top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Kvůli užitkové vodě skončilo ve Varech čtyřicet lidí s průjmy v nemocnici

S průjmy a silným zvracením muselo o víkendu vyhledat pomoc čtyřicet lidí v karlovarské nemocnici. Jednalo se převážně o obsluhu některých občerstvovacích stánků stojících nedaleko Thermalu, které byly zřejmě omylem napojeny místo na pitnou na užitkovou vodu. Hygienici následně provedli kontroly provozoven.

„Všechny provozy prošly bez závad,” řekla Novinkám.cz mluvčí MFF KV Uljana Donátová krátce před pátou odpolední. Již dříve uvedla, že „došlo k onemocnění personálu některých provozů”

Mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS) v Karlových Varech Michaela Zajíčková dodala, že odebrány byly vzorky vody. O víkendu již hygienici zkoumali potraviny, například bagety. Od začátku se nicméně klonili k tomu, že nepříjemnosti spustila závadná voda.

„Z obecného hlediska mohu říct, že se jednalo o bakterie, které způsobují fekální znečištění s tím, že se jednalo o užitkovou vodu,“ shrnula Zajíčková.

Čtyřicítka ošetřených

„My jsme ošetřili čtyřicet jedinců ze soboty na neděli, první přišli po jedné ráno s velmi silnými střevními obtížemi,“ uvedla k tomu primářka oddělení emergency v karlovarské nemocnici Dagmar Märzová.

„Zdrojem je pravděpodobně užitková voda. Byli to všichni účastníci mezinárodního filmového festivalu. Jednak zaměstnanci nejmenovaného stanu a také někteří návštěvníci,“ pokračovala primářka.

„Většina z nich po několikahodinovém ambulantním ošetření byla propuštěna do domácího ošetření,“ dodala Märzová, podle které se jednalo především o mladé a zdravé pacienty, kteří po několika litrech infuzí a analgetických lécích proti zvracení byli schopní s dietními doporučeními odejít a užít si domácího ošetřování.

„Nikdo nezůstal hospitalizovaný,“ dodala.

Pravděpodobná záměna voda

Podle Märzové někteří pacienti vypovídali, že došlo omylem k napojení užitkové vody z řeky Teplé namísto pitné vody. „Krajská hygienická stanice tento problém řeší,“ uvedla mluvčí KHS v Karlových Varech Michaela Zajíčková.

„Provádíme šetření, jak ve stáncích, tak u nemocných,“ pokračovala mluvčí. „Z obecného hlediska mohu říct, že se jednalo o bakterie, které způsobují fekální znečištění s tím, že se jednalo o užitkovou vodu,“ dodala.

201 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page