top of page
Obrázek autoraMilan Bláha

Spalničky se vrací

Nemoc začíná jako viróza, ale může skončit i smrtí

Případů spalniček nebezpečně přibývá. Choroba, která se před lety měla za „vyhubenou“, se od loňského roku objevuje u desítek lidí. Při zdravotních komplikacích přitom mohou být spalničky i smrtelné. Nejohroženější skupinou jsou děti do dvou let.


V uplynulých letech se spalničkami nakazili vždy jen jednotlivci, ovšem loni se v Moravskoslezském kraji objevila největší epidemie za posledních dvacet let – onemocněla více než stovka dětí i dospělých. A v Praze je letos za dva měsíce více případů než za uplynulé dva roky.



Kašel, horečka a vyrážka

Spalničky provází na počátku příznaky jako mnoho jiných virových infekcí, tedy kašel, rýma, zánět spojivek, zvýšená tělesná teplota až horečka šplhající ke 40 stupňům. Časem se ovšem za ušima a na zátylku objevuje vyrážka, která postupuje přes obličej a krk směrem dolů na trup a končetiny. Současně se zvětšují mízní uzliny, může nastoupit průjem, nechutenství.


Dětský pacient má kvůli postižení horních dýchacích cest a očí uplakaný výraz v obličeji, na sliznici v ústech jsou typické bledé skvrny. Poměrně typické jsou pro nemoc rovněž místa, kde se objevuje výsev vyrážky a jak postupuje po těle. V obličeji a na zádech přitom vyrážka často splývá. Obvykle na těle přetrvává zhruba týden, pak začíná ustupovat.


Zánět mozku i smrt

Součástí nekomplikovaného průběhu spalniček je zánět průdušek. Existují však i různé komplikace, které mohou zhoršit zdravotní stav pacienta. Patří mezi ně zápal plic a dokonce i zánět mozku.


Nejvíc obávanou komplikací je takzvaná subakutní sklerotizující panencefalitida, což je vzácný, ale bohužel většinou smrtelný následek spalničkové nákazy, který se typicky objevuje až po šesti či sedmi letech po předchozí infekci. Rizikovým faktorem je prodělání spalničkové infekce do dvou let věku, kdy ještě imunitní systém není úplně zralý. Je to vlastně pomalá postinfekční virová nákaza centrálního nervového systému s mimořádně nepříznivou prognózou a fatálním koncem za několik let od nákazy.


Nejvíce nebezpečné jsou spalničky pro kojence a děti do dvou let věku, případně pro další lidi s oslabenou imunitou. Komplikace může způsobit i nákaza těhotné ženy v prvních dvanácti týdnech gravidity – může potratit.


Specifický lék proti spalničkovému viru neexistuje, tlumí se jen příznaky, které nemoc způsobují, tedy například horečka. Po prodělané spalničkové infekci již druhá nákaza v životě nehrozí, postinfekční imunita chrání celý zbytek života.


Spalničky jsou vysoce infekční čtyři dny před a čtyři dny po nástupu vyrážky a vždy je nutná přísná izolace nemocného.


Kráceno, zdroj - ona.idnes.cz


296 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page