top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Desať dôvodov, prečo je niekedy lepšie nenavštíviť svojho lekára

Aj vám odmalička vždy vravievali, že prevencia je lepšia ako liečba? Že treba pravidelne navštevovať lekára, aby sa ochorenia odhalili na začiatku, najlepšie hneď v ich zárodku?

Za bežných okolností to môže byť pravda. Avšak v časoch chemickej a primárne na peniaze zameranej „modernej“ medicíny, to nie je vždy to najlepšie rozhodnutie.

Štatistiky vravia jasne…

V USA zomrie každý rok minimálne 225000 ľudí v dôsledku pochybenia lekára. Ak by sme to prerátali na počet obyvateľov Slovenska, bolo by to až 4125 ľudí ročne, prípadne 11 ľudí každý jeden deň (zdroj).

Nasleduje 10 prípadov, kedy sa vám návšteva lekára nemusí oplatiť.

Stery z krčka maternice

Ženy by si mali dať spraviť ster z krčka maternice len raz za 3 roky (nie ročne). Ak je testovanie častejšie, alebo sa s ním začne pred 21. rokom života, existuje zvýšená šanca zistenia ľudského papiloma vírusu (HPV) a s ním súvisiacich lézii.

Avšak väčšina HPV infekcií vymizne aj sama od seba, bez liečby.

Výskumy ukazujú, že prehliadky na rakovinu kŕčka maternice vykonávané častejšie ako raz za 3 roky neodhalia viac prípadov rakoviny.

Napriek posledným skríningovým postupov, väčšina lekárov pokračuje v praxi odporúčania sterov každý rok.

Dôvodom často býva zabehnutý zvyk, no niektorí lekári to robia z obáv, že by sa pacienti nedostavili na každoročnú prehliadku alebo ďalšie testy ak by zistili, že PAP testy nie sú vyžadované každý rok.

Na našej stránke sme v minulosti uverejnili 2 články popisujúce prírodné alternatívy pre boj s HPV vírusmi.

  • Prírodná alternatíva k očkovaniu proti rakovine kŕčka maternice

  • Doplnenie k článku o rakovine kŕčka maternice

Mamografy

Mamografy len zriedkavo zachraňujú životy. Jedna analýza ukázala, že mamografy majú prinajlepšom len 13 percentnú šancu zachránenia života ženy a že skutočná pravdepodobnosť je zrejme len 3 percentá.

Bez ohľadu na to, aké testovacie dáta použili, zahrňujúc ženy rôzneho veku, pravdepodobnosť mamografov zachraňujúcich život nikdy neprekročila 25 percent.

Mamografy často zistia nádory, ktoré by nikdy pre ženu nepredstavovali nebezpečenstvo.

Taktiež neraz vedú k falošným pozitívnym výsledkom, po ktorých potom nasledujú ďalšie zbytočné medicínske procedúry ako napríklad mastektómie, punkcie, ožarovania, prípade chemoterapie. Tie majú na kvalitu a dĺžku života žien devastujúce účinky.

K tomu ešte mamograf využíva ionizujúce žiarenie, ktoré samo o sebe môže prispievať k riziku rakoviny prsníka.

Dobrou správou je, že už existujú aj bezpečné alternatívy.

O týchto podrobnejšie píšeme v článku venujúcom sa vyšetreniam prsníkov bez škodlivého röntgenu.

Chrípka a nachladnutie

Myslíte si, že je múdre ísť s týmto ku konvenčnému lekárovi? Zamyslíte sa znova.

Vďaka široko zaužívanému predpisovaniu antibiotík a nesprávnemu predpisovaniu antibiotík, existuje dosť veľká šanca, že od lekára odídete s liekom v ruke, ktorý vôbec nepotrebujete.

V ideálnom prípade by ste sa mali zamerať na výživu, spánok, cvičenie, vitamín D a stres hneď v prvom momente, keď nadobudnete podozrenie, že na vás čosi lezie.

Tuto sú imunitu povzbudzujúce stratégie, ktoré na chrípku a nachladenie zaberajú najlepšie.

Cholesterol

Mnoho lekárov nemá ani poňatia o tom, že vysoká hladina cholesterolu a strava bohatá na tuky nie sú dôvodom chorôb srdca.

Ak navštívite svojho lekára s tým, že máte vysoký cholesterol, najpravdepodobnejšie vám budú povedané tieto dve veci: 1. užívajte statiny na zníženie cholesterolu a 2. nejedzte nasýtené tuky.

Kým statiny dokážu úspešne znížiť hladinu cholesterolu v krvi, je potrebné si uvedomiť, že to nie je cholesterol, čo spôsobuje choroby srdca.

Výskumy ukazujú, že statiny nepredĺžia život o nič viac, ako keby ste ich nebrali.

Naopak, namiesto zlepšenia kvality života prispievajú k jeho zhoršeniu, pretože ničia svaly, zaťažujú pečeň, obličky a dokonca aj funkciu srdca.

Najlepším spôsobom pre optimalizáciu vašej úrovne cholesterolu a zdravého srdca je dodržiavať zásady zdravého životného štýlu.

Tie zahŕňajú aj konzumáciu nasýtených tukov, ktoré sú okrem spomínaného dôležité aj pre dosiahnutie hormonálnej rovnováhy. Väčšina ľudí nepotrebuje statiny!

Depresia

V 300 miliónových Spojených štátoch sa ročne vydá 230 miliónov predpisov na antidepresíva, čo z nich robí najpredpisovanejšie lieky v USA. Napriek tomu, vyše každý dvadsiaty američan trpí depresiou.

Výskumy ukázali, že tabletky antidepresív nie sú o nič viac účinné ako cukrové pilulky.

Mnoho ľudí tiež zabúda na to, že antidepresíva majú množstvo vedľajších nežiaducich účinkov, z ktorých niektoré sú smrteľné (ako napríklad zvýšené riziko samovrážd).

Keďže väčšina lekárov uprednostňuje antidepresíva, veľké množstvo prírodných a bezpečných liečebných metód, ktoré aj naozaj fungujú, ostáva nevyužívaných.

Medzi hlavné z nich patria cvičenie, vitamín D a správna výživa.

Vysoký krvný tlak

Definícia toho, čo zahŕňa vysoký krvný tlak sa v roku 2003 podstatne rozšírila pre to, aby farmaceutické firmy mohli predávať svoje lieky s množstvom vedľajších účinkov 45 miliónom ľudí v USA navyše.

Nekontrolovaný vysoký krvný tlak je vážna vec a môže viesť k rozvoju chorôb srdca a prípadne aj k infarktu.

Avšak u väčšiny ľudí k zníženiu vysokého krvného tlaku môže dôjsť za pomoci správne zostaveného jedálnička, spolu s cvičením a odbúraním stresu.

Mnoho lekárov vám jednoducho predpíše nejaký liek a už vám nepovie o ďalších možnostiach.

Najlepšími prírodnými prípravkami na zníženie krvného tlaku je horčík a aminokyselina L-Arginin. Pridať môžete aj B vitamíny. Mnoho doplnkov horčíka už obsahuje aj vitamíny skupiny B.

PSA testy pre rakovinu prostaty

Tieto testy v skutočnosti ukážu veľmi málo a falošne pozitívne výsledky budú potom viesť k zbytočnej biopsii predstavujúcej riziko zanesenia infekcie.

Dnes už mnoho expertov súhlasí s tým, že PSA testy sú prinajlepšom nespoľahlivé a v najhoršom úplne zbytočné pre diagnostikovanie rakoviny prostaty.

Mnohí tiež zdieľajú názor, že rutinné PSA testy často vedú k falošným výsledkom majúcim za následok zbytočnú liečbu.

Nevhodné a nerozumné odporúčania stravy

Väčšina lekárov nemá ani páru o tom, čo zahŕňa zdravá strava. Výsledkom sú potom katastrofálne odporúčania, ako napríklad umelé sladidlá, margaríny namiesto masla, nízkotučné pasterizované mliečne výrobky a podobne.

Taktiež väčšina lekárov vám nepovie nič o jedlách, ktoré by ste mali konzumovať v zvýšenej miere pre zlepšenie vášho zdravia, napríklad fermentovanú zeleninu, mliečne výrobky zo surového mlieka, zdravé tuky (saturované tuky a živočíšne tuky obsahujúce omega-3 kyseliny, hovädzie z dobytka kŕmeného čerstvou trávou a podobne).

Prevažnú časť potravy je najlepšie konzumovať surovú, prípadne len mierne varenú – to zahŕňa živočíšne bielkoviny ako vajcia a mäso.

Taktiež otázka kvality potravín je dôležitá.

Mali by ste preferovať mäso z lokálnych malých fariem namiesto priemyslovo chovaných a kŕmených zvierat. To vám však váš lekár takmer určite nepovie.

Lieky na predpis vás môžu zabiť, pričom vôbec neodstraňujú príčinu choroby

Veľké množstvo návštev u lekára jednoducho skončí predpísaním lieku, ktorý je iba náplasťou na problém, no nerieši ho. K tomu veľa liekov je priamo nebezpečných.

Analýza z minulého roka ukázala, že počet úmrtí zo správne predpísaných liekov je už vyšší ako počet obetí dopravných nehôd.

Ak k tomu pripočíta úmrtia z ďalších pochybení zdravotného systému, ako napríklad nemocničná hospitalizácia alebo chirurgia, potom moderný medicínsky systém sa stáva hlavnou príčinou úmrtí a úrazov v spoločnosti.

Váš doktor vám nemusí hovoriť pravdu

Pri jednom telefonickom prieskume bolo zistené, že len 79 percent pacientov dôveruje svojmu lekárovi.

Ďalej sa ukázalo, že 10 percent lekárov priamo klamalo svojím pacientom, 30 percent im nepovedalo ak urobili chybu a 40 percent lekárov si myslí, že by mali pred svojimi pacientmi zatajiť vzťahy s farmaceutickými firmami.

Keď robíte rozhodnutia ohľadne svojho zdravia, musíte byť sám sebe advokátom. Je dôležité klásť otázky predtým, než privolíte k rôznym zdravotným testom, procedúram a liečbam.

Nakoniec je to vždy vaše rozhodnutie, či si zvolíte menej invazívnu liečbu, ktorá prirodzeným spôsobom vaše telo vylieči.

687 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page