top of page
  • Obrázek autoraMilan Bláha

Příbalové informace odhalují stovky nežádoucích účinků vakcín

Od Sdružení pro ochranu zdraví dětí

V březnu 2015 Dr. Anthony Fauci - ředitel Národního ústavu pro alergie a infekční nemoci, který je součástí Národních ústavů zdraví (National Institutes of Health) – řekl PBS Frontline s vážnou tváří, že rizika z vakcín jsou „téměř neměřitelná“. Poté Fauci dál pokračoval ve zlehčování všech možných rizik očkování, které uváděl redaktor, a řekl, že žádné z nich „nemá ve skutečnosti opodstatněný základ“. Od roku 1984, co Fauci pracuje jako ředitel Národního institutu pro alergické a infekční nemoci (NIAID), si byl a stále je jistě vědom, že Národní program pro odškodnění za následky způsobené vakcínami zřízený na konci 80. let vyplatil miliardy dolarů lidem poškozeným vakcínou: od 1. dubna 2020 to bylo 4,3 miliardy dolarů. Myslel si snad Dr. Fauci, že mu projde takové lhostejné prohlášení, přestože také věděl o studii provedené univerzitou Harvard z roku 2010, která prokázala, že je hlášeno méně než 1% nežádoucích účinků způsobených vakcínami - a to, co není hlášeno, snad nelze měřit?

Všechny příbalové letáky (dostupné online společností FDA a očkovacími společnostmi) obsahují informace o zkušenostech s vakcínami z praxe (část 6.2), a obsahují seznam nežádoucích účinků „spontánně hlášených v USA a dalších zemích“ po udělení licence na vakcínu.

Vakcíny patří do třídy farmaceutických produktů zvaných biologika, které jsou odborníky na alergie velmi známé pro svůj „potenciál vyvolat hypersenzitivní alergické reakce“, a další jiné nepříznivé účinky. Neví snad Dr. Fauci - ředitel ústavu zaměřeného na alergie a infekční nemoci, že příbalové letáky nejméně 22 očkovacích látek uvádějí hypersenzitivní alergickou reakci jako nežádoucí účinek a že v příbalových informacích nejméně 31 očkovacích látek se uvádí také anafylaktická reakce?

Skutečností je, že příbalové informace k vakcínám jsou jedním z mála dostupných zdrojů podrobných informací, na které se lidé mohou obrátit, pokud se chtějí vyhnout oficiálním obstrukcím a dozvědět se více než 200 nežádoucích účinků hlášených u vakcín podávaných dětem a dospívajícím. Všechny příbalové letáky (dostupné on-line společností FDA a očkovacími společnostmi) obsahují část o zkušenostech s vakcínami po uvedení na trh (část 6.2), a obsahují seznam nežádoucích účinků „spontánně hlášených v USA a dalších zemích“ po udělení licence na vakcínu. Výrobci zařazují nežádoucí účinky do seznamu na základě závažnosti, četnosti hlášení a síly důkazů pro kauzální vztah k vakcíně. Zahrnují také nežádoucí účinky, které nemusí být detekovány během klinických zkoušek vakcín.

Vakcíny – běžně používané k prevenci 13 nemocí - uvádějí celkem nejméně 217 nežádoucích účinků, včetně smrti.

Tabulka 1 - Přezkoumané přílohy vakcín

Tabulka 1: Přezkoumané příbalové informace vakcín

Tabulka 2 - Nežádoucí účinky hlášené v příbalových informacích * [Poznámka: Nežádoucí účinky označené hvězdičkou jsou zahrnuty ve více než jedné kategorii.]

Tabulka 2 - Nežádoucí účinky hlášené v příbalových informacích
Tabulka 2 - Nežádoucí účinky hlášené v příbalových informacích
Tabulka 2 - Nežádoucí účinky hlášené v příbalových informacích
Tabulka 2 - Nežádoucí účinky hlášené v příbalových informacích

* Tabulka obsahuje pouze ty nežádoucí účinky, které výrobci uvádějí v příbalovém letáku – je možné a pravděpodobné, že se mohou vyskytnou i další nežádoucí účinky, vzhledem nedostatečnému hlášení. Žádné z příbalových letáků neobsahují zejména zmínku o neurologických poruchách dětí, jako jsou tiky nebo autismus, které se vyskytly v souvislosti s vakcínami.

Celý článek originálně v angličtině s podrobnými informacemi a odkazy na další zdroje naleznete zde.

271 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page