top of page
  • Obrázek autoraPřevzatý článek

Po koupání v rybníku se u dětí objevily tyto tyto skvrny a puchýře

Tři ženy byly hospitalizovány v Karlovarské krajské nemocnici poté, co se koupali v rybníku v obci Kolová.


Další lidé, kteří se rovně v Kolováku smočili, byli ošetřeni ambulantně. Podle hygieniků je to kvůli podezření na výskyt cerkárií ve vodě.


„Jedná se o jednotlivce, nikoliv o desítky lidí,“ uvedl mluvčí nemocnice Vladislav Podracký. Dodal, že se s tímto problémem umí tělo vypořádat a léčí se jako standardní vyrážka. „Pacienti byli léčeni kortikoidy, antihistaminiky či mastmi proti svědění. Důvod hospitalizace žen je způsoben citlivostí kůže, kterou má každý jinou,“ dodal mluvčí nemocnice.


Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje má podezření na výskyt cerkarií, a to v souvislosti s hlášením výskytu cerkariové dermatitidy. „Od roku 2006 ale neprovádíme z rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR sledování kvality vody ke koupání v Kolovském rybníku,“ vysvětlila mluvčí hygieniků Andrea Dašková.

Cerkariová dermatitida

Cerkariová dermatitida je parazitární onemocnění, které se u člověka projevuje tvorbou skvrn, puchýřů a zarudnutím kůže. Je doprovázena intenzivním svěděním. Způsobují ho drobní parazitičtí živočichové především rodu Trichobilharzia, jejichž životní cyklus je vázán jednak na vodní plže a dále na vodní ptáky (například divoké kachny). Z hlediska cerkariové dermatitidy je podle hygieniků nejdůležitější fází životního cyklu takzvané cerkariové stádium, které se uvolní z plže do vody a snaží se najít vodního ptáka, ve kterém by dokončilo svůj vývoj. Pokud narazí cerkarie na koupajícího se člověka, pronikají do jeho kůže.


Při opakovaném setkání je pokus o průnik kůží člověka provázen silnou imunitní reakcí, což je vlastně cerkariová dermatitida. Cerkárie brzy po napadení kůže spontánně zmírají.

K příznakům patří nejen vyrážka a zarudnutí postižené části kůže, ale i puchýře, svědění, zvýšená teplota, bolesti břicha, průjem a výjimečně zvětšení jater a sleziny.


Podobné problémy s cerkáriemi, jako na Kolováku, se vyskytly před třemi lety na sokolovském koupališti Michal. Cerkárie se ve vodě na Michalu objevily v první dekádě června 2015. Lidé si stěžovali na nepříjemnou vyrážku. Koupaliště neprodleně přijalo řadu opatření a vodu nechalo testovat odborníky, kteří zkoumali hned tisícovku plžů. Podstatnou část sezóny bylo koupaliště otevřené pro koupání jen na vlastní nebezpečí. Koupaliště pak dávalo lidem k dispozici přírodní vazelínu, která pokožku před cerkáriemi chránila. I tak ale branami prošlo méně návštěvníků. Ti měli jednoduše z vyrážky obavy. Potíže se cerkáriemi se tady poté povedlo vyřešit.


Nádrž byla zcela vypuštěna a dno po částečném proschnutí a promrznutí provápněno, bylo vysekáno rákosí po obvodu nádrže, byl vyčištěn přívodní napouštěcí kanál a nádrž znovu napuštěna. Poté do ní byla nasazena osádka lína obecného v množství 1 500 kilogramů.

 

CERKARIOVÁ DERMATITIDA

Cerkariová dermatitida je parazitární onemocnění, které se u člověka projevuje tvorbou skvrn, puchýřů a zarudnutím kůže. Je doprovázena intenzivním svěděním. Způsobují ho drobní parazitičtí živočichové především rodu Trichobilharzia, jejichž životní cyklus je vázán jednak na vodní plže a dále na vodní ptáky (např. divoké kachny). Z hlediska cerkariové dermatitidy je nejdůležitější fází životního cyklu tzv. cerkariové stádium, které se uvolní z plže do vody a snaží se najít vodního ptáka, ve kterém by dokončilo svůj vývoj. Pokud narazí cerkarie na koupajícího se člověka, pronikají do jeho kůže. Při opakovaném setkání je pokus o průnik kůží člověka provázen silnou imunitní reakcí, což je vlastně cerkariová dermatitida. Cerkárie brzy po napadení kůže spontánně zmírají.

CERKARIOVÁ, CERKARIÁLNÍ DERMATITIDA – PŘÍZNAKY, PROJEVY, SYMPTOMY

  • otok

  • zarudnutí na postižené části kůže

  • kožní exantém (vyrážka), která je ohraničená zpravidla čárou, po kterou byla končetina ponořena do vody

  • při opakované expozici až makulopapulózní charakter vyrážky

  • intenzívní svědění

  • skvrny až puchýřky na postižené části kůže

  • někdy také subfebrilie až febrilie (zvýšená tělesná teplota)

  • kašel

  • bolesti břicha

692 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page