top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Nález na kořeni jazyka, kauza paní V. N.

Letos v září jsem byla vyslána mou neuroložkou na magnetickou rezonanci krční páteře. A to z důvodu, dlouhodobé bolesti levého ramena. Bolest vystřelovala do levé ruky. Neuroložka pojala podezření, že by bolest mohla vycházet z krční páteře.


Byla jsem velice překvapena a zaskočena tím, že v závěrečné zprávě bylo mimo jiné doporučeno cílené vyšetření na ORL, z důvodu nálezu ložiska v oblasti kořene jazyka.

Je pravda, že jsem v té době cítila občas nepříjemné stahování v krku, stahování se střídalo, někdy napravo, někdy nalevo, někdy uprostřed hrdla. Tomuto jsem ale nepřikládala důležitost, měla jsem pocit jako úzkost a stažení, které ale zase po určité době přešlo.


Z této informací jsem byla velice nešťastná, jediné, co mě uklidňovalo, bylo to, že jsem hned třetí den po tomto sdělení měla sjednaný termín vyšetření u detoxikační poradkyně Ing. Hany Bláhové z Brna. Ing. Bláhové si vážím jako odborné diagnostičky a zároveň i jako člověka pracovitého a cílevědomého. Už několikrát mi pomohla v situaci, kdy si už lékaři nevěděli rady, a já už ztrácela sílu žít. Také i mému příteli pomohla, a to ve velmi těžké diagnóze.


Daná situace mě tížila a už jsem počítala hodiny, kdy vyrazíme do Brna a já se svěřím se svým problémem. Ing. Bláhová se mi velice podrobně věnovala. Vytestovala a doporučila mi kapičky a anti-helmintika. Vše jsem řádně využívala, celkem 6 až 7 týdnů. Návštěvu lékaře ORL jsem prozatím odložila, než budu hotová s léčbou. Až poté jsem měla "odvahu" jít na cílené vyšetření ORL.


A jaký byl výsledek vyšetření ORL? Lékař mne prohlížel zevrubně, ale nic nenašel. Cituji: ,,Toho času bez nálezu známek zánětlivé komplikace či susp. organických změn“. Dokonce i mé stahování v krku přestalo. Koncem listopadu letošního roku jsem byla opět na kontrolním vyšetření v Brně. Ani paní Bláhová už nenašla v mé ústní dutině nic závažného. Obě jsme měly velikou radost. Nedá se to ani popsat!


Děkuji Ing. Bláhové!!!!! Že jsem zdravá, že mám opět radost ze života a že se zase mohu smát!! V. N.




Komentář H. B.:

Ze skromného vyprávění klientky nevyplývá, že se jednalo o podezření na zhoubný nebo nezhoubný tumor, na místě, které bylo pro operaci nevhodné. Jediná terapie, která by pak přicházela v úvahu kromě chemoterapie, bylo ozařování. Od lékaře ORL se očekávalo, že rozhodne, jaké povahy je léze. Naštěstí jsem na kořeni jazyka vytestovala jen cystičku tasemnice, jejímiž hostiteli jsou zajíci, králíci, obecně hlodavci, nebo psi. Klientka žádné zvíře nechová, nemá ani zahradu, ale chodí hodně na výlety, do lesa a do přírody. V jejich domě několik sousedů chová psy a ne všichni po nich kolem domu uklízí. Klientka brala příslušná antihelmintika ve vyšším dávkování, aby se určitě dostala účinná látka k místu postižení. Stačilo jedno ,,kolo“ detoxikace, a hned na první kontrolní návštěvě jsem mohla konstatovat, že cysta je pryč. Byla čerstvá, tak to šlo dobře. Pravděpodobně by lékař ORL dospěl ke správnému závěru, že nález je nezhoubný, a vyřešilo by se to šetrnější cestou. Musíme ale jako alternativní poradci stále myslet na to, že cysty tasemnic připomínají nádory, chovají se tak- rostou a ,,metastázují“, a záleží pak jen na pečlivosti a zodpovědnosti lékařů, aby nebyla nasazena zbytečná invazivní terapie tam, kde by stačila šetrná antihelmintika.

352 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page