top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Komár přenášející viry zika a dengue se usídlil už v polovině Francie včetně Paříže

Komár tygrovaný (Aedes albopictus), který je schopen přenášet viry zika, dengue, západonilské horečky či chikungunya, se natrvalo usídlil již ve více než polovině francouzských departementů včetně Paříže. S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví o tom informovala agentura AFP. Pravidelně se objevuje i na jižní Moravě.

V loňském roce komár tygrovaný (Aedes albopictus), který pochází z Asie, trvale osídlil 51 ze 101 francouzských departementů. V roce 2017 přitom vědci jeho výskyt zaznamenali jen ve 42 správních jednotkách. Vyjma prakticky celé jižní Francie se vyskytuje komár například už i v severním departementu Aisne, který hraničí s Belgií.


Komár tygrovaný může přenášet viry, které způsobují horečky, bolesti kloubů, hlavy a svalů. V evropské části Francie se objevil v poprvé v roce 2004 v okolí Nice. K šíření komára tygrovaného přispívá především globální oteplování a intenzivnější mezinárodní doprava.

Mapa výskytu komára tygrovaného v Francii. V červeně žijící oblastech se běžně vyskytuje a je aktivní, v oranžově označených departementech se vyskytuje sporadicky a v bílých nebyl zaznamenán.

Západonilská horečka na jihu Moravy

Loni v září se přímo v ČR poprvé nakazili dva lidé západonilskou horečkou. Dvaasedmdesátiletá žena nemoci podlehla v břeclavské nemocnici. [celá zpráva] Virus západonilské horečky zjistili epidemiologové u komárů a koní už v červnu.

177 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page