top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Mamografie je škodlivá

Chirurgovia priznávajú, že mamografia je zastaraná a pre ženy škodlivá

Každý rok milióny žien v rámci preventívnych prehliadok na rakovinu prsníka podstupujú mamografické vyšetrenie.

To sa robí tak, že sa prsník vloží medzi dve platne, stačí ako placka a následne zröntgenuje s cieľom odhaliť vznikajúce alebo rastúce nádory.

V poslednej dobe sa však čoraz viac chirurgov či iných medicínskych expertov ozýva a spochybňuje toto pre ženy nepríjemné a bolestivé vyšetrenie.

Ako uvádzajú, mamografia podľa nich v skutočnosti ženám viac škodí než pomáha.

Čo tvrdí oficiálna medicína

a aká je skutočná pravda

Oficiálna medicína tvrdí, že mamografia je jediným spoľahlivým spôsobom, ako odhaliť rakovinu prsníka zavčasu.

Avšak nedávnych 8 vedeckých štúdii, ktoré hodnotili uvedenú procedúru zistili, že mamografia nie je ani efektívna, ani bezpečná.

Po tom, čo vyhodnotili údaje o 600 000 ženách vo veku od 39 do 74 rokov, ktoré mamografiu pravidelne absolvovali, výskumníci došli k záveru, že u mnohých žien došlo k zlému stanoveniu diagnózy.

Následné tieto ženy zbytočne podstúpili chemoterapiu, po čom sa ich zdravotný stav náhle zhoršil. Závery štúdie publikované v Cochranovej databáze vedeckých štúdií sú také, že mamografia spôsobuje viac škôd než úžitku.

Dôvodom je fakt, že po mamografii je viac žien zle diagnostikovaných a následne zbytočne liečených nech žien, u ktorých sa skutočne odhalí zhubná rakovina prsníka.

Z toho vyplýva, že mamografia ako vyšetrovacia metóda je zastaraná a preto patrí skôr do historických kníh lekárskych postupov, ktoré zlyhali a nie do aktuálnej lekárskej praxe.

Ako uvádzajú autori štúdie:

„Ak vezmeme do úvahy, že mamografia znižuje mieru rakoviny prsníka o 15%, avšak zvyšuje zbytočnú liečbu chemoterapiou o 30%, potom to v konkrétnych číslach vyzerá nasledovne.

Na každých 2000 žien, ktoré pozveme na mamografiu počas 10 rokov, 1 z nich nezomrie na rakovinu prsníka, no 10 zdravých žien bude zbytočne liečených chemoterapiou.“

Skupina prestížnych medicínskych expertov priznáva, že mamografia viac ubližuje než pomáha

Rok na to, ako bola publikovaná prvá štúdia o mamografii, Žurnál medicíny Nového Anglicka (NEJM) dochádza k podobným záverom.

Tím vedcov, ktorý pozostával z medicínskeho etika, klinického epidemiológa,

farmakológa, onkologického chirurga, vedca na opatrovateľstvo, právnika a zdravotníckeho ekonóma vyhlásili, že oficiálne medicínske tvrdenia o prínosoch mamografie sú v skutočnosti úplný nezmysel.

Zistili, že na každých 1000 žien, ktoré začnú po 50-ke chodiť na mamografiu počas nasledujúcich 10 rokov, sa predíde 1 úmrtiu, no 490 až 670 žien bude mať falošné pozitívny výsledok a 70 až 100 žien následne podstúpi zbytočnú a riskantnú biopsiu.

Okrem toho, 3 až 14 z týchto žien bude diagnostikovaných na rakovinu prsníka, ktorá je však nezhubná a teda zbytočne podstúpia pre telo zničujúcu chemoterapiu, čím si natrvalo poškodia svoje zdravie.

Ďalšia štúdia, vykonaná v Kanade v roku 2014, došla k záveru, že mamografické vyšetrenia neznižujú mieru úmrtnosti na rakovinu o nič viac ako obyčajné samovyšetrenie prsníka.

Inými slovami, mamografia ako skríningová procedúra je kompletne zbytočná a v mnohých prípadoch dokonca škodlivá.

A zoznam výskumu s podobnými výsledkami pokračuje ďalej – Nórsko, USA, Švajčiarsko a mnohé ďalšie krajiny. Všetci sa zhodujú na tom, že mamografia nie je tým, čím sa prezentuje.

Štatistická analýza za 40 rokov používania mamografie v USA ukazuje, že viac žien je nesprávne diagnostikovaných na rakovinu prsníka kvôli mamografii ako je skutočne tých, ktorým bola táto choroba včasne odhalená.

Záver

To všetko nás privádza k otázke, prečo sa potom táto vyšetrovacia metóda naďalej používa, keď vlastne vôbec nefunguje?

Dr. Sarah Mybill v dokumentárnom filme The Promise k tomu dodáva:

„Verím, že ak aj by ste mali nádor, tak poslednou vecou, ktorú by ste chceli urobiť, je pevne zovrieť prsník medzi dve platne, pretože to by len spôsobilo, že sa rakovina ešte viac rozšíri.“

1 537 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page