top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Ekzém na rukou, sarkoidóza, kauza pana D.T.

Můj příběh začal v roce 1997, kdy jsem měl postupně stále větší problémy s kůží na rukách a celém těle. Neustále mne svědily dlaně, ukazováčky a palce obou rukou. Tento problém jsem řešil nejdříve u staršího zkušeného kožního lékaře ve Valašském Meziříčí, který se mi snažil pomoci kombinováním různých míchaných mastí a mastiček, které ale ekzém neléčily, jen jej zklidnily nebo na čas utlumily. Jediný krém, který mi opravdu pomohl, byla kortikoidní mast Nerisona creme, výrobce SRN. Pomohla ale jen na dobu asi pěti měsíců a problém byl opět na světě. Hledal jsem dál a nevěděl jsem si už rady. V Praze jsem objevil „Sanatorium profesora Novotného“, které jsem navštívil. Ambulantně vyšetřují kožní problémy a léčí pomocí krémů a mastí, ve kterých je obsažena sůl z „mrtvého moře“. Absolvoval jsem minimálně pět návštěv. Každá z nich byla na celodenní výlet, finančně nákladná, a výsledky nebyly nijak výrazné. Doma jsem mazal ruce krémem a usínal jsem v tanečních rukavicích, abych nezamastil prostěradlo v ložnici. Při každé kontrole pan profesor Novotný přemýšlel, jak pomoci, aby se výsledek konečně dostavil.

Po poslední páté kombinaci léčivého krému jsem tyto návštěvy vzdal. Rozpraskané krvavé dlaně jsem měl dalších sedm let. Vždy bylo období, kdy se ruce zklidnily, a období, kdy dlaně svědily, praskaly a krvácely. Protože jsem již v těchto letech pracoval v řídící vedoucí funkci, bylo mi až trapné a nepříjemné někomu podat ruku, nebo při rozhovoru si po chvíli pod stolem nenápadně škrábat svědící rozervané dlaně. Kůže stále praskala a krvácela a já jsem musel s kapesníkem v dlani nenápadně vysušovat. Aby toho nebylo málo, přidal se ještě ničím neutišitelný kašel, který mne trápil od roku 2007. Prošel jsem zase mnoha vyšetřeními, která nakonec vyústila v hospitalizaci ve fakultní nemocnici, s konečnou diagnózou sarkoidóza I. stupně. Z těchto důvodů jsem byl i v roce 2009 hospitalizován na týden na lůžkovém oddělení, abych mohl být podrobněji vyšetřen. Závěr- předepsání inhalačního kortikoidního přípravku, který měl udržet plíce stabilizované. Kortikoidy jsem postupně vysadil a dále neužíval s vědomím, že nechci dlouhodobě zatěžovat organismus léky, snižujícími imunitu.

A tak mne tyto nemoci doprovázely až do března roku 2010, kdy jsem na doporučení mých přátel navštívil detoxikační pracoviště v Brně u paní ing. Hany Bláhové. Hned při prvním sezení analyzovala skutečný stav věci. Mé tělo bylo zatíženo parazity a viry v takové míře, že nebylo divu, že žádné léky zatím nepomáhaly. Byla mi doporučena antihelmintika, hned jsem si je obstaral a začal užívat společně s preparáty firmy Joalis. Kromě antihelmintik jsem užíval celou řadu informatik. Po několika týdnech se objevila reakce v podobě rozbouřeného ekzému a neutuchajícího kašle, avšak poté se mi začalo ulevovat. Detoxikační středisko jsem navštěvoval každé tři měsíce a pomocí dalších měření a korigované medikace dle výsledků na přístroji Salvia jsem dospěl do stádia, kdy problémy začaly ustupovat. Dnes jen každý den promažu ruky mírně zvlhčujícím krémem. Dlaně a ruce mám opět bez ekzémů a prasklin, a jen občas mi vystoupí mírné zarudnutí okolo kloubu palce pravé ruky. Mám vysledováno, že pokud člověk vynechá některou z kombinací, ať už medikaci nebo MMS, vždy se o to odrazí na tempu léčby. Rychlost léčby je vždy přímo úměrná aktivitě a důslednosti pacienta.

V každém případě musím konstatovat, že toto byl zatím jediný způsob léčby, který mi skutečně pomohl vyřešit můj dlouhodobý dermatologický a respirační problém. Po mnoha letech trápení mi vrátil sebedůvěru. Jsem také nesmírně rád, že i moje obvodní lékařka se zajímá o tuto alternativní léčbu. Každý krok jsem s ní mohl zkonzultovat a vyhodnotit. Děkuji ještě jednou paní ing. Bláhové a jejímu manželovi ing. Milanu Bláhovi za trpělivost a péči. Paní Bláhová do mne vlila pevnou víru, že daný postup určitě pomůže, protože už pomohl jiným pacientům se stejnou chorobou. Pro pacienty, kteří už pochodili mnohá marná vyšetření, je její jistota velkou vzpruhou. Její práce je jakousi návazností nebo paralelou za dílem a výsledky MUDr. Clarkové nebo Jima Humbla. Mimo jiné o tom svědčí její kniha Deník poradce z roku 2011. Jsem rád, že jsem ji mohl poznat.

D. T.

 

Komentář HB:

Pan D. T. musel projít všemi antihelmintiky, asi třikrát. Zprvu jsme neměli zkušenosti s Humblovým roztokem a brzdili nás prvoci. Nejsilnější infekce byla vlasovcová a prvoková. Nyní má pan T. zkušenosti s užíváním roztoku, vyzná se v dávkování antihelmintik a ví jak si poradit, když ho něco poštípe. Když se jeho zdravotní stav zhorší v jakémkoliv ohledu, má doma hned několik možností, jak si pomoci. Je to soběstačný klient, kterému stačí přijít jednou za rok, nebo za dva roky na kontrolu. Červen 2015: Jako u všech klientů s chronickými kožními potížemi a ekzémy, i tady jsme museli řešit kontaminovanou pitnou vodu/ prvoci rezistentní a běžní/. Dokud domácí pitná voda není bezpečná a čistá, nedělejte si naděje, že natrvalo vyléčíte lupenku, lichen, akne, nebo atopický ekzém. Naopak pokud vodu vyřešíme hned na počátku detoxikační kúry, délka léčby se zkracuje třikrát.

1 247 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page