top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Barvy na tetování mohou vyvolat rakovinu

Tradice tetování v Evropě a západních zemích je poměrně dlouhá. Dnes se tato móda rychle šíří i do ostatních koutů světa, zvláště mezi mladými lidmi.

Avšak mnohé studie poukazují na vážné škodlivé účinky inkoustů používaných na tetování. Důvodem bývá nesprávný výběr typu barvy.

Některá barviva totiž obsahují nebezpečné smrtící látky, které vyvolávají rakovinu a řadu dalších zdravotních komplikací.

S tímto vážným, přímo ohromujícím obviněním přišla skupina specialistů z britské Organizace obecného zdraví.

Podle nejnovějších výzkumů se ukazuje, že hazardní nanočástice z barev používaných při tetování se akumulují ve slezině, v krvi a ledvinách.

Tím se výrazně oslabuje schopnost těla zbavovat se toxinů.

Nebezpečí modrých, červených a zelených barev

Současný výzkum souhlasí s dřívějšími studiemi vědců z Dánska a USA. Ti objevili rizikové látky v modrých tetovacích barvách, jako jsou kobalt či rtuť.

Kobalt se vyskytuje spíše v modrých barvách, zatímco rtuť více v červených a zelených.

Výzkumníci proto požádali úřady, aby důsledněji kontrolovali používání uvedených barev při výrobě tetování.

Nebezpečí černých barev

Studie provedená Dr. Georginou Serupy z Kodaně demonstrovala, že rakovinotvorné látky se našly až v 13 z 21 nejčastěji používaných černých inkoustů pro tetování.

Černá barva se totiž často vyrábí s použitím chemikálie benzo[a]pyrenu. Při pokusech na zvířatech se ukázalo, že benzo[a]pyren vyvolává rakovinu kůže.

Závěr

Pokud uvažujete o tetování nebo znáte někoho, kdo se plánuje dát tetovat v nejbližší době, určitě s ním sdílejte tento článek.Správným rozhodnutím dnes totiž můžete předejít vážným zdravotním komplikacím v budoucnosti.

246 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page