top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Vyléčila jsem si štítnou žlázu - příběh paní L.H.


štítná žláza

Mé problémy začaly v roce 2012, kdy mi vlétl do ucha a následně poštípal nějaký větší hmyz, který museli vytáhnout na ORL. Asi 5 týdnů poté jsme odletěli na Krétu a tam mi začaly zimnice, pocení, čelist na straně postiženého ucha brněla a bolela. Po návratu jsem opět navštívila ORL, kde mi sdělili, že mám zánět Eustachovy trubice, asi z klimatizace z letadla a zahájili léčbu. Oponovala jsem, že v letadle si dávám šátek a toto si hlídám a připomínala hmyz v uchu. Souvislost s hmyzem striktně odmítli. Můj stav se nadále zhoršoval, začínali jsme stavět dům, doma tři děti, nejmladší 5 let, menší firma, kterou vedeme s manželem sami. Nakonec jsem nebyla schopna vstát z postele. Měla jsem motání hlavy, stavy úzkosti, arytmie, jakoby mlhu v hlavě. Krční páteř úplně zatuhlá. Absolvovala jsem několik vyšetření i lumbální funkci na borrelie, to už byl konec února 2013. Hodnoty byly dle slov lékařky matoucí, poté vyšetření uzavřeno jako negativní. Závěr – antidepresiva. Těm jsem se bránila, ale při dalším ataku úzkostí, arytmií a třasu jsem si je “poslušně“ vzala. Vydržela jsem je brát 3 dny, stav se ještě zhoršil, jen jsem se třásla, srdce bušilo, nedá se to ani popsat. Cítila jsem, že dlouho už to asi nevydržím, a prosila jsem manžela, ať se postará o děti. Pomohla mi známá, která prošla borreliózou, a poradila mi Spirobor. Ten začal zabírat snad okamžitě. Značně se mi ulevilo. Podvědomě jsem cítila, že mám co do činění s borreliózou nebo něčím podobným. Bolely mě střídavě všechny klouby, hlava, v noci jsem se střídavě potila, střídavě třásla zimnicí. Lékaři našli viníka – prý pravděpodobně klimakterium.

Mezitím v roce 2015 po mírném nachlazení rukou na zahrádce v listopadu mi začaly šílené bolesti obou zápěstí, nezvedla jsem ani hrníček. Opět následovala různá vyšetření od revmatoidní artritidy po karpály, výsledky negativní. Absolvovala jsem rehabilitace, mazala různé bylinkové mastičky, užívala tinktury Joalis a paní Mgr. Podhorné. Po několika měsících utrpení se stav zlepšil. Cítila jsem se jako na houpačce. Střídala se období, kdy jsem se cítila relativně dobře s obdobími bolestí, depresí. Vyhřezla mi krční plotýnka do míchy, několik měsíců jsem se nemohla hýbat, pomohl mi pán, co pracuje Dornovou metodou. Celou dobu jsem sháněla informace na internetu, a užívala bylinné tinktury, čínské houby, bylinná antihelmintika, nespočet potravinových doplňků. Ještě víc jsem upravila životosprávu. Kvůli bolestem zad a tuhnutí šíje denně cvičím. Nicméně i v tomto těžkém období se mi po nekonečném „samostudiu alternativní medicíny“ něco podařilo, a to zbavit se Letroxu – léku na hypofunkci štítné žlázy, který jsem brala 10 let a dle lékaře měla brát“ až do mrti“. Příčí se mi myšlenka brát nějaké léky celý život a nezkusit s tím něco udělat. Znám ve svém okolí několik žen, jimž byla štítná žláza odstraněna, a vidím jejich utrpení, některé musí trávit několik dní v roce v psychatrické léčebně. Proto jsem zkusila své štítné žláze „domluvit“. Užívala jsem tinkturu Aronie Mgr. Podhorné, z čínských hub cordyceps, který se používá u nedostatečné činnosti štítné žlázy, ale řeší zároveň neuvěřitelné množství jiných zdravotních potíží. Vysadila jsem veškerou sóju, (ta je použita ve velkém množství potravin, aniž byste to tušili). Dělala jsem si nápoj pro povzbuzení štítné žlázy, kdy svaříte pohár brusinkové šťávy v 7 sklenicích vody, přidáte lžičku skořice, půl lžičky zázvoru, půl lžičky muškátového oříšku. Povaříte 20 minut, necháte zchladnout. Poté přidáte ¾ sklenice čerstvé pomerančové šťávy a ¼ sklenice citronové šťávy. Užívejte dle potřeby, nejlépe pár sklenic denně. Dobrá je konzumace třešní, višní, vhodná je mrkev, červená řepa, petržel, sardinky, chlorella, spirulina, ovesné vločky, badyán, fenykl, již zmíněný

muškátový oříšek, pepř, hřebíček, ořechy vlašské i para kvůli selenu a mnoho dalších. Nevhodné jsou strumigeny, nicméně vařením v osolené vodě, solí s jódem, tato negativa na hypofunkci snížíte. Jód nedovolí strumigenům obsadit receptory ve štítné žláze a škodit. Ráno začínám lněným semínkem do jogurtu, vařím často s kurkumou, tymiánem a ostatními protizánětlivými bylinami. Upravila jsem tedy stravování, odstranila antikoncepční hormonální tělísko Mirenu, a zároveň snižovala postupně dávky Letroxu. Při osmi nařízených tabletách týdně mi totiž bylo dost nevolno. Krevní obraz jsem si nechala čas od času sama zkontrolovat, mám známou v laboratoři. Při poslední návštěvě v říjnu 2019 u svého endokrinologa jsem řešila v čekárně dilema, jak mu šetrně sdělit, že půl roku neberu ani jednu tabletu. Poslední odběr, který jsem si sama udělala, byl starý několik měsíců, takže jsem nevěděla, jak na tom přesně jsem, nicméně cítila jsem se po stránce štítné žlázy dobře. Tak jsem lékaři na jeho shrnutí „bereme 8 tablet týdně, že “ opáčila, že beru dvě. Zarazil se, řekl, že je to určitě hodně málo a udělal ultrazvuk, odběr krve a řekl mi, že jsem zdravá. Ale za půl roku se mám určitě ukázat, po zimě se „to vždy zhorší“. Vůbec se mě nezeptal, co jsem dělala, nesdílel mou radost … Ale to jsem vlastně čekala, ne? Nejsem přeci už tak naivní …Jsem připravená se mu po dokončení detoxikace přijít ukázat, a pokud budou výsledky nadále dobré, zeptám se ho, zda si stále myslí, že porucha štítné žlázy je nevyléčitelná, a léky se musí brát do smrti. Také mu už řeknu pravdu, že nic neberu vlastně už rok. Bude-li mít zájem dozvědět se, jak jsem toho dosáhla, ráda mu to sdělím, ale o tom pochybuji.

Cítím se nesrovnatelně lépe, nicméně bolesti v různých částech těla se vracejí, i když ne v takové míře. Nechci se už nikdy vrátit do stavu, který jsem popsala v úvodu. A právě proto jsem se obrátila na paní Ing. Bláhovou a jako mnoho jiných i já ji poprosila o pomoc. Věděla jsem, že potřebuji někoho, kdo mě dovede bezpečně do cíle. Někoho, kdo doladí a už konečně ukončí tu dlouhou bolestnou etapu v mém životě, abych mohla opět plně fungovat pro svou rodinu.

Po prvním měření naměřena:

borrelie /bolesti kloubů, ztuhlá krční páteř, zhoršená paměť/,

Plasmodia ovale /zimnice, pocení/,

pomalé viry /únava, zhoršená paměť, mlha v hlavě/,

chlamydie /,,nachlazení“, klouby/,

tasemnice ve vnitřním uchu /točení hlavy, deprese, vnitřní třasy, úzkosti/,

tasemnice v lymfě, žilách, plicích, střevě /jejich neurotoxiny podporují deprese/,

svalovec v čelisti /brnění, křeče a bolesti ve žvýkacích svalech /,

svalovci ve svalech rukou a nohou /bolesti až křeče svalů/,

dirofilária v srdci /úzkosti, panické ataky, tachykardie, arytmie…/ atd.

Nyní po druhém měření přetrvávají tasemnice ve vnitřním uchu, borrelie a něco málo jiného. Cítím se podstatně lépe a konečně vidím světlo na konci tunelu. Přivedla jsem k paní Bláhové i svou dcerku a objednala i zbytek rodiny.

Paní ing. Bláhové patří můj velký dík a neskonalý obdiv za statečnost a vytrvalost s jakou i přes neustálé překážky dál neochvějně pomáhá nešťastným a „nevyléčitelným“ lidem. Lidem, kteří to jen díky ní nevzdali.

Lenka

Komentář Hany Bláhové:

Paní Lenka mne ohromila, že si troufla vysadit po deseti letech Letrox, a několik měsíců věnovala trpělivému léčení štítné žlázy pomocí bylinek. To je pro mne hrdinský čin, protože moje dosavadní zkušenost je taková, že jakmile člověk začne brát léky na štítnou žlázu a bere je více než rok,

ta zleniví nebo dokonce atrofuje, a už se nevzpamatuje. Že by šel vysadit Letrox po desetiletém užívání, je pro mne úžasná a povzbudivá novinka.

Pro vaši lepší orientaci jsem Lenčino vyprávění doplnila červeně o symptomy k jednotlivým patogenům, abyste si jasně udělali obrázek, co paní Lenka nachytala, a jaké z toho byly patálie. Sami vidíte, že jsou to celkem běžné věci, které člověk může lehce chytit v přírodě nebo při kontaktu s lidmi. Nic exotického. Napadá mne, že do ucha jí pravděpodobně vlétl ovád nebo střeček. Mohl jí předat naráz borrelii, plasmodia, filária, i pomalé viry. Svalovec je pozůstatek z bývalých rodinných zabijaček, tasemnice z jídla i od zvířat. Chlamydie se předává mezi lidmi kapénkovou infekcí a je v populaci velmi rozšířená. Opět na tomto příkladu krásně vidíme, že banální infekce, které snadno potkáte dnes a denně, jsou pro naši medicínu záhadné a nezjistitelné. Tasemnice jim odpustím, ostuda však je, že nepoznali alespoň borrelii a chlamydie.

CO JSOU STRUMIGENY

MUDr. Michal Vilímovský

Pokud máte problémy se štítnou žlázou, určitě jste slyšeli o strumigenech. Někdy se můžete setkat i s názvy strumigenní látky nebo goitrogeny. Někteří odborníci se domnívají, že bychom neměli jíst potraviny, které obsahují velké množství strumigenních látek.

Obsah článku:

1. Co jsou strumigeny?

2. Druhy strumigenů v potravinách

3. Strumigeny zhoršují funkci štítné žlázy

4. Strumigeny způsobují i další zdravotní problémy

5. Které potraviny obsahují nejvíce strumigenů?

5.1. Brukvovitá zelenina

5.2. Ovoce a škrobovité rostliny

5.3. Sójové výrobky

6. Jak minimalizovat škodlivé účinky strumigenů?

6.1. Zvyšte příjem jódu a selenu

7. Máme se strumigenů bát?

Ale jsou strumigeny opravdu tak zdraví škodlivé, že byste se jim měli vší silou snažit vyhnout?

Tento článek přináší podrobné informace o strumigenech a jejich zdravotních účincích.

Co jsou strumigeny?

Strumigeny jsou látky, které narušují normální funkci štítné žlázy a způsobují vznik strumy (zvětšená štítná žláza, vole).

Jednoduše řečeno jsou to látky, které brání dostatečné produkci hormonů štítné žlázy, které jsou důležité pro normální fungování metabolismu.

Spojitost mezi strumigeny a funkcí štítné žlázy byla poprvé popsána v roce 1928, kdy vědci zjistili, že králíci, kteří jedli čerstvé zelí, měli zvětšenou štítnou žlázu. Zvětšení štítné žlázy se odborně nazývá struma, a proto se látkám, které toto zvětšení způsobují říká strumigeny.

Poté, co odborníci zjistili, jak zelí působí na králíky, vyslovili hypotézu, že některé druhy zeleniny mohou při nadměrné konzumaci ovlivnit normální funkci štítné žlázy.

Od té doby byly strumigeny objeveny v řadě různých potravin.

Shrnutí: Strumigeny jsou látky, které se nachází v některých druzích potravin. Při jejich nadměrné konzumaci mohou narušovat normální funkci štítné žlázy a vyvolat její zvětšení (strumu).

Druhy strumigenů v potravinách V zásadě existují tři hlavní druhy strumigenů:

· Goitriny

· Thiokyanáty

· Flavonoidy

Goitriny a thiokyanáty vznikají při poškození (narušení) struktury rostlin (například při jejich nakrájení nebo rozkousání).

Flavoniody se nachází v celé řadě různých potravin a patří mezi ně například resveratol v červeném víně nebo katechiny v zeleném čaji. Flavoniody jsou obecně považovány za zdravé antioxidanty, ale některé z nich střevní baktérie mění na látky se strumigenním účinkem.

Shrnutí: Goitriny, thiokyanáty a flavonoidy jsou tři nejvýznamnější druhy strumigenů. Najdeme je v řadě různých potravin, které běžně konzumujeme.

Strumigeny zhoršují funkci štítné žlázy

U lidí s narušenou funkcí štítné žlázy může nadměrná konzumace strumigenů funkci štítné žlázy dále zhoršovat, a to těmito mechanismy:

· Zablokováním přísunu jódu do buněk: Strumigeny brání vstupu jódu do buněk štítné žlázy. A protože jód je pro správnou produkci hormonů štítné žlázy nezbytný, strumigeny mají na jejich tvorbu negativní účinky.

· Narušení správné funkce enzymu tyreoidální peroxidázy: Tyroideální peroxidáza (TPO, tyreoperoxidáza) je enzym, který umožňuje navázání jódu na aminokyseliny tyrozin, čímž vzniká molekula, která je základem hormonoů štítné žlázy.

· Snížení sekrece hormonu TSH: Strumigeny mohou narušit sekrecityreotropního hormonu (TSH, tyreoidální stimulační hormon), který reguluje produkci hormonů štítné žlázy.

Pokud dojde k narušení funkce štítné žlázy, dochází ke vzniku problémů s produkcí hormonů, které jsou důležité pro regulaci našeho metabolismu.

To vede k celé řadě problémů s regulací tělesné teploty a regulací srdečního rytmu. Navíc nedostatek hormonů štítné žlázy narušuje hladinu vápníku v krvi, brání normální tvorbě bílkovin a negativně ovlivňuje způsob, jakým naše tělo využívá tuky a sacharidy .

Lidské tělo dokáže regulovat tvorbu hormonů štítné žlázy tak, že v případě jejich nedostatku jednoduše zvýší sekreci tyreoidálního stimulačního hormonu (TSH), který štítnou žlázu "donutí" ke zvýšení jejich produkce.

Pokud je problém dlouhodobý, tyreotropní hormon TSH již nedokáže dostatečně stimulovat produkci hormonů štítné žlázy a začne se uplatňovat další mechanismus, kterým je zvětšení a zvýšení počtu buněk produkujících hormony štítné žlázy. Dochází tak ke zvětšení (hypertrofii) štítné žlázy, kterému se říká struma.

Navíc zvětšená štítná žláza způsobuje i další problémy, jako je pocit tlaku v krku, kašel, změny hlasu a problémy s polykáním a dýcháním.

Shrnutí: Strumigeny jsou látky, které mohou snižovat tvorbu hormonů štítné žlázy. Tyto hormony jsou důležité pro správné fungování metabolismu. Negativní účinky strumigenů na štítnou žlázu se projevují zejména u lidí, kteří již mají normální funkci štítné žlázy zhoršenou.

Strumigeny způsobují i další zdravotní problémy

Zvětšená štítná žláza (struma) není jediným zdravotním problémem, který strumigeny způsobují.

Nedostatečná produkce hormonů štítné žlázy může vyvolat i řadu dalších onemocnění, včetně, mimo jiné:

· Zhoršení kognitivních funkcí: Jedna studie naznačuje, že snížená funkce štítné žlázy zvyšuje riziko zhoršování kognitivních funkcí a demence u osob mladších 75 let, a to až o 81%.

· Onemocnění srdce: Snížená funkce štítné žlázy zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění o 2 - 53% a současně zvyšuje riziko úmrtí na choroby srdce a cév o 18 - 28%.

· Přibírání na váze: Jedna studie trvající 3,5 roku zjistila, že lidé se zhoršenou funkcí štítné žlázy přibírají až o 2,3 kg více než lidé se zdravou štítnou žlázou.

· Obezita: Vědci zjistili, že lidé se sníženou funkcí štítné žlázy mají o 20 - 113% vyšší pravděpodobnost, že budou obézní než zdravá populace.

· Vývojové poruchy: Nízká hladina hormonů štítné žlázy v těhotenství, zejména pak v prvním trimestru může narušit vývoj nervové soustavy a mozku dítěte. Proto se těhotným ženám doporučuje užívat dostatek jódu.

· Zlomeniny kostí: Jedna studie zjistila, že lidé se sníženou funkcí štítné žlázy mají o 38% vyšší riziko zlomenin krčku stehenní kosti a o 20% vyšší riziko zlomenin ostatních kostí, kromě páteře.

Shrnutí: Hormony štítné žlázy pomáhají regulovat metabolismus. Pokud vaše štítná žláza nedokáže produkovat dostatek hormonů k uspokojení potřeb organizmu, může to způsobit řadu zdravotních potíží.

Které potraviny obsahují nejvíce strumigenů?

Je zajímavé že strumigenní látky najdeme v řadě různých druhů potravin, včetně zeleniny, ovoce, škrobových rostlin a sójových výrobků.

Níže uvádíme seznam potravin, které obsahují nejvíce strumigenů:

Brukvovitá zelenina

· Brukev čínská

· Brokolice

· Růžičková kapusta

· Zelí

· Květák

· Křen · Kapusta

· Jarmuz

· Kedluben

· Špenát

· Brukev vodnice

· Brukev řepka

· Tuřín

Ovoce a škrobovité rostliny

· Bambusové výhonky

· Kukuřice

· Maniok jedlý

· Fazole

· Lněné semínko

· Broskve

· Burské oříšky

· Hrušky

· Pohanka

· Jahody

· Sladké brambory

· Piniové oříšky

Sójové výrobky · Tofu

· Tempeh · Nezralé sojové boby (edamame)

· Sojové mléko

Shrnutí: Goitrogeny se nachází v řadě různých potravin, včetně brukvovité zeleniny, ovoce, škrobovitých rostlin a sojových výrobků.

Jak minimalizovat škodlivé účinky strumigenů?

Pokud vás trápí snížená funkce štítné žlázy nebo máte strach z nadměrné konzumace strumigenů v potravinách, tady je několik jednoduchých a účinných tipů, jak riziko nežádoucích účinků strumigenních látek podstatně snížit.

· Dbejte na pestrý jídelníček: Pokud budete konzumovat různorodou stravu složenou z rostlinných látek, podstatně tím snížíte množství strumigenů, které do těla dostanete a navíc si zajistíte dostatečný přísun důležitých vitamínů a minerálů.

· Zeleninu před konzumací uvařte: Zeleninu nejezte syrovou, ale tepelně jí upravte (například vařením v páře, apod.). Vařením se zničí enzym myrozináza, což současně vede ke snížení obsahu strumigenů.

· Blanšírujte: Pokud si do vašich smoothies nápojů (zdravé ovocné a zeleninové nápoje) rádi přidáváte čerstvý špenát nebo kapustu, opravte je před konzumací blanšírováním a následným zamrazením v mrazáku. Tím zmírníte jejich negativní účinky na funkci štítné žlázy.

· Přestaňte kouřit: Kouření je významným rizikovým faktorem pro vznik strumy štítné žlázy.

Zvyšte příjem jódu a selenu

Dostatečný přísun jódu a selenu rovněž zeslabuje účinky strumigenních látek. Nedostatek jódu je navíc dobře známým rizikovým faktorem pro sníženou funkci štítné žlázy (17). Mezi nejlepší zdroje jódu patří mořské řasy (kelpy, kombu nebo nori) nebo jódovaná sůl. Na uspokojení denní potřeby jódu vám stačí konzumovat méně než 1/2 kávové lžičky kuchyňské soli denně.

Na druhou stranu byste to s jódem neměli přehánět, protože jeho nadměrná konzumace negativně ovlivňuje činnost štítné žlázy. I když je toto riziko menší než 1%, neměli bychom na něj zapomínat.

Dalším důležitým stopovým prvkem, který chrání před onemocněním štítné žlázy je selen.

Mezi nejlepší potravinové zdroje selenu patří brazilské ořechy, ryby, maso, slunečnicová semínka, tofu, fazole, houby portobello, celozrnné těstoviny a sýr.

Shrnutí: Pestrá a různorodá strava, vaření potravin před jejich konzumací, zanechání kouření a zajištění dostatečného přísunu jódu a selenu v potravě jsou nejjednodušší způsoby jak zmírnit účinky strumigenů na organizmus.

Máme se strumigenů bát?

Jednoduchá odpověď je, že nikoli. Pokud nemáte zhoršenou funkci štítné žlázy nemusíte zásadním způsobem omezovat konzumaci potravin s vysokým obsahem strumigenů.

Navíc pokud budete potraviny bohaté na strumigenní látky tepelně upravovat a jíst je s rozumem, můžete je konzumovat i tehdy, když vás trápí problémy se štítnou žlázou.

Navíc je většina potravin bohatých na strumigeny také bohatým zdrojem tělu prospěšných a potřebných látek.

Malé riziko zdravotních potíží spojených s goitrogeny je tak jednoznačně převáženo kladnými a blahodárnými účinky zdraví prospěšných látek, které ve strumigenních potravinách najdeme.

Pokud se strumigenů v potravinách stále bojíte nebo si nejste s něčím jisti, poraďte se s vaším lékařem (endokrinologem), který vám poskytne odbornou pomoc a radu.

2 046 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page