top of page
  • Štefan Paulenda

Jak na atopický ekzém, kauza pana J.M.

Klient ke mně přišel poprvé na jaře 2015 se svědivým ekzémem. Začervenalá svědící kůže pokrývala většinu jeho těla. Detoxikaci jsme začali pomocí informačních kapek Joalis, klient jich vybral asi 30, a ekzém se zmírnil, téměř zmizel. V červenci 2016 se mu však na lýtku vytvořilo ohraničené červené svědivé kolečko, které se postupně rozšiřovalo na celé tělo.

Ekzém už tentokrát nezabíral ani na Joalis kapky, ani na přírodní bylinná odčervovadla. V listopadu 2017 byla situace nejkritičtější. Celé tělo pokrývaly boláky na trupu i končetinách, na krku, a rozšiřovaly se pomalu i na obličej. Začal jsem více studovat metody ing. Bláhové, protože paraziti jako příčina ekzematických potíží mi připadali pravděpodobní, a pochopil jsem, že jenom informatiky a přírodními léky klientův ekzém nezvládnu. Klient chodil krátký čas i na kožní oddělení, kde mu však nabízeli jen kortikoidy. Ty naštěstí po zralé úvaze přestal brát, protože jsem mu vysvětlil, že neléčí příčinu. Uvědomil jsem si, že potřebujeme skutečná antihelmintika, a v prosinci 2017 jsem ing. Bláhovou oslovil a objednali jsme se k ní. Vytestovala řadu parazitů, a sestavila tříměsíční léčebnou kúru. Klient užíval i vícečetné dávky MMS, v tom byl velmi poctivý. Atopický ekzém je způsoben celým souborem parazitů, je tu zastoupena každá skupina, tedy prvoci běžní i rezistentní, žijící v kontaminované vodě, i v takzvané pitné. Dále plasmodia, mikrofilária, hlísti i ploší červi. Paraziti nejsou jen ve střevech, ale i v žilách, cévách, lymfě a svalovině trupu a končetin.


Největší překážkou byla voda, protože klient bydlí v paneláku, a instalovat tam UV-lampu bylo nereálné. Zpočátku převařoval jen vodu na pití, protože si neuvědomoval, že i mytí nádobí a koupání se v této vodě způsobuje zhoršování ekzému. Jeho otevřené praskliny na rukou a hnisavé boláky po těle byly vstupní branou další infekci. Navíc se při kontrolním měření ukázalo, že ani po přeléčení antiprvokovými léky prvoci nezmizeli, protože se stále nanovo infikoval. Společně jsme zašli nakoupit velký hrnec na převařování a gumové rukavice, které nosí při mytí nádobí. Od té doby se popraskaná kůže na rukou začala zklidňovat a vyhlazovat. S klientem jsem byl v denním telefonickém kontaktu, protože ze svého stavu měl deprese. Kůže kolem vnitřní strany stehen byla tak rozbolavělá, samý puchýřek, že nemohl ani sedět. Neustále jsem ho povzbuzoval a podporoval, aby s léčbou nepřestával, protože zpočátku bylo zlepšení jen mírné, a klient chtěl léčbu mnohokrát vzdát. Stále se mně ptal, kdy už asi tak bude zdravý.


Celou dobu jsem se snažil postup léčby dokumentovat, abychom měli důkazy pro další klienty. Když jsem přišel do jeho domácnosti, všiml jsem si velkého nepořádku a špíny. Vana, ve které se koupal až třikrát denně, / v té kontaminované vodě/, byla prakticky černá. Všude závěje prachu a špíny, koberec notně zašlapaný. Domácí prostředí mu určitě nepomáhalo ekzém doléčit. Sehnal jsem mu paní na úklid a ta se nestačila divit, v čem klient žil. Nyní už je zvyklý si uklízet sám a začalo ho to i bavit. S každým dalším krokem k vyčištění jeho životního prostředí a s každým dalším lékem se ekzém postupně zlepšoval, ale na kontrolním měření paní Bláhová stále zjišťovala prvoky. To už jsme měli za sebou i druhé kompletní kolo protiparazitární léčby. Podrobili jsme klienta křížovému výslechu, kam ještě chodí mimo domácnost, kde by se mohl setkat s vodou. Třebíč patří do regionu s vysokou spodní hladinou vody, a čím je spodní voda výš, tím snadněji se do ní dostávají nečistoty. V tu dobu měl dlouhodobou neschopenku a tvrdil, že nechodí nikam. Zjistili jsme však, že si pro jídlo chodí do jedné restaurace. Měli jsme podezření, že další prvoky nabírá tam. Zašel jsem tam, odebral vzorky vody a opravdu, voda v restauraci byla strašná. Z té se vařilo a připravovaly se saláty. Když si tam odskočil na toaletu, umyl si tam ruce. Přestal brát jídlo v této restauraci, potřetí zopakoval léky na prvoky. Léky se snažíme střídat, aby nedošlo k rezistenci zbylých prvoků. Od té doby se ekzém už jen zlepšuje, každý den zasychá nějaký boláček a mokvavá, hrubá či svědivá místa se vyhlazují. Klientova psychika se zlepšuje úměrně se zlepšováním jeho kůže.

Okem viditelného zlepšení a pokroku u našeho klienta si všimli i jeho sousedé. Do mé poradny se přihlásily dvě mladé ženy přímo z jeho vchodu. Obě mají podobné gynekologické potíže. První velmi závažné, nikam nechodí, pracuje z domu. Možnost kontaminace někde jinde je minimální. Druhá navíc trpí ekzémem, se kterým jí lékaři dlouhodobě nedokáží pomoci. U každé jsem zjistil značně kontaminovanou teplou vodu z vodního řádu. Hygiena je u nich v pořádku. Obě se rády sprchují. SZÚ s biologickou zátěží ve vodě počítá, lékařská fakulta učí, že prvoci způsobují i tzv. nespecifické potíže. Z těchto všeobecně uznávaných poznatků vyplývá, že riziko infekce z vody je zcela reálné.


Je kupodivu, že klasická medicína s tímto fenoménem vůbec nepočítá, ačkoli se každý

lékař během studia s těmito informacemi musel setkat.

Odhaduji, že nyní jsme zhruba ve třech čtvrtinách léčby. Klient podstupuje třetí kolo terapie. Náš postup dokladují i snímky, pořízené v průběhu léčby. Jiná kožní lékařka, které jsme ukázali fotky před léčbou a po ní, se přiznala, že klasická medicína tak závažné případy neumí řešit, pacienti většinou skončí na silných kortikoidech a imunosupresivech, které však po dlouhodobém užívání mají další vedlejší projevy. Může se objevit Addisonova choroba, celkový hormonální rozvrat, diabetes, autoimunitní poruchy, nejméně deset různých syndromů. Klient obvykle končí na antidepresivech.

Výsledky detoxikace se zapojením antihelmintik mne nadchly. U jakéhokoliv problému dalších svých klientů už budu vždy zohledňovat i parazitární zátěž.

Štefan Paulenda Třebíč 702 471 320 info@rizenadetoxikace.cz

1 045 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page