top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Moje teta a MRSA, příběh paní A.V.

Nechci popisovat vleklé nemoci mojí tety Janičky, které si donesla na svět už od svojí maminky. Ta jí ve 12-ti letech zemřela na TBC, a proto byla od mládí slabá na plíce, jedny ATB střídaly druhé. K nemocem se přidala i angina pectoris. V dnešních dnech nám teta odešla a její nečekaný odchod nemohu rozdýchat a musím se s Vámi podělit o pocity a myšlenky, ve snaze říct Vám těmito pár řádky radu o nutnosti přeprogramování vašich myslí. Celé své těžké a trpké živobytí, /které nechci popisovat, neboť by to bylo na knihu/, teta přes to všechno brala s vděčností a láskou. Možná bych mohla jen vzpomenout: úmrtí její maminky, dětský domov, macecha, bití otcem, od 15-ti let práce v továrně, brzký sňatek s dvěma dětmi krátce po sobě a výstavba domku svépomocí, pak třetí těžce postižený syn, dochování otce a manžela a celý život starost o syna popisuji v pár bodech jen proto, aby si možná někdo uvědomil, jak je život krátký, zdraví křehké a rodina důležitá.

Letos na podzim ji opět opakovaně skolila chřipka a následný zápal plic. Lékaři v nemocnici „opět“ vše dostali pod kontrolu, stav se stabilizoval a tetu převezli do odborného léčebného ústavu na doléčení a víceméně proto, aby si během 1-2 měsíců odpočinula a nabrala sílu. Její stav se lepšil, byla spokojené, zklidněná, přibrala, ale 30. 10. 2018 jsme dostali zprávu, že zemřela! Na pohřbu nám rodina sdělila, že dostala nemocniční nákazu, byla převezena do fakultní nemocnice, kde jí poskytli ty „nejdražší ATB“, ale srdíčko to nezvládlo. Byl to pro nás bolestný šok, spojený s bezmocí. V ústavu, kde jí měli pomoci, se nakazila zlatým stafylokokem, a v nemocnici, kde jí poskytli ATB poslední řady, tato rezistentní bakterie vyhrála nad jejím životem.



Můj článek je o tom, že každý máme svůj život a svoje zdraví jen ve vlastních rukou.

Je třeba nečekat, až se nějaká nemoc ozve, ale vyčistit tělo preventivně od zátěží a pak jen pravidelně pročišťovat, změnit stravu, mít dostatek pohybu a kladnou mysl, kde nechybí pokora, vděčnost a úcta k životu. To, že na tuto bakterii účinně pomáhá v první linii MMS, je pro mne teď zbytečné psát, tetě to život nevrátí, ale někomu jinému to může pomoct a zachránit zdraví. Věřte svému tělu a pomáhejte mu, nemá to v dnešní chemické době lehké a přidají-li s k tomu paraziti se svojí dravou snahou o přežití, je vymalováno….

Alena Vaďurová

 

Vyvětlivka pod čarou


MRSA je závažnější obdobou tzv. zlatého stafylokoka, který je plošně rozšířen jak u zdravé populace, tak u hospitalizovaných nemocných. Baktérie stafylokok žije běžně v okolí člověka a zvířat. Osídluje především kůži a sliznice. Prokazuje se v horních dýchacích cestách u 20 – 50% zdravých osob. Někteří jsou jeho trvalými nosiči, jiní občasnými. U zdravého člověka nepůsobí potíže. K onemocnění dochází hlavně při oslabení organismu, např. jiným současně probíhajícím onemocněním, onemocněním dlouhodobým nebo onemocněním výrazně snižujícím imunitu. Záleží i na věku - spíše onemocní starší lidé. V nemocnicích se baktérie snáze usadí u dlouhodobě ležících pacientů, u pacientů s komplikovaným výkonem apod. Pak může vyvolat infekce např. operačních ran, kožních defektů, dýchacích a močových cest apod. To, co může způsobit „obyčejný“ stafylokok, může způsobit i MRSA. Jedinou jeho odlišnou vlastností je odolnost proti řadě antibiotik. Ta vzniká v prostředí tam, kde se často antibiotika používají. Proto není vhodné jimi léčit třeba i jen pouhou přítomnost tohoto mikroorganismu tam, kde chybí klinické příznaky infekce ( horečka, zánět ), protože se tato odolnost může dále rozvíjet a rozšiřovat. Trend zvýšeného výskytu rezistence bakterií k antibiotikům je patrný celosvětově.

625 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page