasmodia a mikrofilária.


Muž musí studnu nachlorovat, než bude znova zalévat, a dostal antiparazitika na prvoky a hlísty. Informatika na slinivku, močový měchýř, prostatu a borrelii.


Při práci na zahradě se budou pravidelně natírat tea-tree olejem a pořídí si jednoduché závěsné lapače hmyzu s kvasnicemi, cukrem a vodou, a rozvěsí je kolem dokola na stromy. Oba budou pracovat v rukavicích a budou se pečlivě mýt po práci na zahradě a budou i pečlivěji omývat svou zeleninu.


Člověk by řekl, že letní práce na zahradě a výroba vlastní čerstvé zeleniny je ta nejzdravější činnost, jakou si umíme představit. A vidíte, jednu ženu to málem stálo pracovní schopnost. Je s podivem, že žádný lékař neporadil klientce alespoň masáže a chlazení ruky. Tento příběh je pro nás všechny velmi poučný. Ukazuje, z jakých maličkostí, které nás běžně obklopují, se nakonec skládají vážné chronické nemoci. Pokud je průběžně neodstraňujeme, nemoci se nabalují, až nakonec přeteče pohár a vypukne vážná, pro lékaře často ,,nevyléčitelná“ nemoc.


My, kteří ale víme, odkud se patogeny berou, víme, jak a čím je odstranit, a nejsme pohodlní čas od času provést očistu, můžeme se za prvé těšit z určité soběstačnosti, co se lékařské péče týká, a za druhé nám to prokazatelně prodlouží život o několik let.

Pohodových let.

HB

392 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page