top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Ženu měsíce bolela záda. Doktoři zjistili co má v páteři a byli v šoku.

Neobvyklý případ řešili doktoři ve francouzském městě Dijon. Na místní pohotovost dorazila žena, která tvrdila, že již tři měsíce nemůže jezdit na koni, jelikož ji bolí záda. Její stav se neustále zhoršoval, až nakonec měla problémy i s chůzí. Když doktoři po sérii vyšetření zjistili, že problém způsobovala tasemnice, která se usadila v její páteři, nikdo nevěřil svým očím, informuje CNN.


Echinococcus geanulosus

Přítomnost tasemnice nebyla jasná hned. Když doktorka Marine Jacquierová a Lionel Piroth z Medicínského centra Dijonské univerzity provedli magnetickou rezonanci páteře ženy, objevili neobvyklou bouli na jejím devátém hrudním obratli. Až po důkladnějším prozkoumání zjistili, že jde o tasemnici Echinococcus granulosus. Doktoři detaily případu zveřejnili v odborném časopise New England Journal of Medicine.


Zprvu přitom nikoho nenapadlo, že by mohlo jít o parazita. „Abych pravdu řekl, netušil jsem, že by to mohla být echinokokóza,“ popisoval Piroth. O případu se rozhodl vyprávět proto, že jde o extrémně neobvyklý medicínský problém nejen v oblasti, kde žena žije, ale i v celé Francii.


Tasemnice Echinococcus granulosus, česky měchožil zhoubný, patří do rodu tasemnic měchožilů. Ty obvykle mezi lidmi způsobují dva druhy onemocnění – cystickou echinokokózu a alveolární echinokokózu. Oba dva problémy jsou zoonotická onemocnění, tedy nemoci přenášené ze zvířat. Světová zdravotnická organizace (WHO) popisuje echikonokokózy jako jednu ze zanedbaných tropických nemocí, kterou celosvětově trpí zhruba jeden milion lidí.


Byť se klasifikuje jako tropická, výhradně tropická není, komentoval pro CNN doktor Dominique Vuitton z Univerzity Franche-Comté, člen centra pro vymýcení lidské echinokokózy ve WHO. Skoro každá země na světě se někdy setkala s alespoň jedním případem. V méně rozvinutých regionech, jako je Argentina, Peru nebo Čína, se dokonce vyskytuje až u 10 procent obyvatel.

Problémová léčba nemoci

Člověk se touto tasemnicí nejčastěji nakazí od psa, který se nakazí od kopytníků typu kráva nebo ovce. Nakažená žena ale v kontaktu s žádným psem nebyla, vlastní jen kočku, od které přenos nebývá. Doktoři tak netuší, kde k tasemnici přišla. Jediné vysvětlení zůstává, že snědla nějakou potravinu kontaminovanou nakaženým psem.


Jakmile člověk pozře vajíčko této tasemnice, parazit putuje tělem a vybírá si, kde se usadí. Nejčastěji je to v játrech (65 procent případů), v plicích (20 procent případů) anebo v mozku, kostech a páteři. Může se stát, že člověk dlouhé roky neví, že v sobě tasemnici má – například když se usadí v játrech. V páteři ale žena cítila, že něco není v pořádku, a tak o parazita relativně rychle přišla.


Doktoři jí tasemnici odstranili chirurgicky, plus jí podávali antiparazitický lék albendazol. Jde o jediné léčivo, které dodnes doktoři na echikonokokózy mají. Problém ale je, že u 20 procent pacientů způsobuje silné vedlejší účinky, jako je toxicita jater. Není navíc stoprocentně účinné.

362 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page