top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Chemoterapie zanechává v každé živé buňce doslova spoušť

Chemoterapie není lék a už vůbec ne terapie. Nová studie, publikovaná v časopise American Journal of Physiology-Cell Physiology, ostře kritizuje chemoterapii za to, že ve svalech pacientů způsobuje mitochondriální dysfunkci.

Zde nejde o nějaký jednoduchý vedlejší účinek. Toto je přímý nebo bezprostřední účinek uštědřený pacientům, stav, který způsobuje únavu, slabost, oxidační stres a úbytek svalstva.

Výzkum provedený Vermontskou univerzitou zjišťuje, že pacientky s rakovinou prsu jsou poškozovány chemoterapeutickými léky jako doxorubicin a paclitaxel. Jedná se o takzvané léky, které se pooperačně běžně používají u pacientek s rakovinou prsu.

Mitochondrie jsou energetickým centrem buněk. Léky na rakovinu by měly maximalizovat tvorbu energie v buňkách, nikoli omezovat.

Maximalizace mitochondriální energie je jedním z klíčových faktorů pro zdravé a úspěšné vyléčení z rakoviny.

Léky na rakovinu prsu dělají přesný opak – doslova vytvářejí podmínky pro šíření a uchycení budoucích nádorových buněk.

Chemoterapie a mitochondrie (buněčné elektrárny)

Zjistilo se, že chemoterapeutické léky doslova ničí mitochondrie zdravých buněk, přičemž vyvolávají chronická onemocnění.

Pro získání lepšího pochopení výzkumný tým Vermontské univerzity srovnával svalová vlákna žen podstupujících chemoterapii na rakovinu prsu po odstranění nádoru.

Ve srovnání se zdravou kontrolní skupinou u nich docházelo k zřetelnému úbytku svalové hmoty, který byl indikován menší průřezovou plochou svalových vláken.

Výzkumníci také použili chemoterapeutické léky na svalové buňky myší a zkoumali jejich mitochondrie. Počet mitochondrií se výrazně snížil a objevil se oxidační stres a úbytek (atrofie) svalstva.

Výzkumníci zjistili, že léky doxorubicin a paclitaxel způsobují silný oxidační stres, který poškozuje buňky, brání tvorbě mitochondriální energie, urychluje buněčnou smrt a vytváří podmínky pro chronická onemocnění.

Podle výzkumníků tato studie vysvětluje, proč existuje „vysoký výskyt únavy a funkční nezpůsobilosti u všech druhů rakovin, včetně takových, jako je rakovina prsu, které nejsou běžně charakterizovány kachexií (ztrátou svalové hmoty)“.

To, s čím pacienti bojují, není rakovina. Pacienti bojují proti přímým účinkům chemoterapeutických léků.

Alternativy chemoterapie při rakovině

Výzkum rakoviny se stále více vzdaluje toxickým chemoterapeutickým prostředkům. Výzkumníci po celém světě zkoumají možnosti léčby, které zvyšují tvorbu mitochondriální energie pro zdravé a úspěšné vyléčení z rakoviny.

Výzkumníci ze Salfordské univerzity zjistili, že zelený čaj matcha účinně zabíjí buňky rakoviny prsu tím, že rakovinné buňky dostává do „klidného metabolického stavu“.

Čaj matcha se zaměřuje na kmenové rakovinné buňky a potlačuje jejich oxidační mitochondriální metabolismus, přičemž zdravé buňky nechává nepoškozené.

Slibnou metodou léčby pacientů s rakovinou prsu a prostaty se zdá být i rostlina, kterou můžeme najít v Evropě, Asii a Severní Africe.

Výzkumníci z Washingtonské univerzity zjistili, že pelyněk roční (Artemisia annua) v kombinaci se železem se účinně zaměřují na rakovinné buňky, přičemž zdravé buňky zůstávají nepoškozené.

Výzkumníci použili přirozeně se vyskytující holotransferin k přenosu železa do rakovinových buněk. Buňky rakoviny prsu mají až patnáctkrát více receptorů železa než okolní buňky a mají problém zbavovat se volně proudícího železa.

Artemisinin, aktivní složka pelyňku, reaguje se železem, přičemž vyvolává smrt rakovinných buněk.

Kromě toho výzkumníci z Pensylvánské státní univerzity zjistili, že resveratrol, složka přirozeně se vyskytující v hroznech, granátových jablkách, borůvkách a brusinkách, dokáže zmenšovat nádory tlustého střeva.

Nejlepší protirakovinné účinky resveratrolu byly dosaženy v kombinaci s protizánětlivým lékem sulindacem a tato kombinovaná léčba nepoškozovala zdravé buňky.

Závěr

Nejběžnější chemoterapeutické přípravky na rakovinu prsu ničí životy pacientů, přičemž vyvolávají chronická onemocnění a pomalu lidi zabíjejí.

266 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page