top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Proč nelíbat svého psa ?

Statistiky ukazují, že téměř všichni majitelé domácích zvířat považují své miláčky za součástí rodiny. V rámci toho není žádným překvapením, že líbání těchto mazlíčků je běžnou praxí. Ale je to bezpečné? Ukážeme vám, jaké skryté nebezpečí na vás číhá pokud objímáte nebo líbáte vašeho čtyřnohého přítele.

Jsou psí ústa opravdu čistší než lidské?

Je to mýtus. Marty Becker, autor knihy Kuřecí polévka pro duši majitele psů , se snaží vyvrátit tento populární předsudek když říká: ,, Jediné, co musíte udělat je podívat se do nich a očichat jejich. Pak si uvědomíte, že to není pravda.

Kolik bakterií je v psích slinách?

John Oxford , profesor virologie a bakteriologie na Queen Mary Universite v Londýně hovoří o tom, kolik bakterií se nachází v čenichu av ústech vašeho pejska: ,, Nejde jen o bakteriích ve slinách. Psi stráví polovinu svého života očichávání psích výkalů takže jejich nosy jsou plné bakterií, virů a choroboplodných zárodků všeho druhu. ”

Co by se stalo, kdyby se tyto bakterie dostaly do lidského těla?

Tyto viry a bakterie mohou způsobit vážné zdravotní problémy. Stalo se to i jedné britské ženě, která se nakazila infekcí ze slin jí psa. Začala si všimnout, že její řeč zněla více a více nezřetelně. Krevní testy odhalily, že má infekci způsobenou bakterií Capnocytophaga canimorsus, běžně vyskytující se v ústech psů a koček. 13 podobné incidentů se stalo v posledních letech v celé Velké Británii.

Jakými dalšími chorobami se můžete nakazit od vašeho psa?

Kožní onemocnění jsou jedněmi z nejčastěji se vyskytujících chorob, které můžete získat z líbání svého psa. Pokud je váš mazlíček napaden kožním onemocněním a vy ho budete líbat, pak budete trpět touto chorobou bohužel také.
MRSA infekce obvykle postihuje kůži. Může to být způsobeno jen jediným olíznutím od vašeho psa.
Capnocytophaga сanimorsus je bakterie, která může způsobit vážné zdravotní problémy, vstupem do vašeho těla přes otevřené rány.

Jak zabránit nakažení se od domácího mazlíčka?

Postupujte podle následujících pravidel:

  1. Nenechte se políbit zvířetem, nenechte si lízat svou tvář a už vůbec nedovolte krmit své domácí mazlíčky u stolu

  2. Po kontaktu se zvířaty si důkladně umyjte ruce

  3. Očkujte vašeho domácího mazlíčka proti běžným chorobám

  4. Používejte speciální antibakteriální a antimykotické šampony při mytí chlupatých kamarádů

  5. Ujistěte se, že váš pes nebo kočka nemá žádný kontakt s volně žijícími nebo toulavých zvířaty

  6. Nekrmte vašich čtyřnohých kamarádů syrovými vejci, masem nebo rybami

  7. Pravidelně čistěte a dezinfikujte vašemu domácímu mazlíčkovi misku na žrádlo a vodu

  8. Navštivte svého veterináře okamžitě, pokud se váš mazlíček necítí dobře, nebo pokud odmítá jíst či pokud trpí poruchami trávení

390 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page