top of page
Obrázek autoraMilan Bláha

Video - Farma byznys změnil spalničky z běžného dětského onemocnění v hysterii

Jaká je vaše první reakce, když slyšíte slovo „spalničky“? Vedle šílenství kolem spalniček by vás nikdo nemohl obvinit, že začnete panikařit a držet si odstup od těch, kteří trpí tímto onemocněním. Ale co je na tom tak špatného? Víte to vůbec někdo?

Porovnejte spalničky se svou reakcí na plané neštovice. Mnozí jsme jich zažili ve svém dětství, a přestože to určitě nebyla zábava, epidemie ve škole nezaplňovaly přední titulky novin a nevyvolávaly u lidí masovou hysterii.

Ačkoli tato dvě onemocnění nejsou stejná, mají mnohem více společného, než si myslíte. Ve skutečnosti byly kdysi spalničky dosti běžným, přímo banálním zdravotním problémem.

Možná byly nepříjemné, ale rozhodně neohrožovaly lidský život, stejně jako plané neštovice.

Obvykle se začínají vysokou horečkou a vyznačují se kašlem, červenýma očima, vodnatou rýmou a těmi drobnými červenými tečkami, které již možná znáte a které se objevují nejprve na obličeji, a poté se rozšíří po kůži celého těla.

Podobně jako mnoho běžných onemocnění i spalničky mohou ve vzácných případech vést k zápalu plic a jiným vážným problémům.

Pokud pro vás nejsou dostatečně přesvědčivé vědecké důkazy, velice výřečný může být pohled na to, jak se k onemocnění přistupovalo v popové kultuře příslušné doby.

Show Dannyho Knighta se nedávno blíže podívala na videoklipy z 50. a 60. let, které ilustrují, jak nonšalantně přistupovali k onemocnění lidé té doby (https://www.brighteon.com/6004793769001 v čase 5:10).

Vezměte si například epizodu ze Show Donny Reedové z 50. let minulého století.

„Není to vážné,“ říkají lékaři, když její synovi diagnostikovali spalničky. „Pokud to bude váš kluk dobře snášet, za pár dní bude zase jako rybička. Má pouze spalničky.“

Jeho táta dokonce říká: „Je to dětská záležitost, budou se nám smát.“

Stejně znuděně reagovali Flintstoneovi v epizodě ze 60. let.

Fred přichází domů a zjišťuje, že jeho manželka Wilma a její přítelkyně Betty dostaly spalničky, což jim brání účastnit se televizní soutěže v pečení.

„Nedělej si starosti, Frede, spalničky nebolí,“ říká jeho kamarád Barney.

Největší obavou všech zúčastněných je, že ženy se nemohou účastnit televizní soutěže v pečení, nikoho netrápí, zda jsou ohroženy jejich životy.

Ve skutečnosti se Fred s Barneym převlečou za ženy a zaujmou jejich místo v naději, že zachrání jejich šanci pro získání ceny 10 000 dolarů.

Docela bezstarostně se s onemocněním vyrovnali v sitkomu The Brady Bunch z roku 1969.

„Když už máte onemocnět, buďte si jisté, že nad spalničkami nevyhrajete,“ říká Marcia dětem, které se těší, že mohou kvůli spalničkám zůstat doma a nemusí jít do školy, zatímco máma s tátou říkají, jací jsou šťastní, že tímto onemocněním trpí všechny děti.

Porovnejte to s dramatickým líčením onemocnění po zahájení očkování, které přinesla epizoda seriálu Law & Order: SVU.

V epizodě s názvem „Zajištění imunity“, která byla poprvé odvysílaná v roce 2015, začíná epidemie na místní střední škole a jako původce onemocnění je označena máma, která provozuje webovou stránku zaměřenou na zdravý životní styl propagující léčbu bylinkami.

Kvůli obavě z autismu zfalšuje očkovací záznamy svého syna a ostatním rodičům namluví, že by udělali totéž.

Máma se kvůli tomu ocitá před soudem a diváci slyší, jak jí lékař říká, jaké jsou spalničky smrtící a jak ohrožují děti ve městě. Nakonec ji soud odsoudí ke třem měsícům vězení pro nezodpovědné ohrožení veřejnosti. Vždyť se na to podívejte sami:

Upozornění: Toto video není uloženo na našem serveru, Pokud ho nelze spustit, pravděpodobně již bylo odstraněno

Proč se spalničkám věnuje tak velká pozornost?

Přestože mohou být spalničky dosti nakažlivé, výzkum dokázal, že se mohou šířit i očkovanými jedinci – očkování totiž chrání (dočasně) před onemocněním, nikoli před možností být jeho šiřitelem.

Navzdory očkování je navíc mohou dostat i očkovaní jedinci, což je důvod, proč mnozí lidé nevidí smysl v tom, aby riskovali kvůli vakcíně s tak spornými přínosy.

Ze dne na den se zdá být zřejmější, že skutečným důvodem hysterie kolem spalniček jsou zisky farma firem.

Lidé ze starší generace vám řeknou, že když zjistili, že děti v sousedství mají spalničky, mnozí rodiče posílali své děti, aby si s nimi šli hrát, aby všechny děti onemocněly najednou, aby to měly co nejdříve za sebou a získaly doživotní imunitu.

Nyní jsou lidé vyděšeni k smrti a spalničky jim připadají jako rozsudek smrti.

Pravdou je, že lidé jen slepě přijímají všechnu tu hysterii, kterou se snaží šířit média financovaná farmaceutickými firmami a nenajdou si čas položit si otázku, co se to vlastně děje, stejně jako prozkoumat fakta o tomto onemocnění a očkovací vakcíně.

194 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page