top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Malarie - stale nebezpecna

Aby bolo možné poraziť maláriu,

treba tiež bojovať proti parazitovi

Plasmodium vivax. Ale vedci vedia len málo o patogéne. Pritom bol kedysi dokonca používaný ako liek.Parazit trápil anglických kráľov a tiež osem amerických prezidentov, vrátane Georgea Washingtona a Abrahama Lincolna. Spôsobuje horúčku, zimnicu, bolesti hlavy a končatín. Môže sa vrátiť po mesiacoch či rokoch po údajnom vyliečení, aby opäť začal cyklus biedy. Približne jedna tretina svetovej populácie, najmä v Ázii a Latinskej Amerike, je ním ohrozená. Napriek tomu takmer nikto nikdy nepočul o tomto parazitovi.

Jeho meno je Plasmodium vivax, jeden z piatich druhov plazmódií, ktoré infikujú ľudí a spôsobujú maláriu.

Keď vedci hovoria o malárii, mienia obvykle iný druh: parazit Plasmodium falciparum. Tento spôsobuje u človeka tropickú maláriu, chorobu, ktorá zabíja viac ako 650 000 ľudí ročne - viac ako 90 percent úmrtí na maláriu na celom svete. Veda sa zamerala na túto „zlomyseľnú“ maláriu. Plazmódiom vivax vyvolaná Malaria tertiana (trojdňová malária) bola naproti tomu dlho považovaná za „nezhubnú“ formu tohto tropického ochorenia. Málokto si ju všímal.

To sa pomaly mení. V celosvetovom boji proti malárii existujú prvé úspechy. Moskytiéry a nové lieky znižujú celkový počet prípadov malárie. Ale pretože niektoré obvyklé lieky na maláriu pri Plasmodium vivax nepomáhajú, podiel Malaria tertiana sa zvyšuje. Hoci táto choroba zabíja menej ľudí, nie je v žiadnom prípade neškodná. „Predtým to bolo takto: malária tertiana ťa nezabije. Ale ty sa tak cítiš,“ hovorí Robert Newman, riaditeľ Programu malárie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

198 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page