top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Co všechno přenášejí komáři?

Tohle snad zažil každý - nepříjemný bzučivý zvuk a štípání po celém těle. Komár umí být velice nepříjemným doprovodem na procházce podél řeky. Ať už jste u Berounky, nebo u Stačí jedno štípnutí a život se může proměnit v noční můru. Komáři sami o sobě nebezpeční nejsou, ale množství nemocí, které přenášejí, může být v některých případech i smrtelné. Žlutá zimnice a horečka dengue ze sosáčku "nevinného komára" ročně usmrtí okolo jednoho milionu lidí na celém světě.

Jaké nemoci vlastně komáři přenášejí ?


Malárie

Z nemocí, které přenášejí komáři, patří bezpochyby k největším postrachům malárie. Způsobuje ho prvok jménem Plasmodium a nemoc může mít několik podob. Toto potenciálně smrtelné infekční onemocnění, v první fázi se projevující horečnatými záchvaty střídajícími zimnice, je nejvíce rozšířené v tropických a subtropických oblastech.Pokud tedy tento rok vyrážíte na exotickou dovolenou do těchto krajin, určitě si od svého lékaře nechte předepsat antimalarika. Myslete však na to, že ani ty vás neochrání stoprocentně – přibalte si tedy s sebou ještě dostatečné množství repelentů.



Žlutá zimnice

Další z chorob přenášených na člověka výhradně komáry je žlutá zimnice. Jedná se o horečnaté infekční onemocnění, se kterým se lze setkat v tropických oblastech Afriky a Ameriky. Kromě horečky se projevuje žloutenkou, vnitřním a vnějším krvácením a zhruba v polovině případů končí smrtí. Naštěstí je možné se proti žluté zimnici nechat očkovat.


Má formy od lehké až po těžkou, smrtelnou, inkubační doba 3-6 dnů, vysoké horečky, zimnice, únava, bolesti hlavy a zad, nechutenství a zvracení, zarudlé spojivky, překrvené sliznice úst, zvětšená játra. Třetí stadium žloutenka, vnitřní krvácení, selhávání více orgánů najednou, smrt. Léčba neexistuje, jen očkování.



Horečka Papatači

S touto nemocí se můžete setkat zejména v oblastech Kavkazu, poblíž Rudého moře, v Iráku, Iránu, Afghánistánu, Indii, ale i na Balkáně či ve Středomoří. Jedná ze horečnaté onemocnění, kromě vysoké teploty provázené bolestmi hlavy, není ovšem nijak závažné – příznaky obvykle trvají pouhé tři dny.

Horečka Dengue

Horečka dengue je akutní infekční onemocnění. Viry šíří stejný typ komárů jako výše zmíněnou žlutou zimnici. Horečka dengue propuká v epidemie a je spjata s obdobím dešťů. Podle statistik dochází k výraznému nárůstu výskytu horečky dengue u českých cestovatelů. Meziročně je to více jak 200 % nárůst!

Jedná se o krvácivou horečku s příznaky jako bolesti hlavy, bolesti kloubů a svalů, říká se jí horečka zlámaných kostí, nebo horečka lámající kosti- bolí i kosti uvnitř. Svaly jsou ztuhlé, někdy znemožňují chůzi, zvětší se mízní uzliny, po těle naskáče vyrážka, která začíná na nohách a postupuje směrem vzhůru, až zasáhne celé tělo, dochází k prudké bolesti očí a za očima, může dojít až k poškození zraku, pacient krvácí do podkoží, z nosu, ženy z pochvy, může dojít k anafylaktickému šoku, selhání orgánů a smrti, umírá 5% nakažených.

Virus Zika

Možná ještě máte na paměti, že v roce 2016 vypukla epidemie této nemoci na americkém kontinentě. Světová zdravotnická organizace dokonce v té době vyhlásila globální stav nouze a s virem Zika se v laboratořích vytáhlo do boje.

Virus Zika (zkratka ZIKV) patří do čeledi Flaviviridae, přenáší ho komár egyptský (Aedes aegyptus) a komár tygrovaný, který je i na jižní Moravě. Původní oblast výskytu je ale především Asie, Afrika, jižní a střední Amerika, Thajsko, Polynésie, vyskytuje se ve 30 státech USA. Inkubační doba 3-12 dní, projevy. Bolesti hlavy, zánět spojivek, vysoké horečky nad 38, otoky a bolest kloubů, hlavně končetin, vyrážka na obličeji i na těle, polyneuropatie, u těhotných potraty, pokud se dítě narodí, mikrocefalie, slepota, opožděný vývoj, nedožívají se vysokého věku. Spekuluje se o souvislosti se syndromem Guillain-Barre.

Japonská encefalitida B

Pokud jste se rozhodli vycestovat do Asie, a to zejména v období dešťů, pak byste se měli nechat očkovat proti japonské encefalitidě typu B.

Japonskou encefalitidu přenáší komár rodu Culex, Vyskytuje se v JV Asii, Korea, Čína, Thajvan, Filipíny, Indonésie, Austrálie, Pákistán, východ Ruska. Onemocnění se projevuje vysokou horečkou, únavou a nevolností, v těžších případech pak třesem končetin, poruchou chůze a může končit až upadnutím do kómatu. Způsobuje zánět mozku, je podobný viru FSME, žluté zimnici, nebo viru Dengue, způsobuje bolesti hlavy, krku-ztuhnutí krčních svalů, poruchy řeči, horečka, zvracení, u pětiny nakažených doživotní následky.

Západonilská horečka - virus West Nil

Onemocnění, jehož přenašečem je komár Culex pipiens, je smrtelné zhruba v jedné desetině případů. Setkat se s ním můžete prakticky všude na světě, původně pochází z Egypta, rozšířen je díky cestování prakticky po celém. U nás již zjištěna ohniska kolem Lanžhota, Valtic, Břeclavi, v povodí Dyje,


Virus West – Nil. (zkratka WNV) inkubační doba 3-6 dní, Kromě přenosu hmyzem je možné jej přenést z matky na dítě, transfuzí, aerosolem, ale také například ptáky. Typické symptomy jsou vysoká horečka, která trvá až týden, bolesti hlavy, krku, kloubů a svalů, slabost svalů, nechutenství, zvracení, únava, bolesti břicha, průjem, zánět jater, slinivky, může být postiženo i srdce a mozek-encefalitida, meningitida, může dojít k ochrnutí a parézám, nemoc má dlouhodobé následky, ještě měsíce po prodělané nemoci je pacient slabý. Svalová dystrofie, Guillain-Barre. 5-10% pacientů umírá.

Valtická horečka

Další nemocí, kterou můžete od komára chytit i v Čechách, je valtická horečka, ta ovšem není nijak závažná. Její příznaky se podobají chřipce, proto mnoho lidí ani neví, že jí prodělalo. Valtická horečka trvá 3-5 dní a léčit se dá běžnými prášky na horečku, odpočinkem a dostatkem tekutin.


Nemoc způsobuje virus Ťahyňa (TAHV), který byl poprvé objeven ve východním Slovensku. Je podobný viru kalifornské encefalitidy, někteří virologové se domnívají, že jde o stejný virus. Přenáší komár rodu Aedes. Vyskytuje se po celém světě vyjma Antarktidy a Austrálie, způsobuje bolesti hlavy, končetin, zánět hrtanu, zánět očních spojivek, teploty, meningitidu.



Lymeská borelióza

Tato nemoc je spojována hlavně s klíšťaty, které jsou také v drtivé většině jejími přenašeči, ovšem za určitých podmínek ji mohou přenést i komáři. Původce nemoci v těle komára sice nežije, ovšem pokud komár bodne nakaženého a na sosáku mu zůstane jeho krev, může pak boreliózu přenést na svou další oběť.



Chickungunya

Další z nemocí, které přenáší komáři, je exoticky znějící chickungunya, jedna z virových horeček. Způsobuje ji alfavirus, který je rozšířen především v subsaharské Africe. Nicméně virus se vyskytuje nejen v Africe, ale také například v Indii, na Filipínách, v Asii, evropská verze se vyskytuje v Itálii, ve Francii, na Balkáně, v Řecku, Španělsku, Turecku, Nizozemí, Německu, Švýcarsku, GB, u nás ohnisko kolem Mikulova..


Způsobuje vysokou teplotu, zimnicí, bolesti hlavy, slabost a bolest svalů, zádových svalů a páteře, bolesti kloubů, doslova způsobuje křivici, dále způsobuje vyrážku na trupu a tvářích, důsledky nemoci přetrvávají měsíce a roky. G-B, svalová dystrofie!



Není komár jako komár

Komáří fanoušci a entomologové zaměření na tento pisklavý hmyz vědí, že na českém území žije až 50 druhů komárů. Nejčastěji komplikují život návštěvníkům lužních lesů, kde mají dostatek míst k vývoji larev. Komár pisklavý (Culex pipiens) a jeho poddruh komár obtížný (Culex pipiens molestus) patří mezi ty časté a protivné. Málokdo ví, že komár obtížný se vyvinul v prostorách londýnského metra. Komár záplavový (Aedes vexans) dělá čest svému jménu a jeho výskyt se dramaticky zvýší po velké vodě a záplavách.


Komáři rodu Culex jsou přenašeči západonilského viru a na našem území se vyskytují po staletí. Medicínskou zajímavost mají i komáři rodu Anopheles přenášející malárii.

 

657 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page