top of page
  • Obrázek autoraIng. Hana Bláhová

Pásový opar, Impetigo

Přátelé, s touto nebetyčnou hloupostí našich lékařů se s vámi musím podělit. Psala mi paní z Kladna, že ji už tři měsíce šíleně svrbí celé tělo, škrábe se, po těle má vyrážky a puchýřky, i ve vlasech, začalo to na zádech. Mimochodem před dvěma lety pochovala psa. Užívala CDS orálně i zevně, bez efektu. Obešla několik lékařů, počínaje obvoďačkou, přes kožní lékařku, které ale nevěděly, o co by mohlo jít. Kožní lékařka váhavě vyslovila diagnózu ,,puchýřnaté autoimunitní onemocnění", varovala, že to bude chtít asi hodně kortikoidů, a poslala ji na specializovanou kožní kliniku. Tam jí vzali štěp z kůže /jizva/, a po týdnu nebo 14 dnech napsali zprávu, která potvrzovala, že jde pravděpodobně!!!! o ,,puchýřnaté autoimunitní onemocnění". To nevíte, jestli se máte smát nebo plakat, když slyšíte tu prudce odbornou diagnózu. Navrhli, aby si paní lehla do nemocnice na několik dní až týdnů, a chystali se jí podávat vysoké dávky kortikoidů. Naštěstí naši občané jsou čím dál tím vzdělanější a paní, 73 let, podporována dcerou, po velké hádce a křiku, jak si dovoluje odmítat jejich léčbu, podepsala revers a odešla. Vzala jsem ji hned, ve svém volnu, protože vím, jaké je to hrozné, když se člověk se svědící kůží nevyspí.


Tipovala jsem svrab, tipovala jsem impetigo- což jsou infekční puchýřky na kůži, mohou vzniknout poraněním kůže a zavlečením stafylokokové či streptokokové infekce - jak se škrábala. Další můj tip byl, že původ


ně měla pásový opar, když to začalo na zádech, a pásák - to jsou také puchýřky.

O pásovém oparu a stafylokokové infekci jsem s manželem diskutovala ještě večer před její návštěvou. Že tam bude něco od psa jsem nepochybovala. A hádejte, co paní bylo. Svrab to nebyl, měla HZV - pásový opar, CMV, EBV, stafylokoky a streptokoky - ale jen v kůži- takže opravdu sekundární zavlečená infekce po škrábání. Také měla toxocaru a tasemničky od psa, vlasovce- což jsou další pupínky a svědění. Diagnózu, a správnou, jsem udělala z obýváku jen podle popisu v mailu, Salvie to jen potvrdila. Ono není moc infekcí, které způsobují vodnaté puchýřky.

Ale řekněte mi, na jaké úrovni je dnes naše medicína, když několik lékařů, z toho tři kožní, nepozná banální impetigo nebo pásák? To by se snad měli učit v prvním ročníku? Lékař na kožní klinice ani nevstal, aby se jí podíval na kůži. Nadarmo se neříká, že nejhorší studenti z ročníku si vybírají specializaci ,,kožní", protože tam toho nemohou tolik pokazit. Paní se tři měsíce zbytečně trápila.


Nasadily jsme: MMS orálně a koupele, informační kapky na herpetické viry a kůži, bude se natírat Fenistilem než to z nejhoršího přejde, puchýřky desinfikovat a posypávat zásypem se sírou, a projde prakticky celou naší kúrou. Bude užívat B-komplex na posílení periferních nervů, nebo Pangamin či kvasnice.

Její dcera má MMS doma, takže když začne dnes, počítám že už tak za 3 - 4 dny by se mohla dobře vyspat. Úplně zdravá bude ale zhruba za 4 měsíce.

Hanka Bláhová




11. 7. 2019

1 424 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page