top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Sametky útočí

Většina lidí se těší na léto se slunečnými a dlouhými dny. Bylo by to krásné období vhodné pro pobyt na zahradě, kdyby na některých z nich po celé prázdniny neobtěžovala velmi nepříjemná příbuzná klíšťat – sametka podzimní (Trombicula autumnalis).

Útočí na teplokrevné živočichy

Sametka je pouhým okem jako dospělec téměř neviditelná, měří totiž necelou polovinu milimetru. Obě pohlaví jsou přibližně stejně velká, mají oranžovou barvu, osm nohou a tělo ve tvaru osmičky.

Pod mikroskopem byste viděli i sametový kožíšek, který je hustě porostlý chloupky – podle něj získal roztoč svůj název. Někde se mu říká také sviluška, ačkoliv s těmi nemá vůbec nic společného, v naší rodině ho označujeme jako „sviňušku“.

Sametka

Dospělci žijí v půdě, kam samička klade na jaře až do deseticentimetrové hloubky vajíčka, z nichž se líhnou larvičky. Ty vylézají z půdy a na trávě či nízkých keřích číhají na svého dobrodince – teplokrevného živočicha.

Vetřelec útočí bez varování

Sametka podzimní je blízce příbuzná klíšťatům. V době, kdy nejvyšší aktivita klíšťat opadá, přichází její čas. Hladové larvičky číhají a pochopitelně se dočkají. Napadají zvířata i lidi, na rozdíl od klíšťat ale nesají krev.

Mají jinou metodu, jak znepříjemnit život: larva se rychle pohybuje a vyhledá místa s tenčí pokožkou, kožní řasy, případně se zavrtá tam, kde k tělu těsně přiléhá spodní prádlo. Parazita není vidět, a jakmile se vám dostane do kůže, nanese do ranky trávicí enzym, způsobující úporné svědění.

Pod kůží si pak larvička lebedí alespoň tři dny. Svými slinami naleptá kůži hostitele, saje a prospívá. Po třech dnech odpadne a už zase pod zemí pokračuje ve vývoji k nymfě (ta je slepá). V poslední fázi vývoje sametka jako dospělec od listopadu do jara přezimuje v půdě.

Kdo ji nezná, neuvěří

Sametka se nevyskytuje plošně na celém území České republiky, a třebaže se to postiženým nezdá, opravdu existují oblasti, kde roztoče neznají. Sama jsem se s ní prvně setkala před více jak dvaceti lety, když jsme se přestěhovali do severních Čech. Že nás bude věrně provázet celé roky, to mě ani ve snu nenapadlo…

V prvním létě na novém místě to vypadalo, že celá rodina dostala kopřivku, ovšem kopřivku s úporným svěděním odolávající tekutému pudru a různým osvědčeným receptům, což už bylo divné. Nakonec nás kožní lékařka vyvedla z omylu: kdepak kopřivka – sametku máte na zahradě!

Pupence od sametky jsou nesdělitelné mučivé trápení. Objeví se všude na místech krytých i nekrytých, tělo máte flekaté jak po útoku štěnic v podřadné ubytovně a takto strakatí si netroufáte dojít k odbornému lékaři.

Vyrážka způsobená zavrtáním sametky do kůže svědí ve dne, svědí v noci a vy máte chuť vydlabat nožíkem každý puchýř.

Existuje nějaká pomoc?

Jeden rok jsem se dotazovala hygieniků, jak se sametky zbavit. Prý pomáhá postřik celého trávníku Sulkou, a to dvakrát – počátkem července a po dvou týdnech znovu. Možná by se takovéto opatření dalo realizovat na malé zahrádce, velké plochy ale budou problém. Navíc, pokud postřik uděláte jen vy, roznesou se k vám sametky z okolí.

Repelenty nejsou na škodu, ale úplně se neochráníte. Někdo radí levandulovou vodu, jiní už napadení zoufalci se stříkají Arpalitem (pěna), natírají Alpou, sírovou mastí, polykají droždí a Pangamin, který prý sametkám nevoní. Nevím, těm u nás nevadí prostě nic..

Pupence můžete zkusit natřít bezbarvým lakem na nehty, olejem na opalování nebo se vysprchovat tak horkou vodou, jakou snesete (ideální by byla teplota aspoň šedesát stupňů, což nelze ani zkoušet), ale úspěch zaručit nelze. Prostě je nutné protrpět si každoročně do poloviny září léto.

Jak pomoci domácím zvířatům?

Veterináři doporučují speciální spreje, v každé ordinaci se vám budou maximálně věnovat. Psům a kočkám se sametka nejraději zavrtává v meziprstních záhybech, v koutcích oka a v uších. Svědění zmírní také u zvířat Fenistil nebo je možné vyzkoušet domácí přípravek (vhodný i pro lidi).

Recept prý je to prastarý, za zkoušku v případě sametky stojí všechno: potřebujete jen nádobku na dvě deci, do které lektvar naložíte. Do sklenice plné jahodového listí přidejte dva stroužky česneku a jeden bobkový list.

Uvedené ingredience zalijte čtyřmi lžícemi petroleje. Nechte den ustát a potom dávkujte kapátkem na jednotlivé pupence dvě až tři kapky. Nebudete zřejmě vonět, ale jestli se nebudete škrábat jak posedlí, za trochu zápachu to stojí.

363 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page