top of page
  • Obrázek autoraIng. Hana Bláhová

Rozhovor pro Fénix

Jak a kdy jste se vůbec dostala k parazitologii? Jaká byla Vaše původní profese?

Moje původní profese je agronom. Z patogenní mikrobiologie, vztahující se k rostlinám a zvířatům, jsme skládali zkoušku. K parazitům jsem se dostala vylučovací metodou v době, kdy už jsem nějakou dobu pracovala jako detoxikační poradce. Vrtalo mi hlavou, proč jsou stále nemocní ti mí klienti, kterým jsem detoxikačními preparáty a jinými postupy pomohla vyloučit z těla škodlivé bakterie, viry, plísně, těžké kovy, patogenní pole, metabolity, a všechny ,,povinné“ zátěže, o kterých jsme se dozvídali na konferencích. Klienti se však nijak zásadně nezlepšovali, nebo jen málo a přechodně. Pak už mne napadlo, že dělám chybu, když vynechávám při měření oddíl ,,paraziti“. Jakmile jsem začala parazity u klientů testovat, s překvapením jsem zjišťovala, že není snad jediný člověk, u kterého bych nějakého cizopasníka nenaměřila. A to jsme tehdy měli v počítači jen základní a běžně známé druhy. Pak jsem změřila sama sebe, i u sebe jsem je našla. Když jsem si nastudovala, jaké symptomy parazity provázejí, a že to v zásadě ,,sedí“ na potíže mé i mých klientů, otevřela se mi nová cesta. Jsem alternativní poradce, proto jsem zprvu vůbec neuvažovala o tom, že bych k jejich odstranění použila chemii. Sama jsem se antihelmintik vysloveně bála. Přes rok jsem na sobě a dobrovolnících zkoušela byliny, vysoké dávky různého koření a česneku, ořešák, pelyněk, homeopatika, BEFUNGIN z choroše, MOROZNIK z čemeřice, výplachy střev, omezení stravy, krátkodobé hladovky a podobně, ale moji hlísti z toho měli legraci. Stále se vracely symptomy, stále jsem si je měřila. Mí klienti také nebyli příliš úspěšní, úleva bývala jen krátkodobá. Homeopatiky CINA a SULFUR jsem si je tak rozdráždila a zaktivovala, že jsem nakonec ještě ráda využila nejslabší dětské antihelmintikum Vermox. Úleva byla nebeská, v mnoha směrech. Pak už mi bylo jasno. Bratr mi sehnal kvalitní atlas z Ruska. Při pátrání po dalších informacích jsem narazila na práce Dr. Clarkové a MUDr. Jelisejevové. Spadl mi kámen ze srdce, obě ženy docházely ke stejným závěrům jako já. Měla jsem rázem argumenty pro své blízké okolí, kdy jsem se zpočátku setkávala jen s posměchem a odporem. Bylo to povzbuzení. Později jsem se dostala ještě k pracem MUDr. Fonkové z Německa a RNDr. Totkové z Bratislavy.

Co jsou vlastně paraziti zač a kde se v našem těle berou?

75 % živočichů tvorů na planetě se živí paraziticky. Ukazuje se, že je to velmi výhodný způsob života a mnozí z nich si vypracovali brilantní techniky, jak obelstít imunitní systém hostitele. Zárodky parazitů najdeme v půdě, přírodní vodě, u zvířat, získáme je z jídla, některé na nás přenese bodavý hmyz, jiné dědíme nebo se infikujeme od partnera. Když se řekne parazit, každý si představí roupa dětského nebo škrkavku, ale nebezpečnější jsou ti, které pouhým okem nevidíme. Mou každodenní prací je například pomáhat lidem likvidovat prvoky, nebo mikrofilárie. Jsou velmi rozšířené a spolupodílejí se na řadě chronických onemocnění.

Jak hodně jsou nebezpeční? Jaké zdravotní problémy mohou zapříčinit?

Hodně. Například malárie hned po tuberkulóze zabíjí nejvíce lidí na planetě. Amebózou podle WHO trpí až miliarda lidí Dočtete-li se v lékařském slovníku, že onemocnění je ,,neznámého původu“, buďte si jistí, že tam určitě figurují paraziti. Dnes už dokážu sestavit ,,balíčky“ typických patogenů pro většinu,, záhadných“ diagnóz, které najdete u každého pacienta s danou chorobou. Samozřejmě včetně propletence virů a bakterií.

Mají zhoubný vliv i na psychiku - přispívají k rozvoji duševních onemocnění ?

Zcela nepochybně. A už to není jen teorie, ale potvrzuje mi to i praxe. Pokud dané parazity odstraníme z těla, je po depresi. Také se dočtete v odborných studiích, že paraziti produkují sekrety a metabolity, které jsou neurotoxické. I obyčejná škrkavka to umí. Depresí trpí prakticky každý pacient s cerebrální malárií. Jakmile začnete malárie likvidovat, deprese se na přechodnou dobu ještě prohloubí. Panické úzkosti a fobie najdete u lidí s kombinací plasmodií a cyst tasemnic na centrálním nervovém systému.

Nacházejí se pouze ve střevech nebo i v jiných částech těla?

Kdekoliv, i v mozku

Máme v sobě parazity všichni, nebo existují i lidé, jejichž organismus je dokonale čistý?

Měřila jsem i zcela zdravé jedince. Ti žádnými potížemi netrpěli, přišli se přeměřit jen pro jistotu.

Jsou paraziti „přenosní“? Tj. může jeden člověk nakazit druhého?

Ano. Jako příklad uvádím Roup dětský, Škrkavka dětská, Trichuris trichiura-tenkohlavec, Trichomonáda vaginalis....

Stojí paraziti i za takzvanými autoimunitními nemocemi, jako je roztroušená skleróza, lupénka, cukrovka 1. typu, Crohnova choroba a další?

ANO!!!!!!! Autoimunita vlastně neexistuje, existuje jen soubor patogenů, většinou zase parazitárních, které běžná laboratoř neodhalí. Najít je umí zatím jen specializovaná pracoviště, a v případě například cerebrální cysticerkózy je i tento úkol obtížný dokonce i pro odborníka. S jistotou by se například cysta tasemnice na mozku potvrdila jen biopsií, takže všechny vyšetřovací metody/eozinofilie, protilátky, přímý průkaz ze stolice/, jsou v zásadě přibližné. CT a MR odhalí, že v mozku něco je, ale bez biopsie neurčí povahu léze. O některých prvocích, kteří se mohou vyskytovat například i v pitné vodě, se věda dozvěděla teprve nedávno. Proto paraziti unikají pozornosti lékařů a při stanovení diagnózy na ně lékaři nepomýšlejí. Proto jsme vděční za možnost elektroakupunkturního vyšetření, které je poměrně přesné, rychlé a neinvazivní. Přesnost vyšetření je ještě posílena křížovou kontrolou odezvy organismu na příslušné antihelmintikum.

Mají v sobě parazity už i narozené děti?

Ano. Příklad – několikacentimetrová škrkavka nalezená v plence osmiměsíčního plně kojeného batolete. Běžně se přenášejí trichomonády, plasmodia, giardie.

Jakým způsobem zjišťujete míru zatížení parazity a jak probíhá následná terapie, čili odčervení?

Pracujeme s přístrojem, který funguje na bázi elektroakupunktury Dr. Volla, německého lékaře. Tato metoda se používá už od druhé světové války. Následná terapie je už na klientovi. Doporučíme protiparazitní kúru dle druhů parazitů a dle jeho váhy, klient si už ale musí antihelmintika obstarat sám.

Jsou někteří lidé k napadení parazity více náchylní než jiní a proč?

Existují v tomto směru nějaké rizikové faktory?

Domnívám se, že rizikový faktor je snížená produkce vlastní HCL, protože už extrémně kyselé prostředí našeho žaludku by mělo všechny zárodky parazitů zahubit.

Je možné provádět nějakou prevenci? Mohla byste čtenářům poradit, jak se parazitům pokud možno vyhnout (i když úplně to asi možné není)? Respektive jak se chovat, abychom nevytvářeli vhodné podmínky pro jejich život uvnitř svého těla? Je možné například upravit vhodným způsobem stravování apod.?

Jen do jisté míry. Hygiena rukou, nejíst syrové maso, nepusinkovat se s domácími mazlíčky, nekoupat se v bahnitých rybnících, kupodivu rizikové jsou i termální lázně

a vířivky. Hmyzu se nevyhnete. Přísné stravování omezí ty větší parazity, ale chodí ke mně i nemocní makrobiotici. Ani makrobiotik se nevyhne klíštěti, komárovi, i on se někomu se narodil, s někým žije, cestuje, je obtížné zajistit, aby si celý život vždy a všude každé jídlo připravil sám…

Používáte svou terapii i sama na sobě?

Ano. Díky tomu nemám žádné fyzické obtíže, k lékaři nechodím roky a neberu žádná alopatika. Netvrdím, že pouhé odstranění parazitů vám zachrání život. Také je potřeba rozumně jíst, nepřejídat se, a hodně se hýbat.

Je tato léčba vhodná úplně pro všechny, bez ohledu na věk či zdravotní stav?

Ne. Nepracujeme s těhotnými, kojícími, s velmi malými dětmi, s lidmi, kteří berou více než pět alopatik denně, s lidmi, kteří berou kortikoidy více než pět let. Tam se léčba nedaří a nebylo by férové klientům slibovat nesplnitelné.

Všude se dnes píše o tom, že valnou většinu tzv. civilizačních chorob mají na svědomí (kromě stresu a špatné životosprávy) volné radikály. Je tomu opravdu tak, nebo „v pozadí“ stojí právě paraziti?

Volné radikály, vysoký homocystein, překyselení, to vše jsou důsledky přítomnosti patogenů v těle, nejen parazitů-hlavně prvoků, ale i virů, bakterií a plísní. Lidé zoufale odkyselují a utratí za to spoustu peněz. Bez odstranění patogenů se však brzy situace opakuje.

Spolupracujete také s nějakými lékaři?

Často se mi stane, že mi klient volá a říká, že ho za mnou poslal jeho lékař, lékařka, protože už si s ním neví rady. ,,No třeba to nakonec budou ti paraziti, stavte se v Brně za tou Bláhovou..“ Jiní dávno pochopili význam parazitů a vzali věc do svých rukou. Pověsili bílý plášť na hřebík, zakoupili diagnostické přístroje a už prakticky konají. Takových lékařů je celá řada napříč republikou a za všechny bych jmenovala MUDr. Lukeše z Boskovic. Poradců s titulem přibývá. O parazitech se mluví napříč Evropou, jak ukázal například letošní mezinárodní kongres v Kasselu. Andreas Kalcker například říká:

,, Z 80 % způsobují nemoci paraziti, jen 20 % připadá na viry a bakterie.“

V Německu byly přeloženy oba Deníky poradce a Němci se o tuto problematiku živě zajímají. Kdo z alternativních poradců s parazity při léčbě nepočítá, dosahuje jen mírných a přechod

Co plánujete do budoucna - Vaše sny, vize, projekty ?

Pomáhám kolegům zorientovat se v mikrobiologii. Jde mi o to, aby tu byla široká základna poradců, kteří budou umět poskytnout klientovi adekvátní diagnostiku a správně poradit. Zoufalých nemocných jsou stovky a kompetentních poradců zatím málo. Ale stále přibývají, naštěstí.

Do budoucna si představuji, že odčervování bude běžnou součástí hygieny každého člověka. Sníží se nemocnost, zvýší soběstačnost a imunita jednotlivce.

Mým zcela soukromým přáním je, aby z medicíny zcela vymizela chemoterapie, protože ji nahradí šetrnější, účinnější a bezpečnější postupy. My alternativní poradci už tušíme mnoho možností, jak by se toho dalo dosáhnout. Atmosféra mezi lidmi tomu nahrává.


300 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page