top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Šlechtěné marihuaně z Česka chybí brzda proti schizofrenii, varují vědci

Lidé, kteří holdují kouření vyšlechtěné marihuany, jež obsahuje více látky THC, jsou podle vědců z Psychiatrického centra Praha více ohroženi schizofrenií. Odborníci zjistili, že ve šlechtěném konopí chybí účinná látka, která zajišťuje ochranu před psychickými poruchami vyvolanými účinky THC.

Podle vědeckého týmu bylo ve šlechtěné marihuaně až 20 procent látky THC. Technické konopí jí má do 0,3 procenta, konopí distribuované ilegálně v předchozích 20 letech mělo šest až 14 procent THC. Vysoký podíl THC je v aktuálních vzorcích z ČR a z Nizozemska.

"V české marihuaně chybí brzda proti schizofrenii. Tento nález znamená, že pravidelní uživatelé marihuany u nás kouří takřka výhradně ty nejsilnější a nejvíce nebezpečné odrůdy konopí, někdy označované jako skunk," řekl šéf výzkumného týmu Tomáš Páleníček. "Lze tedy předpokládat, že se zvyšující se potencí užívaného konopí bude rovněž narůstat počet a závažnost psychiatrických komplikací," doplnil spoluautor výzkumu Jiří Horáček.

Ve šlechtěném konopí chybí látka kanabidiol. V původních přírodních odrůdách byly THC a kanabidiol zastoupeny zhruba stejně. Šlechtěním se podíl THC postupně zvýšil, takže současně pěstované odrůdy jsou podle Horáčka mnohem nebezpečnější než ty původní.

Třikrát vyšší riziko schizofrenie

THC a kanabidiol mají částečně opačný efekt. THC je hlavní psychoaktivní látkou, mění vnímání a myšlení, což může být příjemné, ale může také být spojeno s nepříjemnými pocity vztahovačnosti a strachu. Výzkum v posledním čtvrtstoletí prokázal, že riziko schizofrenie je u pravidelných uživatelů dvakrát až třikrát vyšší a závisí především na celkovém množství zkonzumovaného THC, říkají vědci.

Lidé užívající kanabinoidy,

léčení pro závislost v psychiatrických ambulancích v roce 2012 podle věku

"Kanabidiol naopak způsobuje pocit zklidnění, ospalosti a úlevy od úzkosti a předpokládá se, že blokuje negativní účinky THC," dodal Horáček.

Několik nedávných studií podle něj potvrdilo předpoklad, že podávání samotného kanabidiolu snižuje sílu schizofrenních příznaků u nemocných, takže se nyní zkoumá i jako možný lék na schizofrenii.

424 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page