top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Jedovatá kyselka Ida

Náchod - Stovkami lidí každý den navštěvovaný pramen léčivé běloveské kyselky Ida, který vyvěrá v kapličce poblíž zdejších lázní, je zamořen nebezpečným arzenem. Náchodská radnice o stonásobně vyšší koncentraci toxické a karcinogenní látky, než povolují normy, čtyři roky věděla, ale nic s tím neudělala.

Pramen kyselky Ida je jedovatý. Náchodská radnice to věděla, ale roky nezasáhla

Ministerstvo zdravotnictví na to přitom vedení Náchoda celou dobu upozorňovalo. Radnice však místo známé jako „prameník" uzavřela až v září loňského roku, kdy zasáhl Český inspektorát lázní a zřídel. Teď však ministerstvo řeší nepříjemný problém pod pokličkou a na otázky Deníku už dva měsíce nereaguje.


„Od začátku jsme se s tím snažili něco dělat, ale bohužel jednání se současným majitelem lázní jsou složitá a zdaleka ještě nejsou u konce. Na postupu odarzenování jsme s Českým inspektorátem lázní domluveni," hájí se místostarosta Náchoda Tomáš Šubert.


Odkazuje rovněž na v kapličce umístěnou cedulku, která od otevření prameníku v roce 2011 upozorňuje občany, kteří sem chodí ověnčeni PET lahvemi a kanystry, na obsah arzenu. Jenže cedulky si mnozí lidé vůbec nevšimnou.




Vyhrocené spory


Starosta města Jan Birke dává od kauzy ruce pryč. „Lázně jsou v gesci místostarosty," říká Birke. Oba muži stojí v čele města od roku 2010, celá kauza tak spadá do jejich funkčního období.


Šéf Běloveských lázní Marian Khalifa, se kterým je radnice v ostrém sporu, vidí problém jinak. „Šubert mlží a jen hájí své zájmy. Ve skutečnosti město Náchod po dobu delší než čtyři roky provozovalo prameník bez povolení ministerstva zdravotnictví, přestože nám jako majiteli pozemku a kapličky tvrdilo opak," říká Khalifa. Vloni pak město podle něj zavřelo prameník svévolně a bez toho, aby ho o tom informovalo.


Vztahy radnice a lázní se vyhrotily do té míry, že Khalifa tři týdny po uzavření prameníku vypověděl radnici smlouvu o dvacetileté výpůjčce budovy a prameníku městu Náchod. Jako jeden z důvodů uvedl právě nečinnost města při odarzenování prameníku. A jak tvrdí, hned informoval ministerstvo.


Tím však situace dál eskalovala. Dearzenizační jednotku nyní po vlastních liniích shání jak město, tak lázně. Obě dvě strany se zaštiťují snahou o co nejrychlejší znovuzprovoznění prameníku. Město zároveň připravuje další, nové a na soukromém majiteli nezávislé vrty.

Mimochodem, když Šubert v září informoval v tiskovém prohlášení o uzavření kapličky, o arzenu nenapsal ani slovo. Odstávku odůvodnil pouze tím, že „pro vybudování nového prameníku je nutné provést rozsáhlé obnovení technologie včetně zkvalitnění čerpání vody." V dalších informacích pak radnice připustila pouze „stopové" množství arzenu.


Vedení radnice za čtyřletou nečinnost, která podle ní ohrožovala tisíce odběratelů kyselky, kritizuje opozice.


Ministerstvo mlčí


„Je pro mne stěží představitelné, že vedení města o vysoce nadlimitním množství arsenu vědělo, upozornění ministerstva zdravotnictví ale ignorovalo a navíc neinformovalo zastupitele. Kdyby tak bylo učiněno, dnes by měli lidé stále svou oblíbenou Idu, navíc nezávadnou a bez konfliktů s majiteli. Místo toho ovšem vedení uvažuje o investování nemalých prostředků do dalších vrtů," řekl opoziční zastupitel Aleš Cabicar, který do roku 2014 šéfoval lázeňské komisi jakožto poradnímu orgánu města.


A ministerstvo, pod nějž Česká inspekce lázní a zřídel spadá, zarytě mlčí. I přes několik urgencí ze strany Deníku už dva měsíce vůbec nereagovalo na otázky Deníku týkající se kauzy. Už ale v Praze proběhla jednání mezi ním, vedením Běloveských lázní a radnicí. Příští týden se po několika měsících sejde i vedení města s Khalifou.


Zdroj: denik.cz


197 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page