top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Zánět očního nervu, příběh paní I.Ď.

14. 9. 2018

Po 3 týždňoch stresu v práci a nedostatku spánku som začala vnímať stále sa zhoršujúce bolesti očí. Dovtedy som ich brala ako nutný dôsledok práce pri počítači. Bolesť však začalo sprevádzať mierne zhoršovanie zraku, hlavne v ľavom oku. Navyše pred 3 mesiacmi som mala 2 dni prisatého kliešťa , vybrala som ATB. S kliešťom nemám skúsenosť, ale pripomínalo mi to situáciu spred 25 rokov. Mala som vtedy zápal očného nervu, 2 týždne čiastočná "slepota", kortikoidy, kvantum vyšetrení , nemocnica.... to nepotrebujem! Išla som do pracovnej neschopnosti pre virózu, ale cítila som, že je v hre aj niečo iné. Sérologické vyšetrenie krvi na borrélie ukázalo v číslach hraničné hodnoty, ale celkové hodnotenie bolo "negatívny". Išla som na očnú ambulanciu, odtiaľ na očnú kliniku do nemocnice. Všade boli vyšetrenia na hranici - makulopatia, zápal očného nervu slabý, len bolesti. A tak som vlastne bola rada, že lekári nenašli zatiaľ nič, inak by okamžite nasadili kortikoidovú liečbu, ako sa vyjadrili. Okrem bolestí očí a mierneho zahmlievania medzitým pribudli bolesti v ľavej časti čela, v dutinách, v hlave, neskor v uchu. Bola som veľmi vyľakaná, lebo mi bolo jasné, že druhý zápal očného nervu - potenciálna slepota - sa nemusí vyliečiť bez následkov. To však neznamená, že by som mala isť do špitála a súhlasiť s liečbou kortikoidmi. Pani Bláhová mala aktuálne dlhodobo obsadené, preto doporučila kolegyňu pani Evu Lukešovú. Ta mi našla pásomnice a podstúpila jsem liečbu vysokou dávkou praziquantela. Celkovo sa mi polepšilo, ale oko stále bolelo a videnie sa nezlepšilo. Potom sa termín v Brně uvolnil, vrelá vďaka, pani Bláhová !!!, ďakujem aj pani Lukešovej a panu Wimerovi za potenciálnu ochotu ma prijať. [if !supportLineBreakNewLine] [endif]26. 9. 2018

Konzultácia v Brně ukázala priamo v očiach záťaž Toxocarou canis, čo odpovedalo realitě. V auguste sme totiž upratovali starú garáž na chalupe, a v lete nám tiež umrel psík, po ktorom som robila opakované veľké upratovanie koncom augusta, čiže krátko pred začiatkom problémov s očami. Po konzultácii u pani Bláhovej som začala okamžite konať – vysoké dávky Albendazolu, Praziquantel, predtým vždy masáže okolo očí, ucha, tváre. V masážnom oleji mávam striedavo Albe, Prazi . Dalej Flagyl, Iverfast, MMS, kvapky Naděje. Hlavne po Albendazolu a pecke Praziquantela, masážach včetne okolia očí, bolesť hneď začala odchádzat. Na očnej klinike sa CT očného nervu ukázalo bez nálezu, CT a iné vyšetrenia nervu robili až v ramci kontroly!!! Príznaky postupne odišli. Dokončujem doporučenia podľa rozpisu pani B. Už chodím do práce.

Ešte raz vrelá vďaka, pani Hanka Blahová

Iva Ď.

 

Komentář:

Když za mnou klientka přijela, měla přimhouřené oči, protože jí nedělalo dobře světlo, začervenalé okolí očí a bolestivou grimasu v obličeji. Byla jsem opravdu ráda, že se termín uvolnil, protože evidentně trpěla světloplachostí a bolestmi. Okamžitě jsem se vrhla na testování oka a očního nervu. Přímo v oku jsem našla Toxocaru canis, která často napadá oči, má to přímo v ,,popisu práce“. hrozí riziko oslepnutí. Odpovídalo to i časovému souběhu událostí a faktu, že paní Ď. byla dlouholetou chovatelkou psa. Zajímavé je, že oční lékaři nikdy nic nenajdou, takovou situaci jsme za léta praxe zažili s kolegy mnohokrát. Běžné dávky albendazolu by se do oka nedostaly, nasadily jsme dvakrát až třikrát vyšší dávku než je běžná. Albendazol se snáší velmi dobře, vedlejším efektem je snad jen průjem a mírné bolesti hlavy, a to ještě ne vždy.

Masáž měla za úkol uvolnit další larvy parazitů obou typů z nedostupných okohybných svalů a vedlejších dutin nosních. Zárodky toxocar a tasemnic mohou dlouho přežívat v domácím prachu a jsou infekční týdny a měsíce. Při úklidu nebo pohybu je můžeme vdechnout se zvířeným prachem. Z vedlejších dutin nosních se pak snadno dostanou do oka, ucha. Toxocara canis nebo cati je nejběžnějším parazitem, kterého vídáme u chovatelů domácích mazlíčků, což potvrdí i veterináři. Tady se nám naštěstí povedlo zahubit vetřelce hned po prvních dávkách antihelmintik. Chovatelé zvířat by měli být zvlášť opatrní a dodržovat důslednou hygienu rukou a celé domácnosti.

HB

437 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page