top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Bakterie "požírající" lidské tkáně

Bakterie, které pojídají lidské tělo? K jedné z největších epidemií došlo v Česku.

Existuje mnoho běžných mikroorganismů, které se někdy dostanou na titulní stránky novin. I běžné patogeny, které se obvykle nacházejí bez povšimnutí na různých částech našeho těla, se mohou obrátit proti nám a začít pojídat naše tělo.



Streptococcus Pyogenes


Streptococcus pyogenes roste ve dvojicích, nebo tvoří řetízky. Patří do skupiny A. Je primárně patogenní pro člověka, a člověk je jediným přirozeným zdrojem infekce. Jde o původce infekcí dýchacích cest, kůže, systémových infekcí a příčinou poststreptokokových revmatických následků. Běžně způsobuje nemoci dýchacích cest, jako je angína, spála nebo zánět středního ucha, či kožní nemoci jako impetigo. Může ale také vyvolat cellulitis - zánět podkoží, který může přejít až v nekrotizující fasciitis, což je život ohrožující infekce svalových povázek, vyžadující chirurgické řešení. V roce 1999 hlásilo americké centrum pro kontrolu a prevenci chorob 600 případů nekrotizující fasciitidy S.Pyogenes.

Bakterie uvolňují toxiny a enzymy, které přímo napadají a zabíjejí okolní tělesné buňky. Jinými slovy - tato bakterie skutečně může ,,jíst” naše tělo.



Apophysomyces


Půda obsahuje extrémní počet mikroorganismů, včetně houby nazývané Apophysomyces . Ačkoli infekce z této houby je poměrně vzácná, může přesto způsobit onemocnění jater, které se nazývá mucormykóza. Mucormykóza je houbová afekce vedlejších dutin nosních. Nejčastěji se vyskytuje jako komplikace diabetu, je velmi agresivní a invazivní. Onemocnění postihuje různé orgány a systémy – oblast nosu a hlavy, plíce, trávicí ústrojí aj. Houby prorůstají do cév, vznikají jejich trombózy, s následnými nekrózami.



Leishmania


Leishmania (česky někdy ničivka) je rod parazitických prvoků z řádu Trypanosomatida, původce leishmaniózy. Leishmanióza je souborný název pro parazitická onemocnění způsobená prvoky z rodu Leishmania, jejichž přenos na člověka probíhá štípnutím bodavého hmyzu rodu Phlebotomus a Lutzomyia, který žije především v lesnatých územích tropického a subtropického pásu. V rozvojových a chudých zemích je leishmanióza rozšířenou smrtelnou nemocí způsobující časté epidemie. V okolí kousnutí začnou paraziti ,,pojídat” tkáň a mohou se výrazně rozšířit, pokud není nemoc léčena. Ve vzácných případech se parazit může stát systémovým, migrovat do jiných částí těla a také je poškozovat.


Existují dva typy leishmaniózy: kožní a viscerální. Nejčastější forma leishmaniózy je kožní, při níž parazité napadají kůži a způsobí vředy a nekrózy. Neléčená kožní leishmanióza není smrtelná, poškozené okrsky kůže se hojí jizvou. Viscerální leishmanióza je mnohem závažnější. Parazitičtí prvoci se usídlují v lidských útrobách, především v játrech a slezině, což vede k jejich zvětšení, a snížení funkce těchto orgánů. Dále se projevuje horečkou, váhovým úbytkem, bolestí hlavy, a anémií. Neléčená viscerální leishmanióza vede téměř vždy ke smrti hostitele.



Aeromonas hydrophila


Tato bakterie se vyskytuje především v oblastech s teplejším podnebím. Je možné ji najít v sladké, slané, mořské, brakické, chlorované i nechlorované vodě. Je značně rezistentní, především vůči chloru, mrazu a chladu. Může znečišťovat pitnou vodu a lidé infikováni touto bakterií často trpí průjmem. Bakterie mohou také kontaminovat potraviny. Vzácně může být i člověk infikován touto bakterií, jestliže zraněné části těla přicházejí do kontaktu s kontaminovanou vodou.



Bacteroides Fragilis


Bakterie je součástí normální flóry lidského tlustého střeva, pokud se ale dostane do krevního oběhu, nebo do okolních tkání, může způsobit závažné nekrotizující infekce. K tomu může dojít po chirurgickém zákroku, nemoci, nebo úrazu. Bohužel léčba infekce B. fragilis je velmi obtížná. Bakterie produkuje enzymy, které rozkládají antibiotika, je rezistentní vůči penicilinu. Obvykle jsou zapotřebí vyšší dávky antibiotik.



Clostridium perfringens


Clostridium perfringens je v přírodě všudypřítomná, a je běžně obsažena v rozkládající se vegetaci, mořském sedimentu, trávicí soustavě člověka i jiných obratlovců, v tělech hmyzu, v půdě. je častou příčinou potravinových infekcí. Hlavní útočiště poskytuje bakteriím nedostatečně tepelně upravené maso. V extrémních případech může C. perfringes způsobit nekrotizující fasciitidu. Clostridium perfringens je původcem plynaté sněti. Gangréna (sněť) je nekróza tkáně. Plyn produkovaný při tomto procesu tvoří bublinky ve svalové tkáni a zapáchá. Po rychlém a destruktivním lokálním šíření (které trvá několik hodin) dochází k systémovému šíření bakterií a bakteriálního toxinu, které může vést k smrti.



Klebsiella pneumoniae


Jde o bakterii, která je součástí běžné flóry v ústech, trávicím traktu a na kůži. Je odolná vůči antibiotikům, Klebsiella pneumoniae je spojena s nemocemi, jako je pneumonie, infekce krve a meningitida. Ve vzácných případech může Klebsiella pneumoniae způsobovat onemocnění jater. V USA a v jižní Asii byly zaznamenány případy svalové nekrózy, způsobené touto bakterií. Infekce způsobené Klebsiella pneumoniae jsou obtížně léčitelné, protože jsou odolné vůči širokému spektru antibiotik.



Vibrio vulnificus



Vibrio vulnificus je bakterie vyskytující se v ústích řek, brakických a pobřežních vodách. Je původcem onemocnění ryb (vibriózy). Blízce příbuzný druh této bakterie je zodpovědný za vznik cholery. Vibrio vulnificus se obvykle objevuje v mořských plodech, jako jsou krabi. Po požití infikovaných korýšů lidé trpí průjmy a zvracením. Ve vzácných případech může vyvolat onemocnění jater. Pokud jsou otevřené rány vystaveny kontaminované mořské vodě, mohou se objevit nekrotizující infekce. Tyto případy byly zaznamenány na pobřeží USA v blízkosti Mexického zálivu.



Staphylococcus aureus


Staphylococcus aureus - zlatý stafylokok, způsobuje různé infekce od mírných zánětů kůže a měkkých tkání, až po život ohrožující sepse, otravy krve, která může vyústit v anyfylaktický šok spojený se selháváním orgánů, a v nekrotizující pneumonii. Podle odhadů expertů zlatého stafylokoka v oblasti dýchacích cest hostí až 30 procent populace, jde ale o nepatogenní verzi.

V extrémních případech může Staphylococcus aureus způsobit nekrotizující fasciitidu. Ta je častá u pacientů, kteří trpí diabetem, či hypertenzí. Při narušené obranyschopností imunitního systému může bakterie snadno organismus napadnout a ničit tělesné tkáně. Léčba těchto infekcí je také velmi náročná, protože stafylokok je rezistentní vůči širokému spektru antibiotik.



Naegleria fowleri


Naegleria fowleri je parazit, který u lidí způsobuje tzv. amébovou meningoencefalitidu. Žije ve sladké vodě, můžete se tedy nakazit při plavání v jezerech a řekách. Prvok pronikne do těla obvykle nosní dutinou a podél čichového nervu se dostává do mozku. Zde způsobují lýzu mozkových buněk a zánět, brzy poté kóma a smrt. Největší epidemie na světě se odehrála v letech 1963-1965 v Ústí nad Labem, zemřelo při ní tehdy 16 mladých lidí, kteří se nakazili v plaveckém bazénu. Důležitá je včasná diagnóza, jinak dochází k nevratnému poškození mozku. Příznaky onemocnění mohou být v počátečním stadiu zaměněny za meningitidu. Symptomy začínají mezi jedním a devíti dny po expozici, a projevují se bolestmi hlavy, horečkou, nevolností a zvracením. Nakažený umírá mezi jedním a 18 dnem po prvních příznacích.


736 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page