top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Balená voda obsahuje mikročástice plastu

Balená voda obsahuje dvakrát více mikroplastů než kohoutková. Nikdo neví, co to s lidmi udělá ...

Více než 90 procent všech balených vod obsahuje mikročástice plastu, které v ní poletují a které lidé nevyhnutelně konzumují. Zjistil to výzkum iniciovaný neziskovou novinářskou organizací Orb Media na Newyorské státní univerzitě. Mezi problematickými vodami byly například výrobky značek Aqua nebo Evian. Zjištění šokovalo Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), která v reakci oznámila, že bude zkoumat vliv plastů na lidský život..


Vědci analyzovali celkem 259 lahví od jedenácti světových výrobců z devíti různých zemí, přičemž průměrně našli 325 plastových mikročástic na jeden litr prodané vody. Vzorek se skládal z lahví z USA, Číny, Brazílie, Indie, Indonésie, Mexika, Libanonu, Keni a Thajska.


V oněch 259 lahvích bylo pouze 17, které vůbec neobsahovaly mikroplasty, tvrdí studie vědců ze státní univerzity v New Yorku, kterou publikovala Světová zdravotnická organizace. Mezi testovanými značkami byly například Aqua, Aquafina, Evian či San Pellegrino, tedy lahve od výrobců jako PepsiCo, Danone nebo Nestlé.


Vědci ve své zprávě uvádějí, že našli až dvakrát tolik plastových mikročástic v lahvích než v obyčejné kohoutkové vodě, kterou už dříve testovali. Nejčastějším plastovým fragmentem, který v lahvích zjistili, byl polypropylen, který se používá především k výrobě víček na uzavření lahví.


"Plastová mikrovlákna se snadno přenášejí vzduchem. Je zřejmé, že k tomu dochází jak venku, tak uvnitř továren. Ven se mohou dostat skrze větráky nebo i prostřednictvím oblečení, které nosíme," vyjádřila se k problematice vědkyně Abigail Barrowsová, jež v laboratoři v Maine asistovala u výzkumu, o němž následně referovala v animovaném dokumentárním cyklu Story of Stuff (Příběh věcí).


Firma Nestlé kritizovala studii kvůli její technice zjišťování mikroplastů ve vodě. Naopak Coca-Cola zase pro BBC připustila, že i přes přísné filtrační metody je kvůli všudypřítomnosti plastů možné, že se i v některých vysoce kontrolovaných produktech mohou stopy mikroplastů objevit.


Kohoutková voda není řešení

Jako možnost, jak se plastům v balené vodě vyhnout, se nabízí užívání kohoutkové vody. Jenže ani to není spásné – už dřívější výzkum ukázal, že 83 % vzorků kohoutkové vody z různých částí světa rovněž obsahovalo plasty. Nejhorší situace byla v USA s 94% výskytem plastů. Evropa skončila nejlépe na 72 %.


Pro určité části světa navíc kohoutková voda není dostupná. Typicky jde o rozvojové země s kontaminovanými vodními nádržemi, které jsou odkázané na balenou vodu.


Ať už je mikroplastů méně, či více, problémem je, že nikdo neví, jaký vliv mají na lidské zdraví. Určitá zkoumání již proběhla, ale výsledky nebyly jasné. Problémem se tak chce zabývat Světová zdravotnická organizace, kterou výzkum velmi překvapil. „WHO se v rámci probíhajícího zkoumání kvality vody zaměří na shromáždění dosavadních důkazů,“ uvedla mluvčí WHO pro americkou televizi CBS. Zároveň ale upozornila, že prioritou organizace je pokoušet se zpřístupnit bezpečnou vodu dvěma miliardám lidí, kteří jí momentálně nedisponují.

231 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page