top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Virus Nipah může vyvolat velkou epidemii, svět na ni není připraven

Smrtící virus nipah (NiV), který už zabíjel při epidemiích v Malajsii, Singapuru, Indii a Bangladéši, má velký epidemický potenciál, varovali v pondělí experti na infekční choroby. Proti viru, který přenášejí stejně jako ebolu kaloni, neexistují léky ani vakcína, uvedla agentura Reuters.

Od jeho objevení uplynulo 20 let, ale svět stále není adekvátně vybaven k tomu, aby čelil globální zdravotní hrozbě, kterou virus nipah představuje,” řekl Richard Hatchett, šéf organizace CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations), která spolupořádá v pondělí a v úterý v Singapuru první konferenci věnovanou viru nipah.

Poprvé byl virus detekován roce 1998 na prasečích farmách v Malajsii, kde si epidemie do půlky roku 1999 vyžádala 105 mrtvých z celkem 265 osob, u nichž se objevila encefalitida způsobená nákazou NiV. Jednu oběť ohlásil Singapur.

Za dva roky se virus dokázal rozšířit do tisíce kilometrů vzdálených míst v Indii a v Bangladéši, kde vyvolal několik epidemií. Objevil se i v Kambodži a Thajsku. Během osmi epidemií zabíjel 40 až 90 procent nakažených.

Neexistují léky ...

„Aktuálně nejsou proti infekci virem nipah žádné léky ani vakcína, i když ji Světová zdravotnická organizace označila za nemoc, které je potřeba se věnovat prioritně,“ dodal profesor Wang Linfa, který je spolupořadatelem konference.

Nipah napadá především prasata a kaloně, což jsou podobně jako netopýři letouni, ale živí se ovocem. Problémem je, že v Asii a v Africe se kaloni jedí, zejména až půldruhakilogramoví kaloni malajští o rozpětí křídel 1,5 metru. Nákaza se však může přenášet i přes plody, jimiž se kaloni živí a na nichž zůstanou jejich sliny.

Od pacienta se nakazila zdravotnice

Zaznamenaný však byl už také přenos z člověka na člověka. Indická zdravotní sestra Lini Putuserryová se loni v Kérale nakazila od Muhammada Sádika, kterého ošetřovala. Sádik byl prvním nakaženým v Kérale. Infekci podlehl stejně jako později zdravotní sestra.

Loňská epidemie v indické Kérale zabila nakonec celkem 21 lidí z 23 nakažených.

„Epidemie viru nipah byly potvrzeny v jižní a jihovýchodní Asii, ale virus má velký epidemický potenciál, protože kaloni přenášející virus obývají tropy i subtropy, kde žijí dvě miliardy lidí,“ řekl Hatchett. Kromě Asie se kaloni vyskytují i v Africe, kde jsou přenašeči eboly, a v Austrálii, kde přenášejí nákazy způsobené viry příbuznými viru nipah.

Kaloň malajský (Pteropus vampyrus)

U lidí vyvolává virus nipah vážné dýchací potíže, kašel, bolesti hlavy, teploty, ale také encefalitidu, na kterou se umírá. U selat do půl roku se mohou objevit respirační potíže a nervové problémy.

NiV patří mezi henipaviry stejně jako příbuzný hendra virus, který v Austrálii zabil od půlky devadesátých let desítky koní, u nichž je mortalita 75 procent. Hendra virus je přenosný na lidi, podléhá mu 60 procent nakažených

Henipaviry patří do skupiny paramyxovirů, do níž patří i virus příušnic a spalniček nebo virus psinky a virus moru skotu.

412 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page