top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Anička měla boreliózu. Lékař řekl, že simuluje, dostala antidepresiva

Tisíce lidí u nás ročně onemocní lymskou boreliózou. Standardně se u nás léčí dvoutýdenním podáváním antibiotik, část pacientů ale i pak cítí potíže, které je můžou i vyřadit z normálního života. Lékař ale většinou konstatuje, že boreliózu už nemají a jejich léčba je u konce.

Takový je i příběh třiadvacetileté Anny, o kterém se rozpovídala v pořadu Střepiny. Ta se nakonec obrátila na specializovanou kliniku v Německu, kde se léčí dlouhodobě vysokými dávkami antibiotik. A zdaleka tam není jediným Čechem. Na tom, který způsob léčby je ten správný, se dnes odborníci neshodnou.


"Tiky ve svalech, bolesti kostí, svalů, pak už i deprese. Měla jsem zimnice, pak zase naopak šílené návaly horka. Jako kdyby mi v podstatě začal selhávat celý organismus," popsala Anna.


Zlom do života téhle slečny přineslo před dvěma lety obyčejné klíště. Za tři týdny si našla klasickou červenou skvrnu na kůži a od lékařky dostala standardní dávku antibiotik. Jenže krátce poté přišly zdravotní problémy, které ji prakticky vyřadily ze života.


"Ležela jsem doma, ochrnula jsem na pravou ruku, takže jsem nemohla vůbec nic, v podstatě se o mě starala moje babička," vzpomínala Anna. Podle laboratorních testů ale v té době už byla z boreliózy venku. Proto začala obíhat další ordinace.


"Byla jsem u různých imunologů, půlka mi říkala, že mi nic není, druhá půlka mi tvrdila, že mám nějakou autoimunitní poruchu, ale že neví jakou. Řekli mi, že bych měla navštívit revmatologa, že bych měla jít ke gynekologovi, k psychiatrovi...Moje praktická lékařka, která už mě měla za simulanta, mi pak nasadila antidepresiva," dodala pacientka.


Takových příběhů jsou na sociálních sítích desítky. A jsou si hodně podobné. Jak příznaky, které pacienti popisují, tak zkušenostmi s lékaři, kteří pacienta prohlásí za prakticky zdravého, přestože on se tak rozhodně necítí. A tito lidé často musí hledat pomoc jinde.


BCA clinic v Augsburgu se specializuje se na parazitární onemocnění. K borelióze tady přistupují podstatně jinak než u nás. Dlouhodobě tu pacientům ordinují vysoké dávky antibiotik. Léčbu tady si pochopitelně každý musí hradit sám.


"Teď už to bude za léčbu něco kolem 250 tisíc. Naštěstí mám rodinu, která mě podporuje, kdybych ji neměla, tak mně asi nikde nepomůžou," myslí si Anička. Za cenu, kterou si ale zdaleka ne každý může dovolit, tu dostala patřičnou vstřícnost, která u nás prý nebyla samozřejmostí.


"Nikdy se na mě nekoukali jako na simulanta, hned se mě ptali na příznaky. V Česku v podstatě nikoho příznaky nezajímaly, koukali se jen na výsledky testů, nezajímalo je, jak se cítím," tvrdí Anna. V Německu se léčí hned několik Čechů, aktuálně třeba herečka Anna Kadeřávková, která odtud postovala své fotky na sociální sítě.


Čeští odborníci se ale svým názorem netají. Přestože připouští takzvaný postboreliový stav, kdy se pacient nemusí cítit ve své kůži, dlouhodobou léčbu antibiotiky ostře kritizují. Podle České společnosti infekčního lékařství se v řadě případů jedná o psychosomatické obtíže.


"Celosvětově se léčba boreliózy zkracuje. A není žádný důvod k tomu, abychom pacienty, a znovu to opakuji a znovu to zdůrazňuji, poškozovali dlouhodobou antibiotickou terapií," tvrdí primářka kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.


K nestandardním léčebným metodám přistupují kromě kliniky v Augsburgu i jinde. Klinika doktora Radka Klubala v Praze má na 25 tisíc pacientů a jejich počet stále roste. I tady nabízejí nákladnou léčbu vysokými dávkami antibiotik.


"Dávám antibiotika na delší dobu, dávám antibiotika kombinovaná, dělám krevní testy opakovaně. Neměli bychom být překvapeni, že se musí léčba prodlužovat, je to prostě součástí standardního vývoje medicíny," myslí si Klubal. Anna už je na antibiotikách šest měsíců a další tři ji ještě čekají.


Klasická medicína také připouští jen nepatrné procento neléčených lidí, kterým bakterie Borelie může způsobit vážné chronické stavy. Tvrdí, že obtíže, které přetrvávají po základním přeléčení boreliozy, samy odezní i bez dlouhodobých megadávek antibiotik a ty že naopak mohou zdraví hrubě poškodit.


"U skupiny lidí, kteří jsou přesvědčeni o tom, že mají chronickou boreliózu, což je termín, který dnes už ani neuznávám, hraje velkou roli psychosomatika. Většina pacientů tohoto typu vám řekne, že pokud mají antibiotika, cítí se úžasně," zakončila Roháčová.



572 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page