top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Použití parazitů k léčbě Crohnovy choroby je zatím neúspěšné

Crohnova choroba patří spolu s ulcerózní kolitidou do skupiny civilizačních autoimunitních onemocnění označovaných jako nespecifické střevní záněty (IBD). Nemoc je zatím nevyléčitelná. „Léčba ale často zabírá a máme i pacienty, kteří jsou po celkem delší časové období v klidovém stádiu bez léčby,“ řekl lékař Luděk Hrdlička.

V léčbě nespecifických střevních zánětů se provádějí neustále nové výzkumy, které by pacientům mohli od potíží ulevit.

„Zkoušelo se například užití vajíček parazita Trichuris suis (Tenkohlaves prasečí), s tím, že se pomnožil ve střevě nemocného a „léčil“. Výsledky klinických zkoušek však nebyly natolik uspokojivé, aby tato léčba mohla být podávána jinak než experimentálně,“ uvedl v on-line rozhovoru gastroenterolog Hrdlička.

V současné době je podle lékaře Hrdličky nejúčinnější léčbou IBD kombinace léčby biologické a imunosupresivní.

„Medikaci ale volíme samozřejmě s ohledem na aktivitu choroby, rozsah postižení střeva a znalost historie pacientova stonání. V indikovaných případech může být samozřejmě pro pacienta přínosnější léčba chirurgická - operace.“

Jen v Česku žije přes 42 tisíc lidí s diagnózou idiopatických střevních zánětů. S nemocí, která zpravidla propukne u lidí v rané dospělosti, musí pacienti bojovat celý život. Crohnovu chorobu ani ulcerózní kolitidu totiž v současné době není možné úplně vyléčit, ale díky včasné diagnóze a odpovídající léčbě mohou nemocní prožít relativně kvalitní život.

„Nejčastějšími obtížemi spojenými s idiopatickými střevními záněty jsou bolesti břicha, průjmy, váhový úbytek a příměs krve ve stolici, poměrně často je onemocnění také doprovázeno mimostřevními zánětlivými projevy jiných orgánů - nejčastěji kloubů, kůže a očí,“ uvádí gastroenterolog Luděk Hrdlička.

Diagnóza se stanovuje hlavně na základě endoskopického vyšetření střeva (koloskopie), ke komplexní diagnostice se používá také rozbor krve i stolice a vyšetření střeva pomocí moderních rentgenologických technologií (magnetická rezonance, CT, ultrazvuk).

„Léčba IBD spočívá v podávání protizánětlivých preparátů a léků tlumících imunitní odpověď organismu (kortikoidy, imunosupresiva, biologická léčba),“ vysvětluje lékař.

A dodává, že i při podávání moderních preparátů s ověřenou vysokou účinností musí stále většina nemocných během svého života absolvovat operační zákrok na střevě (často i opakovaně). Nejčastějším důvodem pro chirurgické řešení je zánětlivé zúžení střeva nebo hnisavá píštěl vedoucí ze střeva nebo konečníku způsobující šíření zánětu mimo střevo.

Autor: Petra Barochová

Publikováno dne 8. června 2016 na serveru ona.idnes.cz

258 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page