top of page
  • Obrázek autoraIng. Hana Bláhová

Akné

Oficiální názor klasické medicíny: Acné vulgaris je autoimunitní geneticky podmíněná choroba, jejíž etiologie je komplexní:

  1. Hormonálně podmíněná hyperprodukce mazu-seborrhoea,

  2. folikulární hyperkeratóza / komedony/,

  3. změny v mikrobiální flóře- přemnožení běžné rezidentní kožní flóry-Propionbacterium acnes,

  4. imunologické procesy a zánět. Uvedené procesy se vzájemně ovlivňují.

Ad 1 - Produkce mazu v mazových buňkách je regulována androgeny, jejichž hlavním zdrojem jsou nadledvinky a gonády. Zvýšené hladiny androgenů v séru bývají u syndromu polycystických ovarií, u vrozené adrenální hyperplazie a při užívání některých druhů hormonální antikoncepce. Dětská a juvenilní akné jsou důsledkem cirkulujících adrenálních nebo gonadálních androgenů. U dívek a žen se akné váže na menstruační cyklus. Zvýšená hladina androgenů bývá i u tumorů nadledvinek nebo jaterního parenchymu, bronchiálního karcinomu, syndromu žlutého tělíska v graviditě (přetrvává), vzácně enzymovým defektem. Ženy mohou trpět kromě akné i zvýšeným ochlupením (hirsutismus) a zhruběním hlasu. U řady pacientů výsledky hormonálního, gynekologického, eventuálně endokrinologického vyšetření bývají v mezích normy. Kůže je aktivním endokrinním orgánem s vlastním metabolismem androgenů! U postižených jedinců je patrně zvýšena citlivost mazových žláz vůči androgenním hormonům.

Ad 2 - Nerovnováha mezi nadměrnou tvorbou a nedostatečnou likvidací keratinocytů vede k tvorbě komedonů.

Ad 3 - Propionbacterie preferují prostředí s vysokým obsahem mazu. Nejsou tedy primárním, ale sekundárním faktorem, který jen svými metabolity zhoršuje zánětlivé procesy v kůži. Propionbacterie se jinak běžně vyskytují i u zdravé populace.

Ad 4 - Imunologie přesně vysvětluje, jaké imunitní pochody probíhají ve folikulech, pro nás nepodstatné.

Akné má i vnější příčiny

1. Doping acne je důsledkem užívání body building steroidů, testosteronu a anabolik. Navíc u mužů mohou vést anabolika k atrofii testes, hypertrofii prostaty, neplodnosti, a tyto symptomy se nemusí zcela upravit ani po jejich vysazení. Mohou poškodit jaterní tkáň a vést ke vniku maligního nádoru jaterního parenchymu.

2. Akneiformní jsou i vitamíny skupiny B /B1, B6, B12/.

Je to překvapivý fakt, protože mi vždy právě všichni tvrdili, že mám nedostatek vitamínů B a doporučovali jíst kvasnice.

3. Akné vyvolávají i některé kosmetické přípravky a detergenty, oleje, pomády, ropné deriváty, vazelíny, minerální oleje, sloučeniny chlóru, brómu a jódu. Pacienti pracující s čistícími prostředky na bázi chlóru by měli zvážit změnu pracovního zařazení. Pevné chlorované uhlovodíky navíc působí nefrotoxicky a hepatotoxicky.

4. Přehnané dávky UV záření, nevhodné opalovací oleje a krémy. Zatímco mírné slunění přispívá ke zklidnění projevů akné zvláště u moře a na horách, u těžších případů se naopak může akné zhoršit. Podíl může mít i určité procento nafty v mořské vodě.

5. Mechanické tření kůže o oděv, čelenky, klobouky, vlasy, koženka sedadel v autě, pásky.

6. Pocení a pobyt v horkém, dusném prostředí bez možnosti adekvátní hygieny. (Kuchyně, tropy.)

7. Akné vyvolávají i některé léky (glukokortikoidy, androgeny), některá orální kontraceptiva, halogeny-sloučeniny chlóru, brómu a jódu, vitamíny skup. B a D, antiepileptika, sedativa (lithium, fenobarbituráty), cyklosporin, nidrazid, 8-metoxypsoralen v kombinaci s UVA, antituberkulotika, streptomycin, ampicilin a tetracyklin (vida!), chinin, disulfiram, thiomočovina, thiouracil, přípravky používané v rtg diagnostice, některá antiarytmika, léky na štítnou žlázu s jódem, jodid draselný, (jód nebo bróm obsahují i některá antidepresiva, např. Citalopram), antimigrenika (Relpax), Lexaurin, a téměř všechna mukolitika (podporují vyhleňování)/.

8. Minerální vody obsahující jód: Hanácká kyselka, Vincentka, Zaječická, džusy obohacené o vitamíny, vitamínové komplexy.

9. Psychika. Lékaři si všimli, že pacienti s akné mají zvýšenou měrou sklony k depresím, jsou úzkostní a přecitlivělí na reakce okolí. Vlivem osobního handicapu se straní společnosti. Doporučují i souběžnou podpůrnou psychoterapii.

Může to být i naopak- lidé se straní společnosti a jsou úzkostní kvůli svému vzhledu. Je tu zaměňováno vejce a slepice

Léčba lehčích forem

Erytromycin, Clindamycin, kyselina azelaová, imidazolová antimykotika, lihové roztoky, benzolperoxid, Tretinoin.

Léčba těžších forem

Všichni lékaři se shodují, že akné je chronická choroba a všechny léky jen kontrolují projevy akné, ale neléčí jej. Terapii je třeba provádět dlouhodobě. První výsledky bývají patrné za měsíc, po intenzivní fázi terapie je nutná ještě léčba udržovací, mnohdy i po několik let. Po vysazení léků dochází k relapsu. Lékař musí pacienty smířit s chronicitou onemocnění. Podpůrná léčba spočívá v pravidelném čištění pleti podle pokynů lékaře. Neodborně provedená péče může projevy zhoršit. Dietní opatření nemají na průběh akné většinou žádný vliv. Zcela výjimečně dojde ke zhoršení po konzumaci většího množství čokolády, mastných, sladkých nebo kořeněných jídel.

Doporučené léky

Makrolidová antibiotika Claritromycin, Azitromycin. Benzoylperoxid, lokální antibiotika. Retinoidy (tretinoin, adaptalen, izotretinoin) na bázi kyseliny retinové jsou patrně dnes nejúspěšnějším léčivem. Mají silné protizánětlivé účinky, zastavují tvorbu mazu a keratinizaci. Kontraindikací je gravidita a kojení, za slunečných dnů je třeba dávky snížit. Dlouhodobé nepřerušované užívání není vhodné, během léčby se musí kontrolovat játra. Obliba kyseliny salicylové upadá. Metronidazol se užívá k léčbě některých zánětlivých forem akné. Kyselina azelaová k udržovací léčbě.

Fyzikální léčba spočívá ve zmírnění zánětlivých projevů a v odstraňování jizviček a pigmentací po léčbě. Soft lasery, diodové lasery, dermabraze, chemický peeling, pulsní světlo. Ustoupilo se od fototerapie, vyvolávala hyperpigmentace. Laserové techniky jsou velmi drahé a pojišťovny je nehradí, proto nejsou dostupné všem nemocným.

Pohled celostní medicíny

V mnohém se shodujeme s klasickými lékaři. Neléčíme však kůži zvenčí, ale tělo zevnitř. Vnitřní čistota se pak projeví i navenek. Léčba projevů samotných je potřebná, neboť okamžité vizuální zlepšení obličeje přinese klientovi psychickou úlevu a zvýšené sebevědomí, neřeší však samou podstatu nemoci. Proto pak bývá klient vystaven recidivám a závislosti na dalších a dalších lécích.

1. Hlavní příčina akné tkví v hormonální nerovnováze. Sledujeme celou hormonální osu: hypothalamus – hypofýza – nadledvinky – ovária/ testes. I my se domníváme, že příčinou je nadprodukce testosteronu a že hormonální antikoncepce v některých případech sice potlačuje, v jiných však vyvolává tvorbu akné. Pro hormonální souvislost mluví i fakt, že se ženám akné zhorší před menstruací. Menstruační cyklus bývá narušený, ženy trpívají premenstruačním syndromem, trpí výtoky.

Nejdůležitějším orgánem, zatíženým při akné, jsou vaječníky a děloha, nejdůležitějším patogenem, způsobujícím akné je: Trichomonada vaginalis

Po nasazení protiprvokové léčby a současném léčení obou partnerů se pleť výrazně zlepšuje. Zatížení žláz s vnitřní sekrecí bývá bakteriální i virové. Na hypofýze a hypothalamu nalézáme borrelie, FSME, gramnegativní koky, herpetické viry atd. V ženských i mužských pohlavních orgánech bývají další prvoci- bičíkovci, například chilommastix, dále prvoci rezistentní, chlamydie, mykoplazmata, gramnegativní koky, viry hepatitid atd. Polycystická ovaria jasně mluví pro parazitární zatížení cizopasníky typu Cestoda, pokud nereaguje příslušný antiparazitiní lék, musíme se dívat po HPV a onkovirech.

2. Játra, žlučník, slinivka Podle čínské medicíny za hospodaření s tuky odpovídají játra. I lékaři si všimli, že pacienti s akné mívají postižena játra. Na nich a na žlučníku hledejme EBV, CMV, viry žloutenek, helicobacter pylori, prvoky všechny tři druhy/ plasmodia, běžní, rezistentní/, velké parazity, atd…. Kromě detoxikace pomůže jaterní čistící kúra. Stejné zátěže mívá slinivka – nevynechat (!!!), patogeny napadají celý zažívací trakt.

3. Čisté střevo - čistá pleť Nejhorší projevy akné zmírní i opakovaný hydrokolon. Uvedené dva postupy nemocný může provést hned, bez čekání na terapeuta. Pro souvislost akné se zažíváním svědčí i fakt, že místy, kde se pupínky objevují nejčastěji, na tvářích a bradě, vede meridián žaludku a tlustého střeva. Brada je pak reflexní zónou pohlavních orgánů.

4. Propionbacterií si nevšímáme, hrají jen podružnou roli. Jakmile se změní podmínky na kůži a omezí tvorbu mazu (vyčištěním jater, pohlavních orgánů a celého zažívání), propionbacterie se neudrží. Stejně tak mikroskopický parazit, roztoč, Demodex, přestal být podezříván jako hlavní spouštěč akné, protože byl nalézán v mazových folikulech a komedonech. Postupně se však zjistilo, že Demodex žije na pleti 90 % obyvatel, i zdravých.

5. Závěr: Léčit je potřeba oba partnery, klientům testujeme pitnou vodu v jejich domácnosti, i na pracovišti, abychom vyloučili nekonečný zdroj prvoků. Virové zátěže likvidujeme informatiky a roztokem, v případě nálezu i větších parazitů nasazujeme antiparazitika. Délka léčby půl roku až rok.

Ing. Hana Bláhová

1 083 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page