top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Chorvatsko zaplavili komáři

Lidé chodí ven v ochranných oblecích!

V Chorvatsku nastala komáří apokalypsa. Na internetu se objevují fotky děsivě poštípaných lidí, různých ochran proti dotěrnému hmyzu i velké komáří roje. Mezi nejvíce postižené části země patří Osijecko-baranjská župa a celkově východ země.

Na 43letém Chorvatu Ivanu Zgrabeci z Osijecko-baranjské župy se hrůzně vyřádili komáři. Ruce a záda má pokryté velkými hmyzími štípanci. A to byl mimo dům jen 45 minut. "Je skoro nemožné jít ven, zdržujeme se hlavně v blízkosti domova. Za celý svůj život jsem něco takového neviděl," popsal Zgrebec pro chorvatský zpravodajský portál 24sata.hr.

Komárů je v oblasti tolik, že už mohou představovat i vážné ohrožení zdraví, hlavně pro alergiky a děti. Aby mohli lidé chodit ven, používají různé ochranné pomůcky podobné těm, které nosí včelaři.

Za masívním výskytem komárů stojí hlavně tři důvody - dlouhé období dešťů, následné záplavy a teploty mezi 32 a 35 stupni Celsia. Spousta obcí navíc nemá připravené peníze na prevenci komáří hrozby.

Představitelé Osijecko-baranjské župy a jejích měst na severovýchodě země už požádali o pomoc vládu. Potřebovali by alespoň pět milionů kun, tedy asi 17 milionů korun, aby mohli s přemnoženým hmyzem bojovat.

"Záplavami poblíž řek Dráva a Dunaj vznikají na uzemí o velikosti až 30 tisíc hektarů velké vodní plochy, které slouží jako líhně komárů," popsali ve společném dopise vládě představitelé župy a hlavního župního města podle chorvatského zpravodajského portálu Glas Slavonije.

Chorvatská vláda na svém středečním zasedání pověřila ministerstvo zdravotnictví i župní úřady země, aby přijaly veškerá možná opatření pro dezinsekci komárů. "Vláda bude muset najít další finanční prostředky, aby se tento problém co nejdříve vyřešil," prohlásil podle 24sata.hr chorvatský premiér Andrej Plenković..

Proti komárům nasadí Chorvati letadla!

Komáří kalamita se v Chorvatsku sice drží hlavně na severovýchodě země, s opatřením proti hmyzu ale musely přijít i další obce a města. Kromě Osijecko-baranjské župy je nejvíce postižená sousední Vukovarsko-sremská župa.

Osijecko-baranjská župa, která se potýká s návaly komárů, dostala od vlády potřebné peníze na zlikvidování hmyzí hrozby. Podle zpravodajského portálu jutarnji.hr začnou od příštího týdne nad krajem létat letadla s postřikem.

"Vláda schválila podporu, ale částka není přesně určená. Mělo by nám být k dispozici tolik, kolik budeme potřebovat. Vytvoříme také župskou veřejnou instituci zaměřenou výhradně na boj s komáry," uvedl osijecko-baranjský župan Ivan Anušić. Župa vládu požádala o pět milionů kun, což je asi 17 milionů korun.

Župa trpí hlavně komáry ze záplavových oblastí a niv. Podle odhadů z nich pochází asi 80 procent hmyzu, který obyvatele župy terorizuje.

V naší mapce se můžete podívat, kde v Chorvatsku mají největší problémy s výskytem bodavého hmyzu. Čím sytější barva, tím více postižená oblast.

220 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page