top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Studie ukazuje, že nádory rostou po chemoterapii rychleji

K překvapení mnohých výzkumníci ze státu Washington objevili, že chemoterapie nakonec vůbec nemusí být modelem léčby rakoviny.

Ačkoli je v medicíně již desetiletí standardem, tento nový výzkum ukázal, že chemoterapeutické léky mohou ve skutečnosti způsobovat další růst rakoviny, a to dokonce ještě rychlejší.

Co zjistili vědci

Zjištění, která byla publikována v časopise Nature Medicine, ukázala, jak mohou jisté chemoterapeutické léky postihovat zdravé buňky tím, že jich přimějí k vylučování bílkoviny vyživující rakovinu.

Tato bílkovina pod kódovým názvem WNT16B přímo živí rakovinu a je vytvářena zdravými buňkami poté, co byly vystaveny chemoterapii. Podporuje tak růst a množení rakovinných buněk a také může zlepšovat přežití rakovinné buňky.

O chemoterapeutických lécích je také známo, že způsobují poškození DNA zdravých buněk, což je dlouhodobá újma přetrvávající i po ukončení léčby.

Je jasné, kde by mohlo být problematické dlouhodobé poškozování DNA a vylučování bílkovin živících rakovinu. Je to především poškozená DNA, která rakovinu vytváří.

Tyto dvě věci samy o sobě dělají z chemoterapeutických léků spíše prostředky, které rakovinu způsobují než prostředky, které rakovinu léčí.

Vyjádření spoluautora studie

Natural News uvádí vyjádření spoluautora studie Petra Nelsona z Centra pro výzkum rakoviny Freda Hutchinsona v Seattlu.

Ten tvrdí, že bílkovina WNT16B ve skutečnosti reagovala s okolními nádorovými buňkami a způsobovala jejich růst, napadala zdravou tkáň a podporovala jejich odolnost vůči následným terapiím.

Jinak řečeno, tato bílkovina dělá nádory větší, silnější a hůře zničitelné.

Další studie dospěla k podobným zjištěním

Významná studie, provedená skupinou SEER z Národního institutu pro výzkum rakoviny, zjistila, že přibližně 10 % všech rakovin jsou druhotné rakoviny (rakoviny s jinou příčinou než první rakovina) nebo pozdější primární rakoviny (primární rakovinné buňky, které se přesunuly na jiné místo).

Jedno šokující zjištění studie odhalilo, že ženy, které dostávaly na rakovinu vaječníků chemoterapeutické léky na bázi platiny, měly třínásobné až čtyřnásobné riziko vzniku leukémie.

Zvyšující se kumulativní dávky terapie mohly dokonce způsobovat až osminásobné riziko. Pokud se nad tím zamýšlíte, osminásobné riziko se rovná 800% pravděpodobnosti, že dostanete leukémii.

Léčba ozařováním, používaná při léčbě Hodgkinovy choroby, vedla k 600% riziku vzniku rakoviny plic.

Národní institut pro výzkum rakoviny uvádí, že když je leukémie druhotnou rakovinou z terapie na bázi platiny, jako jsou cisplatina či karboplatina, hůře se léčí a zvykne vést k slabému výsledku.

Závěr

Ačkoli tyto léky jsou celosvětově schváleny, očividně mají mnoho následků. Co je ještě horší, některé terapie na bázi platiny jsou považovány za „bezpečnější“ než jiné chemoterapeutické léky.

Nebezpečí chemoterapie začínají být dosti jasná. Kdy jim však začneme věnovat pozornost?

Místo toho, abychom se obraceli k jinému jedu, je možná čas začít lidi posouvat k přírodním metodám léčení.

201 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page